ANKARA (İHA) - Avrupa Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketicinin Korunmasından Sorumlu Komiseri Markos Kyprianou, Türkiye'nin kuş gribi ile mücadele konusunda ciddi tedbirler aldığını, ancak bunların sıklaştırılması gerektiğini belirterek, "Virüs hala aramızda dolaşıyor. Hastalık tamamen yok olmadıkça AB olarak endişemiz de sona ermeyecek" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, hastalık konusunda Türkiye'nin şeffaf davranarak, uluslararası kuruluşlara bilgi verdiğini, ancak kuzeydeki komşu ülkelerde hastalık görülmesine rağmen gizlendiğini açıkladı.
AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketicinin Korunmasından Sorumlu Komiseri Markos Kyprianou ile beraberindeki heyet, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile birlikte Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından Bakan Eker ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Kyprianou, Türkiye'nin kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının ardından aldığı ciddi tedbirlerden ve konuya şeffaf yaklaşımından dolayı teşekkür etti. Türkiye'de kuş gribi vakasının ortaya çıkmasının AB için endişe verici olduğunu, ancak sorunun Türkiye'nin değil global bir sorun olduğuna dikkat çeken Kyprianou, ziyareti ile AB Komisyonu'nun Türkiye'ye desteğini iletmek istediğini ifade etti. Türk hükümetinin hastalık karşısında süratli ve etkin çalışma yürütmesini ve şeffaf politika sürdürmesinin AB için çok önemli olduğunu vurgulayan Kyprianou, "Tabii ki şunu da vurgulamak gerekir. Hastalık karşısında şeffaf davranmak önemli, ancak denetim ve izleme sürecinin aynı, hatta daha da sıklaştırılarak devam etmesi gerekir" dedi. Türk hükümetinin hastalıkla ilgili Dünya Sağlık Örgütü, AB Komisyonu ve Birleşmiş Milletler'e bilgi vermesinin önemli olduğunu, ancak AB Komisyonu ile direk temas kurmasının AB sürecinde daha da önem taşıdığını vurgulayan Kyprianou, "Bu çerçevede uzmanların işbirliği önem taşıyor. Beraberimizde gelen ve veterinerlik, hayvan hastalıkları, epidemoloji konularında 4 uzman Türkiye'de kalacak" diye konuştu.
Kyprianou, Türkiye ziyaretinde ayrıca Mart ayında başlayacak olan AB müzakereleri çerçevesinde tarama sürecinde gıda güvenirliliği, hayvan ve bitki sağlığı konusunda da görüşmeler yaptıklarını iletti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker ise, Türkiye'de şu anda 44 mihrakta kuş gribi hastalığının laboratuarlarda teyit edildiğini ve bununla ilgili tedbirlerin alındığını belirterek, söz konusu hastalığın tüm ilgili uluslararası kuruluşlara ve AB Komisyonu'na bildirildiğini söyledi. Bakan Eker, Türkiye'de hastalık ortaya çıkmadan önce sadece İzmir-Bornova Laboratuarı'nda tespit yapılırken, yapılan çalışmalar sonucunda 8 enstitüde hastalık analizi yapılabildiğini, ayrıca Ankara-Etlik, İstanbul-Pendik ve İzmir Bornova Enstitüleri'nde de hastalığın tipinin dahil olmak üzere tespitinin yapıldığını kaydetti. Eker, hastalıkla mücadele için tüm imkanlarını seferber ettiklerini ve hastalıkla mücadeleyi bundan sonra da ciddiyetle sürdüreceklerini kaydetti.
"KUŞ GRİBİ ÇEVRE ÜLKELERDE DE VAR, ANCAK BU GİZLENİYOR"
Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Kyprianou, daha fazla tedbir ifadesiyle hangi somut adımlardan söz ettiği ile ilgili bir soruya, "Türkiye zaten hastalık görülmesinin ardından son derece ciddi adımlar attı. Ancak virüs hala aramızda dolaşıyor. Hastalık tamamen ortalıktan yok olmadıkça kendimizi güvende hissetmeyeceğiz. Takip ve denetim çok önemli. Ayrıca önümüzdeki dönemin kuşların göç mevsimi olmasından dolayı, yabani kuşların izlenmesi önem arz ediyor" cevabını verdi. Türkiye'deki tavuk hastalıkları laboratuarının kapanması ile ilgili bir soruya ise Kyprianou, herhangi bir bilgisi olmadığı için cevap vermek istemezken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, söz konusu Manisa'daki laboratuarın tüm fonksiyonlarının Bornova'ya aktarıldığını ve Türkiye'de kuş gribi ile ilgili uluslararası akredite laboratuarlarının yeterli olduğunu ifade etti. Bir gazetecinin, Bakan Eker'in, 'Bazı komşu ülkelerimizde de hastalık var, ancak açıklamıyorlar' şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, bu ülkelerin isimlerin sorması üzerine Bakan Eker, göçmen kuşların sadece Türkiye'yi kullanmadıklarını, çevredeki ülkeleri de kullandıklarını, hatta kuzeydeki bazı ülkelerde hastalığa rastlandığını, ancak rejimleri gereği bunu açıklamadıklarını belirtti. Eker, resmi bir açıklama olmadan kendisinin bu ülkelerin isimlerini vermesinin doğru olmayacağını ifade etti. Aynı soruya Kpyrianou ise, "Hastalıkla mücadelede şeffaflık önem taşıyor. Bu bir ülkenin değil global bir problem. Hiçbir ülke tek başına bu sorunu çözemez. Uluslararası, bölgeler arası ve ülkeler arası işbirliği şarttır. Hastalığın görüldüğü ve ihtiyacı olan bir ülke 'başım dertte, yardım edin' diyebilmeli. Hastalık görüldüğü ülkelerde bölgesel risk de artıyor. Önceden denetim önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün ya da diğer uluslararası kuruluşların verdiği bilgiler dışında şu ülkelerde hastalık gözüküyor diyemeyiz" şeklinde cevap verdi.
Toplantının ardından AB'li heyet ile birlikte fotoğraf çektiren Bakan Eker, toplantı salonunda bulunan Mehmet Akif Ersoy'un fotoğrafını göstererek, "Ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy Türkiye'nin ilk sivil veteriner fakültesinin bir numaralı öğrencisi ve mezunudur. Bu nedenle burada fotoğrafı asılı" dedi.
Görüşmenin ardından Bakan Eker, AB'li heyete Arjantin Caddesi'ndeki bir balık lokantasında akşam yemeği verecek.