Omurga, bel, boyun bölgelerinizin korunmasını ve hırpalanmamasını nasıl sağlayabilirsiniz?
Ani hareketler yapmayın
İş yaparken ani ve sert hareketler yavaş ve yumuşak hareketlere göre daha fazla enerji gerektirir. Bunun için yavaş ve sakin hareket edin.
Oturarak yapılan işler
Koltuğun arkalığını, oturma yüzeyinden 15-20 cm yükseklikte sırtı destekleyecek şekilde ayarlayın. Uzun süre hep aynı oturma pozisyonunda kalmayın, ara sıra ayağa kalkın, gerinin, dolaşın.
Ayakta yapılan işler
İş yapılan yüzeyin yüksekliğini rahat ve dik durabilecek şekilde ayarlayın. Mümkünse bir bacağınızı dönüşümlü olarak daha yüksekte tutun. Mesela bir tabure veya yastık üzerinde.
Yük kaldırma ve taşıma
Ağır işleri yaparken, kol, bacak gibi büyük kaslardan yararlanın, sırt ve bel kaslarınızı zorlamayın. Yük kaldırırken, dizlerinizi bükerek, belinizi düzgün tutarak ağırlığı kalça kaslarına verin.
Kaldırılabilecek ağırlıktan fazlasını kaldırmak için vücudunuzu zorlamayın. Gerekiyorsa başkalarından yardım alın. Temizlik sonrasında uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Kaldırdığınız eşyaya vücudunuza yakın tutun.
Yük taşırken ağırlığı eşit oranda dağıtmak gerekir. İki küçük çanta taşımak, tek bir ağır ve büyük çanta taşımaktan daha iyidir.
**- - - - - -
Ev işleri**
Eğilerek yer silmeyin. Uzun saplı paspas kullanın, her zaman diz çökün ve öyle kaldırın. Yere bırakırken de aynısını yapın.
Temizliği zamana yayarak yavaş yavaş yapın.
Yukarıdaki şeylere uzanırken merdiven veya basamak kullanın.
Büyük bşr eşyayı hareket ettirmek istediğinizde itin, çekmeyin.
Halı ve kilim silkelerken vücudunuzu zorlamayın.
Ütü, elektrikli süpürge gibi aletlere dayalı işlerde dik durun. Gerekiyorsa bir ayağınızı dönüşümlü olarak yükseğe koyun.Elektrikli süpürge ile çalışırken uzun bir emici boru kullanın. Dolap altlarını temizlerken bir tabureye oturun veya diz çökün.
Yatış pozisyonu ve yatak
Eskimiş yataklarda uyumayın. Vücudun her yerinin eşit oranda temas etmesini sağlaması açısından, sert bir yatak zemini ve bunun üzerine serilecek yumuşak bir şilte kullanılması uygun olur.
Ayakkabı seçimi
Omurga ve eklemler üzerindeki yastık etkisi sebebiyle yumuşak topuklu ayakkabılar tercih edilmeli.
Yüksek topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca giyilmemeli. Topuk büyüdükçe, bel omurları üzerindeki yük artar. Yani bel eğimi artar.
Yanlış oturarak çalışmayın
Ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmayın.
Klavye kullanırken mümkün olan en az gücü sarfedin.
Uzanmalar sırasında zorlayıcı hareketlerden kaçının.
Dirsek, ön kol ve bileklerin sert yüzeylerle temasından kaçının.
Gözlerinizi bir süre kapatarak, uzaklara dalarak ve sürekli kırparak dinlendirin. Gün boyunca belli aralıklarla ayağa kalkın.
Her yarım saatte bir 30-40 saniyelik germe egzersizleri yapın, sandalyenin bel kavisini destekleyecek şekilde olmasına dikkat edin.
Bedensel olarak çalışıldığında cisimleri taşırken belin dik pozisyonda olmasına dikkat edin, yükü bedene yakın tutup, simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın.