HABER

Windows'ta sanal RAM nasıl artırılır, Windows'ta sanal RAM artırmak işe yarar mı?

Windows işletim sistemine sahip olan cihazlarda sanal RAM alanının kullanılması ile ana disk belleğinin artırılması söz konusu olur. Bu seçenek sayesinde ana disk alanı dolduğu zaman bilgisayarın yavaşlaması gibi durumların önüne geçilebilir. Dolayısıyla Windows’un farklı sürümlerinde sanal RAM artırma opsiyonuna nasıl erişim sağlandığı ve bu işlem gerçekleştirildiği zaman ne gibi avantajlara ulaşıldığı belirtilmelidir.

Windows'ta sanal RAM nasıl artırılır, Windows'ta sanal RAM artırmak işe yarar mı?

Bilgisayarın sistem ayarlarından değiştirilebilen sanal RAM seçeneği ile ana disk alanının artırılması mümkündür. Ancak bu işleme başlamadan önce mutlaka minimum ve maksimum sanal RAM boyutu hesaplamalarının keşfedilmesi gerekir. Bu sayede bilgisayarın işletim sisteminin desteklediği sanal RAM başlangıç boyutu ve maksimum alan sınırı öğrenilebilir. Yine Windows’ta sanal RAM alanını kullanacak olan kişilere söz edilen seçeneğin bilgisayar performansını ne yönde etkilediği açıklanmalıdır.

Windows’ta sanal RAM nasıl artırılır?

Bir bilgisayarın ana disk belleğinin alanı dolduğu zaman sanal RAM seçeneğine başvurulur. Bu opsiyon sayesinde Windows 11 ve Windows 10 sanal RAM aktifleştirme işlemi tamamlanarak bilgisayarın işletim sistemine yeni bir geçici depolama alanı sunulur. Windows 10 ve Windows 11 sanal RAM artırma işleminin temel adımları ise aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle sistem özellikleri penceresine erişim sağlanması için Win + Pause/ Break tuşlarına basılmalı veya başlat menüsünden ayarlar yazısına tıklanmalıdır.
  • Ekrana gelen sistem özellikleri penceresinden sırasıyla gelişmiş sistem ayarları, performans, ayarlar ve gelişmiş başlıklarına ulaşılmalıdır.
  • Gelişmiş sekmesinde yer alan sanal bellek başlığına tıklandığında değiştir butonuna erişim sağlanır.
  • Yukarıda belirtilen değiştir seçeneğine tıklandığı zaman sistemde mevcut olan “Tüm sürücüler için disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yönet” ayarı değiştirilebilir.
  • Bu ayar değiştirildiği zaman özel boyut seçeneği aktif hale getirilirken başlangıç boyutu ve maksimum boyut sisteme manuel olarak yazılabilir.
  • Sanal bellek için başlangıç boyutu ve maksimum alan sisteme yazıldığı takdirde ayarla ve tamam yazısına tıklanarak bilgisayar yeniden başlatılmalıdır.

Windows'ta sanal RAM ne kadar olmalı?

Windows 10 veya Windows 11 sanal ram artırma işlemleri tamamlanmadan önce bu disk alanının ne kadar artırılması gerektiği öğrenilmelidir. Bu bağlamda Windows tarafından kullanıcılara önerilerin ayarların öne çıkarılmasında fayda vardır. Windows sanal RAM artırma seçeneğinde sistemin minimum boyutu 1,5 katına, maksimum alanı ise 3 katına ayarladığı bilinir. Buna ek olarak ana disk alanına göre ayarlanan maksimum sanal bellek oranının fiziksel RAM’in minimum 2 katı olması gerekir. Bu bilgiler ışığında Windows’un farklı sürümlerinde sanal belleğin minimum ve maksimum boyutunun nasıl belirlenmesi gerektiği aşağıdaki gibi örneklendirilebilir:

  • Minimum sanal bellek boyutu belirleme: Fiziksel belleğin miktarı artırılırken belirlenen minimum boyut ana RAM’in 1,5 katı kadar olmalıdır. Örneğin ana disk belleği 4 GB ise minimum sanal bellek 6 GB olarak belirlenmelidir.
  • Maksimum sanal bellek boyutu belirleme: Bilgisayarın fiziksel RAM’ı kaç GB ise maksimum sanal bellek boyutu bu miktarın minimum 2, en fazla ise 3 katı olmalıdır. Dolayısıyla sistemdeki aktif RAM 4 GB ise maksimum sanal bellek miktarı en düşük 8, en fazla ise 12 GB olarak belirlenmelidir.

Windows'ta sanal RAM artırmak işe yarar mı?

Bilgisayarlarda sanal RAM alanının kullanılması temelde işletim sistemine alanı dolan ana disk belleğine ek olarak yeni bir depolama seçeneği sunulmasını sağlar. Bu bakımdan sanal RAM artırma seçeneğinin bilgisayarın performansının artmasını sağladığı söylenir. Buna ek olarak sanal RAM aktifleştirildiği takdirde işletim sistemi ile çeşitli uygulama ve programların daha hızlı bir şekilde çalışması mümkün hâle gelir. Ancak sanal RAM’in ana disk alanına göre daha yavaş olduğu bilinir. Bu da gerekli olmadığı takdirde sanal RAM kullanılmasının bilgisayarı uzun vadede yorabileceğini gösterir.

En Çok Aranan Haberler