HABER

Washington Post’tan Türkiye'ye ağır eleştiri

ABD’de Türkiye’nin İran’a yaptırımlara karşı çıkmasına sert eleştiriler sürüyor.

WASHİGNTON (ANKA) - Washington Post’un köşe yazarlarından Robert Kagan, Türkiye ve Brezilya’nın tavırlarının, liderlerin “makul dünya kamuoyu nezdindeki kredibilitelerini zedelediği”ni öne sürdü. Obama Yönetiminin Türkiye ve Brezilya’ya tutumunu alkışlayan Kagan, “Clinton’un liderliğindeki bu yönetim, onları tersledi ve büyük ligde oynamaya hazır olmadıklarını belli etti. Daha ileriye de giderek yönetim, Türkiye’nin davranışının ABD ve NATO müttefikleriyle ilişkilerine zarar verdiğini ilan etti” ifadelerini kullandı.

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Carnegie Endowment üst düzey uzmanlarından Kobert Kagan, ayda bir Washington Post’ta yayınladığı köşe yazısında Obama Yönetimi’nin dış politikası için Haziran ayının “iyi bir ay” olduğu, bu ayda “beş dış politika zaferi”ni elde ettiği belirtilirken bunların arasında BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yeni yaptırımlar getiren tasarının onaylanmasını da saydı.

-“ERDOĞAN, TÜRKİYE’İN ‘YALNIZ NATO’ ÜYESİ İMAJINI YANSITIYORDU”-

Bu bağlamla ABD’nin BMGK’de “hayır” oyunu kullanan Türkiye ve Brezilya’ya karşı takındığı tavrını da değerlendiren Kagan, her iki ülkenin liderliğine sert eleştirilerde bulundu. Türkiye ve Brezilya’nın “İran yanlısı” diplomatik girişimlerinin ardından tasarıya karşı çıkarak liderlerinin “makul dünya kamuoyunu nezdindeki kredibilitelerini zedelediği”ni öne süren Kagan, “Eylemlerinin dünya güçleri olarak yükselişlerinin habercisi olduğu fikri büyük bir yanılgı. Olsa olsa küresel saygınlığa yükselişlerini eksiltti ve yavaşladı. Brezilya Cumhurbaşkanı İnacio Lula da Silva, bir budala ve konudan habersiz gibi gözüküyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkiye’nin, İran ve Suriye’yi müttefiklerine tercih eden yalnız NATO üyesi imajını yansıtıyordu. Aferin.”

-“OBAMA YÖNETİMİ İYİ İDARE ETTİ”-

Ancak Obama yönetiminin bu meseleyi iyi idare ettiğini de savunan Kagan, şunları yazdı: “Jimmy Carter olsa, Türkiye ve Brezilya’yı alkışlamaya mecbur hissederdi. İran ile bir konfrontasyondan kaçınmaya kararlı bir yönetim de, onların diplomatik çabalarının arkasında yer alırdı. Hillary Clinton’un liderliğinde bu yönetim ise, onları tersledi ve büyük ligde oynamaya hazır olmadıklarını belli etti. Daha ileriye giderek yönetim, Türkiye’nin davranışının ABD ve NATO müttefikleriyle ilişkilerine zarar verdiğini ilan etti.”

-“GORDON’UN UYARILARI DOĞRU MESAJ”-

Bu çerçevede ABD’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon’un, Türkiye’nin eylemleriyle yönelişi konusunda kuşkuları yarattığı yönündeki sözlerine dikkat çeken Kagan, Gordon’un açıklamalarını “doğru mesaj” olarak niteledi.

Robert Kagan, köşe yazısında Obama Yönetiminin dış politikasında Haziran ayında sağlanan diğer dört “zafer”i de, Afganistan’daki operasyonun başına General David Petreus’un getirilmesi, Japonya Başbakanının istifa etme zorunda kalması, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması ve Gürcistan olarak sıraladı.

En Çok Aranan Haberler