İşte bazı belirtiler ve arkasında yatabilecek rahatsızlıklar...
Deri veya gözlerin sararması: Son zamanlarda deri ve gözlerinizle sararma varsa, bu beslenmenizle veya bakımsızlıkla ilgili değil bir rahatsızlıkla bağlantılı olabilir. Karaciğer ya da safra rahatsızlığının belirtisi olabilir.
Yüzde aşırı kıllanma: Sık sık ağdaya gitmek zorunda kalıyorsunuz. Yüzünüzde ve bazı bölgelerinizde aşırı kıllanma sandığınız gibi basit bir sorun değil böbreküstü bezi fonksiyon bozukluğuna bağlı olabilir.
Eklem tutulması ve kas ağrıları: Ağrılarınızı yaptığınız egzersizlere bağlıyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Sorununuz basit bir eklem ağrısından çok daha fazlası romatizma olabilir.
Kulak uğultusu: Kulak uğultusu geçici bir durumdan çok damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyon belirtisi olabilir.
Yavaş iyileşen yaralar: Yaralarınız geç iyileşiyorsa kan dolaşımı sorunlarınız olabilir.
Tırnak çatlaması ve kırılması: Tırnaklarınız çatlıyor veya sıkça kırılıyor. Dikkatsizlik kadar demir eksikliğine bağlı olarak da görülebilen bu durumu önemseyin.
Aşınmış gözüken tırnaklar: Tırnaklarınızda aşırı kuruluk, iyileşmeyen bir aşınma söz konusuysa mantar söz konusu olabilir. Tırnağınızı kaybetmeden bir doktora başvurmanızda ve tedavi olmanız da yarar var. Aynı şekilde tırnaktaki çukurlar da sedef hastalığı olabilir.
Saç dökülmesi: Aşırı saç dökülmesinden şikayetçisiniz. Mevsimsel geçişler, şampuanlar fayda etmiyorsa, sorununuz demir eksikliği, hipertiroit ya da hormonal bozukluklara bağlı olabilir.
Ellerde titreme: Elleriniz titrediği için arkadaşlarınızla dışarı çıkmak istemiyorsunuz. Halsizlik gibi bir sorununuz yoksa tiroit bezi hastalığına bağlı olarak bu tür bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Üç haftadan uzun süren ağız içi yaraları: İyileşmeyen ağız içi yaralarınız basit bir aft olabileceği gibi önemli bir hastalık olan behçet hastalığının da belirtisi olabilir.
Göz seyirmesi: Sık sık gözleriniz seyriyorsa magnezyum ve kalsiyum eksikliğiniz olabilir.
Dizlerin şişmesi: Dizlerinizin şişmesi basit bir yorgunluk olmayabailir. İltihap ve buna bağlı olarak eklem çıkıklığı sorunu olup olmadığı araştırılabilir.
Sağ alt kaburganın altından başlayarak sırtın sağ tarafına yansıyan ağrı: Safra kesenize bağlı bir rahatsızlık olabilir.
Soğuk havalarda parmakların önce beyaz sonra mavi ve ardından kırmızı renk alması: Parmaklarınız sık sık renk değiştiriyorsa damar hastalığından şüphe edebilirsiniz.
Etrafı değişmiş ben veya doğum lekesi: Ben ve doğum lekelerinin bir dermatolog tarafından mutlaka muayene edilmesi gerekir. Özellikle güneşe bağlı olarak ben ve doğum lekesi cilt kanseri riski taşır. Deri kanseri riski araştırılmalı, değişliklik olduğu farkedildiğinde doktora başvurulmalıdır.
El ve ayakta karıncalanma: B vitamini eksikliğine bağlı olarak görülebilir. Beslenmeye dikkat edilmesi, uzman kontrolünde vitamin takviyesi alınabilir.