YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vopak'a Son Darbe Tübitak Mam'dan Geldi

Yalova'nın Taşköprü beldesine kurulmaya çalışılan Vopak'la ilgili sağlık koruma bandının ne kadar olacağıyla alakalı tartışmalarına...

Vopak'a Son Darbe Tübitak Mam'dan Geldi

Yalova'nın Taşköprü beldesine kurulmaya çalışılan Vopak'la ilgili sağlık koruma bandının ne kadar olacağıyla alakalı tartışmalarına son noktayı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koydu. TÜBİTAK, Vopak'ın ÇED raporunda firmanın kendi ön gördüğü 2 senaryodan yola çıkarak yaptığı değerlendirmede, sağlık koruma bandının 7 ila 40 kilometre arasında olması gerektiğini belirledi. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış ise, "Bana göre artık Vopak'ın önü resmen tıkanmıştır" dedi.

ÇED sürecinde Yalovalı vekiller ve kanaat önderleri ilin hassasiyetlerini yüksek sesle bir kez daha bakanlık yetkililerine söylemişlerdi. Ardından Vopak'ın ÇED süreci, aralarında sağlık koruma bandının belirlenmemiş olduğu maddesinin de bulunduğu birkaç maddeye dayandırılarak askıya alındı. Vopak ise hemen gerekli adımları attı ve İl Genel Meclisi'ne sağlık koruma bandının belirlenmesi talebini iletti. İl Genel Meclisi de konuyu ildeki kurum yetkililerinden oluşan komisyona havale etti. Komisyon olayın hassasiyetine binaen üniversitelerden akademik görüş alma yolunu seçti. İstanbul ve Ortadoğu Üniversiteleri ile TÜBİTAK MAM'a firmanın hazırladığı ÇED raporu gönderildi. TÜBİTAK ise bu çalışmayı hiçbir bedel istemeksizin gerçekleştirerek sonuçları ilde oluşturulan komisyona iletti. MAM'ın araştırma raporu sonuçları yüzleri güldürdü.

Raporu İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış açıkladı. Rapora kadar uzanan süreci özetleyen Alkış, "Vopak bakanlık nezdinde Yalova'da kimyasal depolama tesisi kurmak için girişimde bulundu. Bu tesisin kurulması için ÇED raporunun onaylanması gerekliydi. Ancak bu raporun onaylanması için gerekli olan şartlardan birisi ise sağlık koruma bantlarının belirlenmesiydi. Ankara'da iki vekilimizin de katıldığı toplantıda Yalova'nın hassasiyetleri ortaya kondu. Dolayısıyla ÇED süreci askıya alındı. Bu süreçte eksik görülen konulardan birisi de sağlık koruma bandının belirlenmemiş olmasıydı. Vopak bu eksiğin tamamlanması için İl Özel İdaresi'ne müracaat etti. Bunun için ilgili kurumların temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon Vopak ile ilgili sağlık koruma bandının belirlenmesine yönelik çalışmayı başlattı. Ancak Yalova açısından son derece hassas olan bu konu. Zira haksız yere ilimize gelecek bir yatırımı mı engelleriz ya da Yalova'ya zarar verecek bir tesisin önünü mü açmış oluruz diye komisyon konudan endişe duydu. Dolayısıyla bu konuyla ilgili üniversitelerden görüş alınmasına karar verdik. İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK'a Vopak tarafından hazırlanan ÇED raporunu göndererek bu konuda çalışma yapmalarını istedik. MAM firmanın hazırladığı ÇED raporunda kendi kurguladığı senaryolar çerçevesinde çalışma yaparak sağlık koruma bandının ne kadar olması gerektiğini bir rapor şekline dönüştürerek bize gönderdi. Bunun için de herhangi bir bedel talep etmedi. Raporda firmanın kendisinin kurguladığı 2 senaryo üzerinden yapılan değerlendirmeler çalışıldı. Birinci senaryo 8 şiddetindeki bir deprem sonrasında tamamı akrilo nitril denen madde ile dolu tankın zarar görmesi ve bu maddenin tamamının tanktan boşalması yer aldı. Burada TÜBİTAK ilin depremselliği ve firmanın kendisinin hazırladığı senaryodan hareketle, böyle bir durumda gerekli sağlık koruma bandının en az 40 kilometre çapında olması gerektiğini belirtti. İkinci senaryo da ise tankın taşmasıyla ürün dökülmesi sonucu ortaya çıkacak bir durum üzerinde duruldu. Olayın tamamen kontrol altına alınmasının normal şartlarda 15 ila 30 dakika, en kötü şartlar altında da 60 dakika zaman alacağı firmanın ÇED raporunda vurgulanıyordu. TÜBİTAK böyle bir durumda ise 6.08 kilometrelik bir sağlık koruma bandı olmalı derken, bu durumun sıvının kaynama noktasında olması durumunda 7. 52 kilometrelik bir sağlık koruma bandına ihtiyaç duyulacağını belirtti" dedi.

Rapora göre 8 ila 40 kilometre arasında değişen bir koruma bandına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Alkış, "İlde oluşturulan komisyon ise TÜBİTAK'tan gelen bu rapor doğrultusunda ilin depremselliğinin de göz önünde bulundurarak 40 kilometrelik sağlık koruma bandının esas alınması görüşüne vardı. Benim bildiğim kadarıyla sağlık koruma bantları kişi ya da şirketlerin kendi mülkiyetinde olmalıdır. 40 kilometre sağlık koruma bandı demek bu insanların Armutlu'ya kadar olan arazileri satın almaları gerektiği anlamına gelir. Bu rapordan yola çıkarak eğer sağlık koruma bandı şartsa ve bu koruma bandı TÜBİTAK'ın verdiği ve komisyonun onayladığı bu rapora göre oluşturulacaksa Vopak'ın Yalova'da kurulmasının önü artık tıkanmıştır demek mümkündür" diye konuştu.

Vopak konusunun Yalova gündemine taşındığı ilk günden beri AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un hep sağduyulu davrandığını ve olayın enine boyuna tartışılması gerektiğini savunduğunu vurgulayan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, "Vekilimiz her zaman konunun hassasiyetini bilerek adım attı. Yalova'nın istekleri doğrultusunda bu konunun peşini hiç bırakmadı. Ankara'da konunun takipçisi oldu. Bugün gelinen bu noktada onun büyük bir emeği vardır. O nedenle kendisine çok teşekkür ederim" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler