HABER

Vitaminin fazlası zararlı

Araştırmalar, fazla alınan bazı vitaminlerin görme bozukluğu ve eklem ağrılarına yol açtığını ve bebeklerin sakat doğmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Vitaminin fazlası zararlı

Süt ve yumurta başta olmak üzere birçok besinde bulunan A vitamininin gereğinden fazla alınması bulantı, kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, görme bozukluğu ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden oluyor. Gebelik sırasında bir defada 20 bin ünite A vitamini alınması ise bebekte sakatlıklara neden oluyor.

Tavuk, balık, ıspanak, patates, muz, kepekli ekmek ve kuruyemişte bulunan Vitamin B6, 6 ay süreyle günde 100 miligramdan fazla kullanılması halinde sinirleri tahrip ediyor. Günde 2 bin miligramın üstündeki dozlarda ise sinir sistemi tahripleri çok daha kısa sürede oluyor. Uzmanlar taze sebze, meyve özellikle narenciye, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil yapraklı sebzeler ve yeşil biberde bulunan VitaminC'nin günde 1 grama kadar güvenle alınabileceğini, yüksek dozda alınması durumunda ise sindirim sisteminde tahrişlere neden olabileceğini bildiriyor.

Günde bir litreden fazla süt içen ya da buna yakın süt ürünü tüketen kişilerin ayrıca D vitamini almalarının risk yaratacağını belirten uzmanlar günde 5 bin üniteden fazla alınması halinde böbrekler ve kalpte hasar riski doğabileceğini belirtiyorlar. Uzmanlar, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye ve fasülye gibi bakliyat, narenciye, kepekli ekmek ve diğer tahıl ürünlerinde bulunan folik asitin çok yüksek dozlarda alınmasının vücuttan çinko atılımını artırdığını bunun B-12 vitamini eksikliğini maskeleyerek ciddi sinir sistemi kusurlarına neden olabileceğini belirtiyorlar. Uzmanlar, ette bol miktarda bulunan niasinin çok yüksek dozlarda alınmasının ise ciltte döküntü, ateş basması ve karaciğer bozukluğu gibi sorunlara neden olabileceğini kaydediyorlar.

En Çok Aranan Haberler