HABER

VOB, 28 Ocak'ta açılacak

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 28 Ocak 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının gerçekleşmesi beklenen Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş.'nin (VOB) risk yönetimini oluşturmak için kurulduğunu söyledi.

VOB'un tanıtım toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) gerçekleşti. Toplantıya Şener'in yanı sıra, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi katıldı. Toplantıya Meclis'teki bütçe görüşmeleri nedeniyle geç katılan Bakan Şener, vadeli işlem piyasalarının, fiyat, faiz, kur ve benzeri risklerden korumak için yatırımcılara kullanabilecekleri türev araçlar sunmaları itibariyle risk yönetiminde büyük önem taşıdığını ifade etti. Şener, "Hükümet olarak sanayicimizi, çiftçimizi ve finansal sektörü risklere karşı koruyacak bu konuya önem veriyoruz" diye konuştu.

VOB'un 28 Ocak 2005'te işlemlere başlayacağını anımsatan Şener, "Borsanın faaliyete başlamasıyla birlikte, hem finansal kesim, hem reel sektör, spot piyasada ortaya çıkan risklere ve gelecekteki fiyat değişimlerine karşı, alış-satış yapılması sonucu fiyat dalgalanmalarına karşı korunma imkanına kavuşacaktır. Böylelikle vadeli piyasaları da kullanan yatırımcıların spot piyasada pozisyon almaları daha az riskli hale gelecek, bu durum spot piyasaların daha da derinleşmesini sağlayacaktır" açıklamasında bulundu. Şener, VOB'un Türkiye'de risk yönetimini gerçekleştirmek için kurulduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda söz alan SPK Başkanı Cansızlar ise, 28 Ocak'ta açılışı gerçekleştirilecek olan VOB'un kuruluşuna ilişkin tüm çalışmaların tamamlandığını vurguladı. VOB'un faaliyete geçmesiyle birlikte finansal piyasaların önemli bir eksikliğinin giderilmiş olacağının altını çizen Cansızlar, VOB için gerekli olan istikrar ve gelişmiş bir finansman sistemi şartlarının Türkiye'de oluştuğunu dile getirdi. Cansızlar, Temmuz ayında yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında VOB'da gerçekleştirilecek işlemlere vergi avantajı sağlanması konusunda mutabakat sağlandığını, bu konuda Maliye Bakanlığı'nın düzenleme yapmasının beklendiğini ifade etti. Vadeli işlemler borsasında döviz ve altınla işlem yapılabilmesi için kararda değişiklik yapılması gerektiğini de kaydeden Cansızlar, Hazine'nin kararda değişikliği önerdiğini, bunun şu anda Bakanlar Kurulu'nda imzada bulunduğunu söyledi. Cansızlar, SPK'nın diğer finansal ürünlere ilişkin yetki belgesini aracı kurumlara vereceğini, döviz ve altın için böyle bir karara ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da vadeli piyasaların öngörülebilir ekonomik politika uygulaması ve milli paraya olan güvenin artmasıyla çalışabileceğinin altını çizdi. Reel faizlerin neden daha hızlı düşmediği konusunun, hükümetin ekonomiyle ilgili taahhütlerinin bir yılı aşmamasıyla ilgili olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ekonomide en büyük risk unsuru olarak gördüğümüz reel faizlerin düşmesi için yapısal reformların tamamlanmasının yanında, üretim ve istihdam artışını hedefleyen yeni üç yıllık ekonomi programının, bu programın bir parçası olan IMF ile yeni stand-by'ın da acilen devreye alınması gerektiğini, bu vesileyle hükümete hatırlatmak istiyoruz. Biz reel sektör olarak sürprizler yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Yemişçi ise, hükümetin kendilerini sürekli olarak desteklediğini, bu desteklerin başında da ekonomik istikrarın geldiğini dile getirdi.
Açıklamaların ardından Şener, Cansızlar, Hisarcıklıoğlu ve Yemişçi gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladılar. Bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de reel faizlerin düşmüş olmasına rağmen halen yüksek olduğunu, bunun da AB kriterleri nedeniyle çalışmaların bu yönde ağırlık kazanmasından kaynaklandığını bildirdi. Reel faizlerin daha da düşebilmesi için uzun vadeli ekonomik politikaların ortaya konulması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "2005'ten itibaren artık hükümet ve Meclis'in önceliği ekonomik yapısal dönüşümü sağlayacak reformlar olmalıdır" dedi.

'Mortgage' sistemiyle ilgili bir soruyu cevaplayan Şener, bu konudaki kanun taslağının kendisine geldiğini, inceledikten sonra uygun bulursa Bakanlar Kurulu'na sunacağını belirtti. Şener, "Taslağı inceleyeyim. İnceledikten sonra, 'efradını cami, ayarını mani' bir metinse Bakanlar Kurulu'na sunacağım" diye konuştu. Şener, Mortgage sistemiyle ilgili taslağın 2005 yılı ortası ya da sonunda faaliyete girecek şekilde planlandığını sözlerine ekledi.

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi de bir soru üzerine, VOB'un da İMKB gibi başlangıç sürecinde vergiden muaf tutulmasını istediklerini dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler