YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vizede 'Geri Kabul Anlaşması'na Bilim Dünyasından Itiraz

Türk vatandaşlarına vize muafiyetini hedefleyen ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel...

Vizede 'Geri Kabul Anlaşması'na Bilim Dünyasından Itiraz

Türk vatandaşlarına vize muafiyetini hedefleyen ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel tarafından parafe edilen ‘Geri Kabul Anlaşması’na bilim dünyasından itiraz geldi.

Anlaşmanın, Türkiye’ye karşı tuzak içerdiğini, 42 yıllık haklarını pazarlık konusu yapmasının önünü açtığını iddia eden akademisyenler, devletin zirvesine uyarı yazısı gönderdi.

Akdeniz Üniversitesi’nden; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a gönderilen resmi yazılarda, Türkiye’nin içine düşürülmeye çalışıldığı iddia edilen tehlikeye dikkat çekildi.

2007'den bu yana 'Vizesiz Avrupa' çalışmalarını yürüten Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması halinde Türkiye’nin AB karşısındaki tüm haklarını kaybedeceğini savundu. Gümrükçü, sürecin öngörülen şekilde 2015 yılında tamamlanması halinde Türkiye’nin hiçbir zaman AB’ye üye olamayacağını iddia etti. Bugüne kadar hiçbir AB ülkesinin haklarını pazarlık konusu yapmadığını ifade eden Gümrükçü, “Bu bir ilktir. Kazanılmış haklarımızı inkar etmemizi bekliyorlar.” dedi.

‘TEKLİF SİYASİ AHLAKSIZLIK’

Vize muafiyeti karşısında Türkiye’ye Geri Kabul Anlaşması imzalatılmak istenmesini 'Siyasi anlamda ahlaksız teklif' olarak değerlendiren Gümrükçü, “Bu bir gizli gündemdir. Türkiye’nin AB üyeliğinin önünü kesmedir. Büyüklerimizden şunu bekliyorum; birincisi, bu pazarlık sürecinde AB ile birlikte Avrupa Adalet Divanı kararlarına saygılı kalacaklarını açıklasınlar. Bu yazılı hale gelsin. Her iki taraf da mahkeme kararlarına saygılı olacağını açıklasın. Vize konusunda lehimize 6 karar çıkardık. Yedinci karar şu an Adalet Divanı’nda görülmekte. Bu karar Demirkan davasını hançerlemedir. Ankara Anlaşması ve Katma Protokol’deki haklarımızı önlemek istiyorlar.” diye konuştu.

Geri Kabul Anlaşması'nın, Türkiye’nin sahip olduğu vize ve vize ötesi haklarla ilgisi olmadığını, her ikisinin birbirinden ayrı konular olduğunu anlatan Gümrükçü, “Anlaşma imzalanırsa milli çıkarlara ters düşer. Ümit ediyorum bu yola girilmez. Milli çıkarlar ve haklar AB nezdinde korunur.” temennisinde bulundu.

GÜL, ERDOĞAN, DAVUTOĞLU VE BAĞIŞ’A UYARI YAZISI

Prof. Dr. Harun Gümrükçü ile birlikte basın toplantısına katılan AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy da Türkiye’nin ‘kritik ve tehlikeli’ bir süreçten geçtiğini savundu. Türkiye’nin 42 yıllık haklarının tamamı kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğuna değinen Aksoy, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu kadar kritik ve tehlikeli bir süreçten geçiyoruz. Fakültemiz tarafından bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek, hata yapılmasını engellemek için devlet büyüklerimize bilgi sunduk. Dün Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Dışişleri ve AB bakanlarımıza ayrı ayrı yazılar yazdık. Resmi yazıyla başvurduğumuz dört makama da konunun önemini arz ettik. Yazının ekinde bilgi notu sunduk. Notta, Türkiye’nin kazanılmış hakları, neler yapılması gerektiği, AB tarafından yapılmış ihlaller, Avrupalı saygın hukukçuların görüşleri var. Ayrıca, 22 Ekim 2010 tarihli Akdeniz Üniversitesi Senatosu’nun vizesiz Avrupa konusundaki haklarla ilgili açıklaması da ekte yer aldı. Bu konuda hem vatandaş hem bilim adamı olarak ülkemize olan sorumluluğumuzun gereği, bilgilendirme görevimizi yerine getirdik. Ülkemizin, vatandaşlarımızın hukukunun korunması için gerekeni yaptık.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler