HABER

Windows XP'nin ölüme terk edildiği gün

Microsoft, satışa çıktığı ilk 3 yılda 400 milyondan fazla satan, 2001 yılından bu yana hayatımızda olan ve halen milyonlarca insanın kullandığı Windows XP'yi bugün itibariyle ölüme terk etti.

Windows XP'nin ölüme terk edildiği gün

Bugün 8 Nisan 2014... Microsoft, satışa çıktığı ilk 3 yılda 400 milyondan fazla satan, 2001 yılından bu yana hayatımızda olan ve halen milyonlarca insanın kullandığı Windows XP'yi bugün itibariyle ölüme terk etti. Peki bu ne anlama geliyor?

Derleyen: Selim ÖZTÜRK


Bundan sonra Microsoft güvenlik yazılımları başta olmak üzere hiçbir şekilde bu işletim sistemi için güncellemeye yayınlamayacak. Yani Windows XP'yi kullanmak isteyen artık korumasız bir Windows XP ile internette sörf etmek zorunda kalacak.


2001 yılında ilk kez karşımıza çıkan ve Microsoft'un en ses getiren ürünü olan Windows XP'nin üzerinden geçen 13 yıl içinde Microsoft da boş durmadı ve son olarak Windows 8 işletim sistemiyle hem mobil platformu hem de masaüstü platformu bir araya getirdi.


Ancak yeni donanımlar altında çalışabilen Windows 8'i kullanmayı tercih etmeyen ve eski bilgisayarların yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde ise Windows XP tüm uyarılara rağmen kullanılmaya devam ediyor. İşte o ülkelerden bazıları;

Çin - yüzde 54.79 Cook Adaları - yüzde 72.14 Küba - yüzde 52.93 Eritrea - yüzde 58.25 Kuzey Kore - yüzde 61.47 Fas - yüzde 44.66 Norfolk Adası - yüzde 70.18 Vietnam - yüzde 44.33


Elbette bugünden itibaren Windows XP çalışmaya devam edecek. Sadece Microsoft'un desteğinin kesilmesi söz konusu... Peki bundan sonra ne olacak? Windows XP ile yalnız kalan kullanıcıları neler bekliyor?


Windows XP'ye verilen desteğin bitmesi, Windows Update'in aniden çalışmayı durduracağı anlamına gelmiyor. Sadece yeni güncellemeler artık Windows Update'de belirmeyecek.


Bunun kararlılık anlamında etkileri olabilir. Dahası Windows'un daha yeni sürümlerinde bulunan açıklar, Windows XP'de çalışacak hale getirilebilir (veya Windows XP'de çalışıp çalışmadığı test edilebilir). Çalışması halinde Microsoft'tan herhangi bir yardım almayacaksınız.


Hacker'ların buldukları açıkları destek süresinin bitişine saklıyor olma ihtimali de var. Bu yüzden Windows XP, potansiyel saldırılara karşı daha yeni Windows'lardan daha zayıf olacak.


Sadece Windows XP'yi değil, herhangi bir PC'yi güncel bir antivirüsle kullanmanız gereklidir. Bunun yanında destek süresi biten Windows XP'yi bir antispyware ve firewall ile destekleyebilirsiniz. Windows XP, prensipte Windows 8'den daha az güvenli olabilir, ancak Windows 8 de kurşun geçirmez bir işletim sistemi değil.


Bir diğer önemli nokta da donanım ve yazılım üreticilerinin artık gelişmiş bir işletim sistemini tercih ettiği gerçeği. Özellikle de artık Microsoft tarafından desteklenmeyen XP için donanım veya yazılım geliştirilmeyecek. Bu da yakın gelecekte hiçbir programın Windows XP'de çalışmaması anlamına geliyor.


Genç neslin büyük bölümü bu işletim sistemiyle bilgisayarı öğrendi, bilgisayarları açarken bu açılış ekranıyla karşılaştı.


Peki Windows devrimi nasıl başladı? Tüm bilgisayarları sarmadan önce ilk Windows nasıl görünüyordu? Bugünkü göze hitap eden grafikler, oyunlar, multimedya araçları nasıl görünüyordu? İşte artık pek çok kimsenin hatırlamadığı; ancak bilgisayarları bugünkü hale getiren o Windows...


Microsoft, Windows'u dünyaya 20 Kasım 1985 tarihinde bir basın bülteninde tanıtmıştı. 99 dolar fiyata sahip işletim sistemi, Bill Gates tarafından şöyle tarif edilmişti: 'Windows, kullanıcılara benzeri olmayan bir güç sağlayacak.'


İlk durağımız yüklü olan programların listesi: Hesap makinesi, saat, takvim, not defteri, yazdırma kuyruğu, paint, bir kelime işlemcisi ve reversi. Windows uygulamaları son çeyrek asırda oldukça gelişse de Not Defteri ve Paint, Windows 7'ye kadar ulaşmayı başardı.


Microsoft, ilk günden itibaren kullanıcıların PC'lerinde oyun oynayacaklarını (Reversi) biliyordu. Ancak Windows'un oyun özellikleri o kadar gelişti ki 1990'dan beri Solitaire de oynayabiliyoruz.


1985'de internet henüz doğmamıştı ancak Windows 1.0, terminal uygulaması içerisinde bir çeşit modem işlevine sahipti.


Paint'in ilk sürümü ile sanatsal bir eser oluşturmak artık tamamen sizin ellerinizdeydi.


Not defteri yıllar içinde pek değişmedi. Ancak indirilebilir ve web tabanlı sürümleri bulunan OneNote'u düşünürsek onun çok daha detaylı bir not alma yazılımına dönüştüğünü söyleyebiliriz.


Windows'un ilk sürümleri, not defterinden daha fazla işleve sahip olan 'Write' ile beraber geliyordu. Ancak Microsoft Word'un ortaya çıkmasıyla Write ortadan yavaşça kayboldu.


Windows 1.0, pencerelerin üst üste gelmesine izin vermiyordu, ancak onları döşenmiş bir şekilde görmeniz mümkündü. Bu görüntüde Paint ve Clock'un bir arada çalıştığını görüyoruz. Pencerelerin üst üste gelebilme özelliği, 2.0 sürümünde sunuluyordu.


Takvim ve hesap makinesi, 1985'deki bir ev kullanıcısı için yegane verimlilik uygulamalarıydı. Bugünlerde ise Microsoft Exchange Calendar, PC'nizden iPhone'unuza tüm cihazlarınızla eşitlenebiliyor.


Sanal bir makinede 25 yıllık bir yazılımı çalıştırırken bazı sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz.


Ve Microsoft'un en yeni işletim sistemi... Windows 8.1... Nereden nereye...

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler