ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Türkiye'de kuş gribine ilişkin hiçbir insan vakası olmadığını, korunma ve tedavide kullanılan ilaç stokunun ise yeterli olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribi hastalığının insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaması için gerekli çalışmaları yaptığını belirten Buzgan, "Kanatlılardan insanlara hastalığın geçişi henüz görülmemiştir ve hasta insandan sağlam insana bulaşma söz konusu değildir" dedi.
Kuş Gribi Bilimsel Danışma Kurulu, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan başkanlığında toplandı. Buzgan ve kurul üyeleri toplantı sonunda bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. Kamuoyunun yakından takip ettiği gibi kuş gribinin Balıkesir'in Manyas İlçesi'ndeki bir hindi çiftliğinde tespit edildiğini belirten Buzgan, konuyla ilgili olarak tüm bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması ve yanlış bilgilendirmelerin düzeltilmesi gerektiğinden bu basın açıklamasının yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını kaydetti. Kuş gribinin kanatlılarda görülen bir hayvan hastalığı olduğunu ifade eden Buzgan, "Tavuk vebası olarak da adlandırılan bu hastalık, kanatlılar arasında yüksek derecede bulaşıcılık göstermekte ve ölümlere neden olmaktadır. İnsanlarda mevsimsel olarak görülen grip virüsünün tipi, kuş gribi etkeni virüs ile aynı değildir. Kuş gribi, hasta olan hayvanlarla yakın temas içinde olan kişilere çok az bir ihtimalle de olsa bulaşabilen bir hastalıktır. Tüm dünyada milyonlarca kanatlı öldüğü halde toplam 116 insanda hastalığın görülmesi de bunu göstermektedir. Kanatlılardan insanlara hastalığın geçişi henüz yoktur ve hasta insandan sağlam insana bulaşma söz konusu değildir" diye konuştu.
"BÜYÜK GRİP SALGINLARI, MEVSİMSEL GRİBE NEDEN OLAN GRİP VİRÜSÜNÜN YAPISINDA MEYDANA GELEN BİR DEĞİŞİKLİK İLE OLUŞMAKTADIR" İnsanlarda mevsimsel olarak özellikle kış aylarında görülen grip salgınlarının kuş gribi ile ilgisi olmadığını vurgulayan Turan Buzgan, mevsimsel grip hastalığının, insandan insana bulaştığını, özellikle bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı veya durumu olan kişilerde de ağır seyredebildiğini kaydetti. Mevsimsel grip hastalığından korunmak için kişisel hijyen uygulamaları ve riskli kişilerin aşılanmaları önerildiğini anlatan Buzgan, şunları söyledi:
"Dünyada yaklaşık 35-40 yılda bir olan büyük grip salgınları, mevsimsel gribe neden olan grip virüsünün yapısında meydana gelen bir değişiklik ile oluşmaktadır. Bu salgın genellikle hayvanlarda hastalığa neden olan grip virüsünün yapı değişikliği veya hayvan virüslerinin insan virüsüne etki etmesi ile insan grip virüsünde meydana gelen yapı değişikliği sonucu ortaya çıkmaktadır. 1918 yılında olan İspanyol Gribi, 1957 yılında olan Asya Gribi ve 1968 yılında olan Hong Kong Gribi, 20. yüzyılda yukarıda belirtilen yapı değişikliği ile gerçekleşen dünya çapında salgınlardır. Bilim adamları ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar son iki yıldır yoğun şekilde kanatlı hayvanlarda görülen kuş gribi etkeni olan virüsün, insan grip virüsü yapısında bir değişikliğe neden olabileceğini ve insandan insana bulaşır hale gelebileceğini düşünmekte ve ülkeleri büyük bir salgın riskine karşı hazırlıklı olmaya çağırmaktadır. Ancak henüz böyle bir virüs değişikliği olmamıştır ve ayrıca kuş gribi virüsü insandan insana bulaşmamakta olup, böyle bir salgının çıkıp çıkmayacağı ve ne zaman ortaya çıkacağı bilinmemektedir. Şu anda ülkemizde görülen kuş gribi olayının, bahsi geçen büyük salgınla hiçbir ilgisi yoktur. Güneydoğu Asya'da görülen kuş gribi hastalığı göçmen kuşlarla, Orta Asya ülkelerine sıçramış ve kuşların mevsimsel göçü ile diğer ülkelere de yayılmıştır. Ülkemizin de göçmen kuşların göç yollan üzerinde olması nedeniyle, kuş gribi hastalığının ülkemizdeki kanatlılarda da görülebileceği tahmin edilmekteydi. Ancak tüm tedbirlere rağmen, bu durumun engellenmesi söz konusu değildi. Vahşi hayat ile temasta olan kanatlı hayvanlara hastalığın bulaşma ihtimali çok yüksek olup, hayvanlardaki kuş gribi vakalarının bir kuş cenneti olan Manyas Gölü'nün civarındaki hindilerde görülmesi bu öngörüyü doğrulamaktadır. Manyas bölgesinde görülen kuş gribi vakaları için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hayvan sağlığı açısından gerekli çalışmaları hassasiyetle yürütmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın konuya çok duyarlı ve hızlı yaklaşması ve gerekenleri yapması hadisenin tek odakla sınırlı kalmasını sağlamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından da ilgili uzmanlar bölgeye gönderilmiştir. Sağlık Bakanlığı kuş gribi hastalığının insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaması için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Bakanlık olarak Grip Pandemi Planı oluşturulması için Temmuz ayında ilk toplantımızı sahasında uzman 70 katılımcı ile yaptık ve ulusal pandemi planımızı oluşturduk. Geçtiğimiz ay yapılan DSÖ Avrupa Bölgesi toplantısında ülkemizin bu hassasiyeti takdir edilmiştir."
"BİR PANİK VE TELAŞA GEREK YOKTUR"
Buzgan, kuş gribinin kanatlı hayvanlar ile yakın temasta olan üretici ve işçilere bulaşmaması için, hasta, hayvan ve ölüler ile temasta Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda koruyucu malzeme kulla 0ini kaydetti. Mevsimsel grip hastnılmasını önerdi. Hastalığın görüldüğü çiftliklerde çalışan ve hayvanlarla temasta olan kişiler için hastalığın kuluçka süresi göz önüne alınarak 7 günlük ilaç tedavisi ile koruma sağlanıldığını belirten Buzgan, bu ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edildiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık kuruluşlarına talimat vererek, hastalığın vaka tanımına uygun kişilere karşı duyarlı olmalarının istendiğini vurgulayan Buzgan, hastalıkla ilgili olarak sağlık çalışanlarının eğitimlerinin yapıldığını söyledi.
"Bu aşamada ülke genelinde toplumu tehdit eden bir grip salgını söz konusu olmadığı gibi, kuş gribi kaynaklı bir insan vakası da bulunmamaktadır" diyen Buzgan, şunları söyledi:
"Kuş gribi vakalarının ülkemizdeki kanatlılarda görülmüş olmasının endişeye mahal verecek bir durum yaratmadığı bilinmelidir. Hizmetlerin en iyi şekilde verilebilmesi için, herkesin sağduyulu, soğukkanlı tavır sergilemesinin önemli olduğu da unutulmamalıdır. Dünyada beklenen büyük salgın konusunda Sağlık Bakanlığı planlama çalışmalarını tamamlamıştır. Hazırlanan grip pandemi planının ana hatları; hastalığın kontrol ve idaresi, hastalığın izlenmesi, vakaların araştırılması, tedavisi, toplumun korunması, hizmetlerin devamlılığının sağlanması, araştırma ve değerlendirme şeklindedir. Ülkemizde hiçbir insan vakası olmamakla beraber, korunma ve tedavide kullanılan ilaç stokumuz yeterlidir. Vatandaşlarımızın herhangi bir telaş ve aşırı hassasiyetle ilaç teminine gerek yoktur. Konu ihmal edilmeden ciddiyetle takip edilmekte olup, bir panik ve telaşa da gerek yoktur."