HABER

Viral enfeksiyona ne iyi gelir, nasıl geçer? Viral enfeksiyon tedavisi için evde neler yapılabilir, belirtiler nelerdir?

Çocuklarda viral enfeksiyon belirtileri olan kusma, ateş ve ishal bahar aylarının gelmesiyle sıkça görülmeye başlar. Okulda kalabalık ortamda bulunan çocuklarda hastalanma riski daha çok artar. Viral enfeksiyon nedir, belirtileri nelerdir? Çocukları yatağa düşüren viral enfeksiyona ne iyi gelir? Doktor kontrolü dışında çocuklara kazandırılacak el yıkama alışkanlığı viral enfeksiyon tedavisini nasıl etkiler? Evde viral enfeksiyon tedavisi için ne yapılabilir?

 Viral enfeksiyona ne iyi gelir, nasıl geçer? Viral enfeksiyon tedavisi için evde neler yapılabilir, belirtiler nelerdir?

İçindekiler

  • EVDE VİRAL ENFEKSİYON TEDAVİSİ İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER NELERDİR?

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Coşkun Saf, son dönemde okullarda yaygın olarak görülen; kendini ateş, kusma ve ishal gibi belirtiler ile gösteren viral enfeksiyonlar hakkında aileleri bilgilendirdi.

Yaz günlerini geride bırakırken gün içinde veya günden güne hava sıcaklıklarının değişkenlik göstermesi ve de okulların açılmasıyla birlikte enfeksiyonların toplumumuzda kolayca yayılabildiği bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bu dönemde özellikle; bulantı, kusma şikayetlerinin ön planda olduğu, bazen ishal ve ateşin de eşlik edebildiği, şiddeti ve süresi hastadan hastaya farklılık gösteren bazı virüs enfeksiyonlarını sıkça görmeye başladık. Burada önemli olan nokta; aileleri endişelendiren ve çocuklarımızın okuldan bir süre ayrı kalmasına neden olabilen bu enfeksiyonların genelde, virüs kaynaklı olduğu ve dolayısıyla antibiyotik gerektirmemesidir. Tedavisi ise çoğunlukla, istirahat ve sıvı desteğinin arttırılması, gerekli durumlarda ateş düşürücü gibi destekleyici tedaviler ile kendini sınırlandırması şeklinde olmaktadır.

ÇOCUKLAR ELLERİNİ SIK SIK YIKAMALI!

Bu virüsler genelde; temas ve ağız ve solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bulaşmanın önlenmesinde ellerin sıkça sabun ve suyla yıkanması, hasta çocukların mümkünse birkaç gün okula gönderilmemesi, tuvaletlerin hijyeni, çocukların oyun alanlarının hijyeni, yiyeceklerin hijyenik koşullarda hazırlanması gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

KUSMA, İSHAL VE ATEŞİN ŞİDDETLİ OLDUĞU DURUMLARDA DOKTOR KONTROLÜ ÖNEMLİ

Hastaneye veya doktora başvuru konusunda karar verirken hastanın şikayetlerinin şiddeti, süresi ve evde yeterli sıvı alımının olup olmadığı önemlidir. Yani hafif ateş, birkaç kez kusma veya ishali olup ağızdan yeterli sıvı verilebilen ve ek şikayeti olmayan hastalar evde takip edilebilir. Evde takip edilen hastalara su ve ayran gibi sıvıların sıkça verilmesi, fazla yağlı veya şekerli gıda ve içeceklerden olabildiğince uzak durulması yerinde olacaktır. Ancak; kusma veya ishalin sık, ateşin şiddetli ve dirençli olduğu, ağızdan sıvı alımının yetersiz olduğu, çocuğun halsiz düştüğü veya döküntü, şiddetli karın ağrısı gibi ek şikayetlerin olduğu durumlarda tanı ve tedavi açısından mutlaka bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

EVDE VİRAL ENFEKSİYON TEDAVİSİ İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER NELERDİR?

Viral enfeksiyonla mücadelede evde uygulanabilecek bitkisel yöntemlerle tedaviye destek verilebilir. Ağır geçirilen ciddi hastalıklarda doktor kontrolünde tedavi yapılırken hafif geçirilen viral enfeksiyonlarda evde takviyelerden destek alınabilir.

  • Viral enfeksiyon tedavisi için en önemli kural bol su tüketimidir. Metabolizmayı canlandırarak toksin atımını hızlandıran su, viral enfeksiyon tedavisinde evde uygulanması gereken adımlar listesinde başta yer alır. Hastalık sürecindeki kişilerin 10 bardağın üzerinde su içmesi gerekmektedir.
  • Basit viral enfeksiyon tedavisinde önem kazanan bir madde de dinlenmektir. Doktorlar en az 3 gün dinlenme önerirler. Vücudun tamamen hastalığa odaklanmasını sağlayan bu süreç, bağışıklık sistemine destek olmayı kolaylaştırır.
  • Viral enfeksiyon tedavisinde önemli bir nokta da tüketilen besinlere ve beslenme düzenine dikkat etmektir. Rafine şekeri ve karbonhidrata ara verilen bu süreçte bol meyve ve sebze tüketmek ve menüde çinko içeren besinlere yer vermek önemlidir.
  • Ayrıca yemekle ilgili dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da hafif yemeklere yönelmektir. Sindirimi zorlamayacak ve hastalıkla mücadele edecek besinler sayesinde meyve, sebze ve çorba ile bağışıklığa destek vermek önemlidir.
  • Viral enfeksiyon tedavisinde C vitamininin etkisi herkes tarafından bilinir. Bol C vitamini tüketimi evde viral enfeksiyon tedavisi için aksatılmadan uygulanması gereken noktalardandır. Her gün düzenli olarak C vitamini içeren besinler yemek ya da suda çözünen C vitaminleri tüketmek enfeksiyonu atlatmada önemli bir rol oynayacaktır.
  • Viral enfeksiyon tedavisi için evde doğal bitkisel çözümler de aranır. Bu çözümlerin başında ekinezya gelir. Ekinezya yalnızca virüsler konusunda değil, bakteriyel enfeksiyonlarda da oldukça etkili bir şifa kaynağıdır.
  • Ihlamur, tarçın ve elma kabuğu iel yapılan bitki çayı viral enfeksiyon tedavisinde evde uygulanacak yöntemler arasındadır. Kokusu ve lezzeti ile de sevilerek tüketilir. Bu çay özellikle üst solunum yollarını rahatlatmak için doğal reçetedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğu viral enfeksiyonlarda D vitamini değerlerini de olması gereken değerlerde tutmak gerekir. Düşük olması durumunda doktorun önerdiği takviyelerle vitamin düzeyi istenilen orana yükseltilebilir.

En Çok Aranan Haberler