HABER

Vücuttaki ilginç savunma mekanizması

Uzmanlara göre vücudumuzun içindeki bağışıklık sistemi; şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç bir savunma mekanizması. Bağışıklık sisteminin insanoğlunu, "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikro organizmaların zarar verici etkilerine karşı koruduğunu belirten uzmanlar, "İnsan vücudu çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar ve bu organizmalar vücudumuza girebilmek için uğraş verir.

Vücuttaki ilginç savunma mekanizması

Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" baş eder. Mikroplarla baş edemediğimiz durumlarda da "hasta" oluruz" diyor.

Uzmanlar, bağışıklık sisteminin görevinin; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girer ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmek olduğunu belirterek, "Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür, ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi yardıma gereksinim duyabilir. Bağışıklık sistemi; aynı nörolojik sisteme benzer bir yapıya sahiptir. Bağışıklık sisteminin en önemli özelliklerinden biri; kendi ve kendisine yabancı milyonlarca değişik düşmanı tanıyıp ayırt edebilme yeteneğine sahip olmasıdır. Bağışıklık sisteminin diğer bir özelliği de, hatırlama yeteneğine sahip olmasıdır. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sisteminde görevli olan tüm hücreler, ilk karşılaştığı yabancıyı görür, belleğine kaydeder ve daha sonra gördüğünde de hatırlar" ifadelerini kullanıyor.

SIRRI DİNAMİK İLETİŞİM AĞI

Uzmanlar, bağışıklık sisteminin vücudu savunmada başarılı olmasının altında yatan sırrın, vücut içerisinde detaylı ve dinamik bir iletişim ağına sahip olmasından kaynaklanması olduğunu ifade ediyor.

ARI KÜMELERİ GİBİ BİR ARAYA GELİYOR

Milyonlarca hücrenin, arı kovanının etrafını saran arı kümeleri gibi bir araya gelip seriler halinde organize olduğu ve bilgileri arkadan ileriye doğru ilettiğini belirten uzmanlar, "Bir kez bağışıklık hücreleri uyarıyı aldıkları zaman, taktiksel birtakım değişiklere giderek çok güçlü kimyasallar üretmeye başlarlar. Bu maddeler hücrelerin kendi büyüme ve hareketlerini düzenlemelerine izin vererek vücut savunmasını başlatır. Canlılar öldüğünde; bağışıklık sistemleri de (diğer her şeyle birlikte) yok olur. Saatler içerisinde vücudu çok çeşitli bakteri, parazit ve mikrop istila eder. Ancak bunların hiçbiri bağışıklık sistemimiz çalıştığı zaman vücudumuza giremez. Ama bağışıklık sistemimizin bozulduğu veya yok olduğu noktada vücudumuzun savunma kapıları sonuna kadar açık kalır. Bunun sonucunda da alerji, artrit, enfeksiyonlar veya AIDS gibi birçok hastalığın gündeme geldiği durumlarla karşılaşabiliriz" diyor.

En Çok Aranan Haberler