HABER

Vücudunuzda hangi bölge nasıl çalışıyor

Bazı insanlar çok dakiktir, bazıları ise aksine devamlı geç kalır. İşte vücudumuzda pek farklı değil

Vücudunuzda hangi bölge nasıl çalışıyor

Bazı insanlar çok dakiktir, bazıları ise aksine devamlı geç kalır. İşte vücudumuzda pek farklı değil


ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre, kadınların hamilelik süreleri bile sandığımız gibi genelde 9 ay 10 gün olmuyor. Çok fazla değişiklik gösterebiliyor. Peki hayatımızdaki diğer kritik süreçler nasıl ilerliyor.


SİNDİRİM: 24 SAAT

Yediğiniz sosis birkaç saniyede midenize inecek ama vücudunuzdan atmanız bir günü bulacak. Yiyecekler mideye iner inmez mide asidi yardımıyla küçük parçalara ayrılıyor.

Londra'daki University College Hastanesi'nden gastroenterolojist Dr. Anton Emmanuel'e göre yiyecekler mideye ulaşır ulaşmaz vücut 3-4 kalori harcayarak yaklaşık bir dakikada yiyecekleri küçük parçalara ayırıyor.


Ancak 600 kalorilik bir yemeği parçalamak iki ya da üç saati buluyor. Daha sonra yiyecekler ince bağırsağa doğru yola koyuluyor ve besinler burada kana karışıyor. Sonraki 20 saat ise yiyecekler kalın bağırsakta seyahat ediyor ve vücuttan çıkması 24 saati buluyor. Bir diğer araştırmaya göre ise hamburger gibi sindirimi zor yiyeceklerin vücuttan atılması 3 günü bile bulabiliyor.


Sindirim kadınlarda erkeklere göre daha yavaş. Ayrıca yaş ve anksiyete de sindirimi yavaşlatan bir diğer faktör. Ancak sindirimi hızlandıran faktörler de var. İritabl bağırsak sendromu, colitler, Crohn hastalığı ve hızlı çalışan tiroidler de etkili oluyor. Tabii bu hızlı çalışmanın sonucunda vücutta vitamin ve mineral eksiklikleri ile kilo kaybı da oluyor.


YARALARIN İYİLEŞMESİ: İKİ YIL

İnanılmaz gelebilir çünkü deri kendisini en çabuk yenileyen yapılardan biridir ancak bir ameliyat sonrası dokunun kendisini tamamen yenilemesi iki yılı bulabiliyor. Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılara göre yaranın iyileşmesi neredeyse yaranın açıldığı saniyelerden itibaren hemen başlıyor. Bir saniyeden az bir süre içerisinde kan hücreleri dokuya hücum ederek sağlamlaşmasını sağlamaya çalışıyor ve pıhtılar iyileştirmek için canla başla çalışıyor.


Yaralanmadan 3 hafta sonra yaralanan doku şekilleniyor. Sonraki iki yıl boyunca da yaranın olduğu yer kuvvetleniyor. Sindirim sistemi gibi yaranın iyileşmesini hızlandıran ve yavaşlatan etkenler var. Diyabet, aspirin, ibuprofen türü ilaçlar yaranın iyileşmesini geciktiriyor. C vitamini de ayrıca yaranın iyileşmesinde hayati önem taşıyor. Yaş, uyku apnesi gibi diğer etkenler de kandaki oksijen seviyesini etkiliyor ve yaranın iyileşmesini yavaşlatıyor.


KİLO ALIMI: ÜÇ SAAT

Üç saat: yalnızca yediğiniz kocaman hamburgerin bel çevrenize ulaşarak kalınlık yaratması için gereken süre. Oxford Üniversitesi'nden uzmanlara göre yağlar özellikle bel çevresinde toplanıyor.


Toplamda 30 gram yağ içeren bir yemekten sonra ortalama üç çay kaşığı yağ, üç saat içinde bel çevrenizde toplanıyor. Bu toplanma geçici bir depolanma ve enerji harcadıkça yağlar geldiği gibi gidecek. Ancak harcadığınız kaloriden fazlasını aldığınız sürece bel çevrenize her gün 3 çay kaşığı yağ ekleyebilirsiniz.


ORGAZM: KADINLAR İÇİN 20 ERKEKLER İÇİN 3 DAKİKA

Araştırmalar gösteriyor ki orgazm birkaç saniyeden, yarım dakikaya kadar sürüyor.


Ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebiliyor. Kadınlarda ortalama 10 dakikadan 20 dakikaya kadar devam ederken, erkeklerde ortalama 2 ila 3 dakika arasında.


BEYİN BÜYÜMESİ: 25 YIL

Edinburgh Üniversitesi'nden nörobiyoloji profesörü David Price'a göre hayatımızın ilk üç ya da dört yılı beyin için kritik dönem denilen bir dönem. Dört yıldan sonra beyin, ince bağlantıları yapma yeteneğini kaybediyor. Ergenlik ile birlikte, bu mucizevi organ hemen alın bölgesinde bulunan prefrontal kortex gibi kritik bölümler haricinde gelişimini büyük oranda tamamlamış oluyor. Tam olarak gelişim ise 25 yaşını buluyor.


2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre ergenlik çağındakilerin beyin taramalarında yetişkinlere oranlar, prefrontal kortekste daha az beyin dokusu olduğu görülüyor. Yaş ilerledikçe bu dokular da gelişiyor.

En Çok Aranan Haberler