HABER

"VI Uluslararası Türk Dili Kurultayı" başlıyor

"VI Uluslararası Türk Dili Kurultayı" başlıyor

ANKARA (ANKA) - Türk Dil Kurumunun kuruluşundan bu yana yürüttüğü en önemli etkinliklerden biri olan "VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı", 20-25 Ekim 2008 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek.

Kurultayın açılışını, 20 Ekim Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın yapacak.
İlki 26 Eylül 1932'de Atatürk'ün öncülüğünde düzenlenen Türk Dili Kurultayı, 1988 yılından bu yana dört yılda bir, uluslararası kapsamda düzenleniyor. Dünyadaki Türk dili araştırmalarında önemli bir yeri olan ve uluslararası bilim çevrelerince kurumsallaşmış bilimsel toplantı olarak kabul edilen etkinlik, bu yıl 34 ülke ve özerk bölgeden gelen 478 bilim insanını konuk edecek.

Kurultayın açılış töreni, ise 20 Ekim Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın katılımları ile gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarının ardından bilim ve sanatta Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtılmasını sağlayan yabancı kişilere verilen "Devlet Liyakat Nişanı", bugüne kadar yapmış oldukları bilimsel çalışmalarla Türk dili araştırmalarına bulundukları katkı ve yurt dışında Türkçenin öğretilmesi konusundaki emekleri ve yayınları dolayısıyla yabancı Türkologlara Cumhurbaşkanı Gül tarafından verilecek. Açılış töreninde ayrıca Büyük Türkçe Sözlük, Türk Dili dergisi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı-Belleten, Türk Dünyası Dil ve Edebiyatı Dergisi'nin bütün sayıları sanal ortamda kullanıma açılacak.

-İLK OTURUM CENGİZ AYTMATOV'A

Açılış töreninin hemen ardından kurultayda yer alan bilim insanlarının katılacağı, kısa önce hayat veda eden yazar, Cengiz Aytmatov Oturumu'na geçilecek. Oturumda dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Türkologlar, eserlerini 150 dilde okuyucuya taşımış olan Aytmatov hakkında, geldikleri ülkeler üzerinden bilgiler verecek.
"VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı"nın iki ana konu başlığı ise doğumunun bininci yılı dolayısıyla Kâşgarlı Mahmud ve Divanü Lügati't-Türk ile kabulünün 80. yılında Harf Devrimi olarak belirlendi. Bu kapsamda kurultay boyunca, Türk lehçeleri, eski Türk dili, gramer, bilişim uygulamalarında Türkçe, ad bilimi ile Türkçe ve dünya dilleri konuları ayrıntıları ile ele alınacak. Kurultay'da ayrıca reklam metinlerinde ve şarkı sözlerinde dilsel boyut gibi "yıldız"dan "star"a, "Türk hafif müziğinden" "pop"a geçişin konu edildiği, Kızıldereli dillerinin ve Türk dilli bir devlet "Tauantinsuyu İnk İmparatorluğu" incelemeleri gibi ilgi çekici çok sayıda sunumda yer alacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler