Ortak internet ağı kullanımında ortaya çıkan sorunları yaşamak istemeyenlerin ilk başvurduğu yöntemlerden biri VPN bağlantısı kurmak olur. Bağlantınızı güvence altına almaya yarayan VPN, özel bir ağ teknolojisidir. VPN bağlantısı nedir, nasıl çalışır ve diğer merak edilenlere göz atabilirsiniz.
Sizi anlık olarak bulunmadığınız bir konumdaki fiziksel ağa uzaktan bağlayan özel bağlantıya VPN adı verilir. Erişim izni olmayan bazı sitelere girebilmek veya uzaktan şirketteymiş gibi çalışabilmek için ideal bir bağlantı seçeneği olan VPN; uzaktan erişim ve siteden siteye erişim olmak üzere iki farklı türe ayrılır. İki farklı VPN protokolü, bu bağlantıyı sorunsuz bir şekilde çalıştırmak isteyenler için bilinmesi gereken kavramlardır:
'Secure Sockets Layer' olarak açılımı yapılan SSL VPN, yaygın VPN protokollerinden biridir. Web taramasında istemci ve sunucu iletişimini şifrelemeye yarar. Kullanıcılar için bölümlere ayrılmış erişime izin vermesi, öne çıkan avantajlarından biri olur.
IPsec VPN, IP katmanında ayarlanması ile farklılık gösterir. Tüm ağa güvenli bir şekilde bağlanmak uzaktan erişime izin vermek için tercih edilir. Ayrıca IPsec, özel verilerin iletildiğinde güvende olması konusunda da önemli bir yer teşkil eder.
VPN bağlantısı, bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu konumdan karşıdaki ağa şifreli bir tünel açarak çalışır. Bu şifreli tünel içinden iletilen bilgilerin dışarıdan görüntülenmesi mümkün değildir. VPN, bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurarak size karşı ağdan bir IP numarası verir. Böylece siz yerel adreslere ve uygulamalara sorunsuz bir şekilde erişebilirsiniz.
VPN bağlantısı ekleme işlemi özellikle Windows 10 kullanıcıları tarafından merak konusu olur. Windows 10 VPN bağlantısı ekleme adımları şunlardır: