İSTANBUL (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vodafone'un Telsim'i devir alma imza töreninde yaptığı konuşmada, Telsim'in Vodafone'a devriyle ilgili olarak çok zorlu bir süreç yaşandığını belirterek, "Özelleşme süreci Telsim'le beraber tamamlanmış bulunmaktadır" dedi.
Vodafone'un Telsim'i devir alma imza töreni; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk ile Vodafone CEO Vekili Sör Julian Horn Smith, Vodafone Doğu Avrupa, Orta Doğu, Asya Pasifik ve İştirakleri CEO'su Paul Donovan ve Telsim CEO'su Atilla Vitai'nin katılımıyla Çırağan Palace Kempinski'de gerçekleştirildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telsim'in Vodafone'a devriyle ilgili olarak çok zorlu bir süreç yaşandığını söyledi. Gerek Telsim özelleştirilmesi gerekse Türk Telekom hisse devri şeklinde yapılan özelleştirmede çok titiz bir hukuki altyapı hazırlığı yapıldığını belirten Yıldırım, "Eğer bu yapılmamış olsaydı, geçmişte Türk Telekom'un başına gelenler, bugün yine tekrar olurdu, Telsim'de de bu mutlu sona ulaşmak mümkün olmazdı. Bu bakımdan 2004 Şubat'ında başlayan operasyonla birlikte satışın gerçekleştirildiği bugüne kadar, o günlerde bu kararı veren ekibin içinde olan birisi olarak, görev verdiğimiz arkadaşlarımızın ortaya koyduğu başarı takdire şayandır. 5 milyon aboneyle alınan şirket, 11 milyon civarında aboneyle yeni sahiplerine devrediliyor" dedi. Bakan Yıldırım, Telsim'in satışının bir başarı öyküsü olduğunu ifade ederek, "Kamu elinde işlerin iyi yapılmadığını, işletmeleri bile bile zarara sürüklediği gibi peşin hükmü de ortadan kaldıran somut bir başarı vardır. Eğer bir işi yapacak özel sektör var ise, devlet olarak biz bu işin içinde asla olmayacağız. Ticareti, ticaretin erbabı yapmalı. Eğer kar etmiyorsanız, ticaret içerisinde uzun süre varlık sürdüremezsiniz. Kar etmeden ticarette ısrar eden tek bir kurum vardır, o da devlettir. Onun sonucunu da bugün görüyoruz. Hükümetimizin temel prensibi, devletin her türlü ticari faaliyetlerden çekilmesi, bunun yerine vatandaşımızın temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik eğitim, sağlık, adalet, güvenlik gibi temel konularda yoğunlaşmasıdır. Bu amaca yönelik olarak telekomünikasyon sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak, sektörde ciddi anlamda serbestleşme ve özelleştirme faaliyetlerini hızlandırdık" diye konuştu.
Sektörün önünün tamamen açıldığını, yeni fırsatların kapısının aralandığını belirten Bakan Yıldırım, özelleşme sürecinin Telsim'le beraber tamamlandığını söyledi. Yıldırım, sektörün akıl almaz bir hızla geliştiğini belirterek, "Vodafone'nın sektöre girmesi ülkemizde bilgisayar, internet, bilgi-iletişim menşeli hizmetlerin yaygınlaştırılması konusunda çok önemli bir avantajı da beraberinde getirecektir. Türkiye'nin bilgi iletişimde bundan böyle sadece geliştirilen ürünleri alıp kullanan ülke olmayacağının bilinmesini hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de, "Tarihsel önemdeki, sıra dışı bir satış modelinin başarısını kutlamak için toplandık. Tarihe geçmeyi en çok hak edecek olay; Telsim'in satış modelinin sıra dışılığı ve başarısıdır. Telsim satışı, devralınması ve yönetilmesinden de daha kritik ve daha karmaşık bir süreç sonunda gerçekleşti. Satışın bir tarafında Vodafone gibi bir dünya devinin bulunması, bu başarının önemli unsurlarından biridir. Telsim'in diğer grup şirketleriyle birlikte TMSF yönetimine geçmesinden sonra piyasadaki genel kanaat, şirketin piyasadan tamamen silineceğiydi. Rakipler ellerini ovuşturuyorlar, şirketin eski sahibi, TMSF'yi güç durumda bırakacağı beklentisiyle elini ovuşturuyordu, medyada kamu işletmeciliğini kötüleyen yorumcular seviniyorlardı, biz hepsini yanılttık. Biz, olumsuz düşünen herkesi hayal kırıklığına uğrattık, şaşırttık ve üzdük, bunun için de son derece memnunuz ve mutluyuz" dedi.
Her malın bir alıcısı olduğunu ifade eden Ertürk, "Her şartta haklı çıkabilme mantığını batık banka yöneticilerinden öğrendik. Satıştan önce Telsim değer kaybeden bir şirketti. Beklenti Telsim'in daha da geriye giderek piyasa payını kaybedeceğiydi. Satış fiyatını artıracak şekilde Telsim'in değerine değer katılması, bütün bu beklentileri boşa çıkardı. Tüm engelleri aşmayı başardık. Satış modelimiz dünyada örnek gösterecek nitelikteydi. Kavgasız ve gürültüsüz bir süreç oldu. Biraz gürültü yaptık. O da, şeffaf zarf kutularının huzurda testereyle açılırken çıkan gürültüydü" diye konuştu.
Vodafone CEO Vekili Sör Julian Horn Smith, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bugün çok özel bir gün. Bu güzel ülkede önemli bir yer üstlenmeyi hedefliyoruz. Önümüzde önemli bir görev var. Bu yüzden çok güçlü bir yönetici ekibiyle işimize başlıyoruz. Söz konusu ekibin yöneticisi Sayın Atilla Vitai olacak. Kendisi daha önce yıllarca telekomünikasyon sektöründe çalıştı. Telsim'i satın almayı düşündüğümüzü öğrenir öğrenmez kendisi beni aradı, Türkiye'de çalışmak istediğini ifade etti. Çalışmaya hızlı ve çok güçlü bir ekiple başlayacağız. Telsim'in mevcut yöneticileri de, ekibin bir parçası olarak faaliyetlerimizi desteklemeye devam edecekler" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki yatırımlarının bazı kesimler tarafından eleştirildiğini ifade eden Smith, "Bence şu anda bu işi geliştirmek için olabilecek en güçlü yönetici ekibiyle çalışıyoruz. Bu şirket ileride de mükemmel performansını devam ettirecek. Ne kadar güzel yatırımlar yapılacak bir ülkede olduğumuzu herkese göstereceğiz" açıklamasında bulundu.
Söz alan Telsim CEO'su Atilla Vitai ise, şirkete liderlik yapma fırsatı bulduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Vitai, "Önümüzde zor ama hoş günler olacak. Amacımız bu şirketi, şimdiye kadar olduğundan daha da başarılı hale getirmek. Mevcudiyet nedenimiz müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak. Çalışanlarımızın da kendisini geliştirmesine önem veriyoruz. Türkiye'de kurumsal sorumluluk faaliyetlerimizden dolayı tanınan bir şirket haline gelmeyi planlıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Vodafone CEO Vekili Sör Julian Horn Smith, 4.55 milyar dolarlık çeki Bakan Yıldırım ve TMSF Başkanı Ertürk'e takdim etti.