Ancak bedenin zarar görmesi nedeniyle kişinin çevresi üzerindeki kontrolünde de azalma meydana gelir. Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak, vücut bozukluğuna ilişkin kimlik bozukluğu hakkında birbirinden önemli bilgileri bizler için paylaştı.
Özellikle omurilik zedelenmesi ya da uzuv amputasyonu olan kişilerin günlük aktiviteleri daha zor hale gelir. Genellikle birçok insan bacağını, kolunu ve vücudunun dış şeklinin ihlal edilmesi fikrinden korkar. Ancak nadir olarak bazı kişilerde uzuvdan kurtulma fikri arzulanır. Bu kişiler bir uzuvlarını kaybettiklerinde ya da duyu organlarını kaybettiklerinde bir rahatlama yaşar. Bu rahatsızlığa vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğu ya da apotemnofili adı verilir.
APOTEMNOFİLİYİ AÇIKLAMAYA YÖNELİK PSİKOLOJİK TEORİLER
Bir veya daha fazla sağlıklı uzvun amputasyonunu ya da felç geçirmek isteyen kişiler genellikle günlük yaşamda bir bozulma yaşar ve bir uzuv hastaları rahatsız eder ya da hastalara yabancı gelir.
Bu yabancı uzvun ortadan kalkması onların rahatlamasını ve bir bütün hissetmesini sağlar. Bugüne kadar bu bozukluğun temel nedeni olarak psikolojik/psikiyatrik alanda cinsel dürtü gösterilmekteydi.
Yapılan son araştırmalara göre elektrofizyolojik ve nörogörüntüleme teknikleri ile bu rahatsızlığın nöral ilişkisi olabileceği düşünülür. Bu çalışmalar yabancı uzuvdan kurtulma arzunun cinsel bir dürtü değil vücut temsilindeki bozulmalardan kaynaklanabileceğini fikrini ortaya çıkarır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğunun tedavi edilebilmesi için bu bozukluğun açık bir şekilde anlaşılması gerekir. Antidepresan ilaçlar ve psikoterapinin çok az bir faydası bulunur.
İlginç bir şekilde bu arzuya sahip olan kişiler rahatsız oldukları uzvu ya da duyu organını kaybettiklerinde daha iyi hissetmekte ya da hayat kalitesinde artış meydana geldiğini belirtir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin bir kısmı sanki o uzvu yokmuş gibi bir protez kullanmakta ya da uzvunu kaybetmiş taklidi yapar.
Bu da hastalar üzerinde rahatlatıcı bir etki yaratır. Ancak bu bozukluğun çok nadir olarak görülmesi ve kompleks nörolojik işlemlerden kaynaklandığı için henüz etkili bir tedavi yöntemi bulunmaz.
Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak
www.buraktoprak.com
Facebook: @psikiyatristburaktoprak
Instagram: @psikiyatristburaktoprak
YouTube – Psikiyatrist Dr. Burak Toprak