SPOR

Wing Tsun

Wing Tsun, Güney Çin bölgesine ait bir yakın mesafe dövüş sanatıdır. Shaolin manastırlarında geliştirilmiş olan Wing Tsun günden güne gelişmekte olup herkesin yapabileceği kısa, etkili ve pratik bir savunma sanatıdır.

Bizlere bu savunma sanatını aktaracak kişi Sifu (Çin dilinde baba anlamına gelir. Çin sanatları aile sistemine göre geliştiği için usta anlamına gelmektedir) Kenan Kara.

Kenan Kara Türkiye'deki en değerli Wing Tsun elçilerinden biri. Farkettiyseniz antrenör demedim. Çünkü Kenan Kara bir elçi misali yıllardır ülkenin her yerini karış karış gezdi. Son 14 yıldır düzenlenen hemen her seminere katıldı ve bunun mükafatı olarak kısa süre önce Sifu ünvanını aldı.
Fazla uzatmadan sözü Kenan hocaya verelim...

Sizin bu sanatla tanışmanız nasıl gerçekleşti?

Wing Tsun kariyerim 2000 yılında Sihing Hasan Akın'ın salonunda başladı. Bruce Lee hayranlığım bu sanata başlamama sebep oldu. İstek gayreti, gayret ise bu zamanı beraberinde getirdi. 2013'ün mayıs ayında Sifu ünvanı aldım. Ancak hala amatör ruhla devam etmekteyim. Faaliyetlerimi 14 yıldır Avcı Wing Tsun ve Escrima Organizasyonu bünyesinde ilk gün hissettiğim heyecan ve istekle Sigung(çin dilinde dede demektir) Salih Avcı (Şef Antrenör) gözetiminde sürdürmekteyim.

Türkiye'deki popülerlik derecesi nedir?

Türkiye'de pek çok organizasyon tarafından sürdürülen bu sistem hala devam etmektedir. Sigung Salih Avcı 1983'ten beri Türkiye'deki faaliyetlerini devam ettirmektedir. Yeri gelmişken değerli hocamız Sigung Salih Avcı hakkında bilgi vermek isterim. Kendisi serüveni ailesinin Almanya'ya işçi olarak gitmesi ile başlamıştır. 1980 yılında motivasyon güçlendirmek ve kendini korumak üzere başladığı Wing Tsun sanatını Aachen’daki okulunda 1984 yılında öğretmeye başlamıştır.

Kısa sürede Avrupa Wing Tsun Organizasyonu içerisinde en önde gelen ilk beş, daha sonra ilk üç eğitmenden birisi olmuştur. 1991 yılında Göppingen’de düzenlenen “Uluslararası Polis Tecrübe Paylaşımı ve Gelişme Semineri”nde tüm Avrupa'dan davet edilen sekiz savunma sanatı ustası arasından birinci seçilmiştir.

1992 yılında Almanya NRW (Kuzey Ren- Westfalia) Eyaletinin özel polis timi olan SEK’i çalıştırmaya başlamıştır ve hala bu birimin şef çalıştırıcısıdır. SEK haricinde MEK ve ZUZ timlerini de çalıştırmaya başlamıştır.

Wing Tsun ve Escrima temelinde geliştirmiş olduğu mahkum taşıma ve kontrol tekniklerini kanunlaştırarak bütün hapishanelerinde uygulamaya başlayan NRW Eyaleti Adalet Bakanlığı'na danışmanlık yapmaya devam etmekte, teknikleri belirli aralıklarla güncellemektedir.

1997 yılında Avcı Wing Tsun-Escrima Organizasyonu (WTEO) adında kendi organizasyonunu kurmuştur.

2002 yılında yeni sistemini sahada yaklaşık 35.000 görevlisi bulunan NRW Eyaleti polislerinin eğiticilerine öğretmeye başlamış olup bu eğitim düzenli şekilde devam etmektedir.

Hollanda polisince Hoogerheide Akademisi’nde düzenlenen “Uluslararası Profesyonelleşme Günleri” adlı atölye çalışmasında “En Başarılı Atölye Çalışması” seçilmiş, tren ve metro vagonlarında operasyon konusunda Chicago Ani Müdahale Timi'ne (Rapid Response Team) seminer vermiştir.

Türkiye'de değişik kolluk kuvvetlerine düzenli aralıklarla ders vermektedir.

Ağustos 2008'de T.C. Başbakanlık korumalarına Avcı Sistem esasında VIP Koruma Eğitici Eğitimi semineri gerçekleştirmiştir.

Hala Federal Yönetim'e bağlı BKA ve Gümrük Muhafaza Timi (ZUZ) ile NRW Eyaleti'ne bağlı MEK ve SEK timlerini, NRW polis eğitimcilerini, JVS (Justizvollzugsschule-NRW Adalet Bakanlığı Gardiyan Eğitim Akademisi) eğitimcilerini eğitmektedir. Türkiye'de Wing Tsun hızla yayılmakta olup yakın zamanda WUSHU Kung fu Federasyonu ile yürütülen görüşmelerle Türkiye' de ilk defa Avcı Wing Tsun ve Escrima organizasyonu Wing Tsun Federasyonu'nu kurmuştur.

İnsanların Whing Tsun'a bakış açısı nasıl?

İnsanlarımızın savunma sanatlarına bakış açısı olumlu yöndedir. Ama bu olumlu yönü yansıtmak hepimizin görevidir. Bir dövüşçü olmak büyük bir erdem değildir. Önemli olan olgunluğa erişmek, ömür boyu çevrenize yol göstermektir. Bize düşen görev budur. Şu sıralar bir kanalın yarışma programında gördüğüm ve çok üzüldüğüm bir olayı sizinle paylaşmak isterim. Kendisinin dövüş sanatlarında uzman olduğu bir arkadaşımızın ne yazık ki bu yarışmada kabadayı gibi davranması, olgunluk ve erdemle verebileceği cevaplara sokak ağzı ile cevap vermesi çok üzücüdür. Acaba insanlarımız bu söylemleri dinlediğinde bizlere bakış açısı ne olur? Bunu da sorularınıza ben eklemiş olayım. Türkiye'de özellikle kadınlar tarafından Wing Tsun'a büyük bir ilgi var. Kelime manası sonsuz ilkbahar ya da bahar şarkısı demektir. Bir kadına ait olan bu isim beraberinde tarihte tek bayan menşeli savunma sanatını oluşturmuştur. Discovery Chanel'ın yapmış olduğu bir araştırmada, en ölümcül silah olarak nitelendirilmiştir. Her silah sahibi tarafından kullanılır, lakin en büyük silah bedenimizdir. Onu hem bedenen hem de ruhen eğitmeliyiz. Wing Tsun'a ilgi günden güne artıyor. Samsun'da ve Terme'de sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz neticesinde yaklaşık 50 kişiden fazla öğrencimiz aktif olarak bu sanatla ilgilenmektedir. Bir disiplin öğrenmek o disiplinde sebat etmek gereğini yerine getirmekle olur.

Öğrenci profilinizi biraz anlatır mısınız?

Bize gelen öğrenciler son zamanlarda İp Man filmini izledikten sonra salona geliyor. Gördüğü ise filmdeki gibi bir sanat olmadığıdır. Burada neden diyeceksiniz. Nedeni şudur; Sifu'mun dediği gibi ZAMANLA GİTMEYEN ZAMANLA YOK OLUR. Şimdi bir Çin de yapılan Wing Tsun var ve tamamen görsellik üzerine kurulu. Bir de asıl sokak için olan, bizim eve nasıl gidebiliriz kısmı ile ilgili olanı var. Avcı Wing Tsun Organizasyonu olarak tecrübelerimiz ve pratiklerimiz asrın gereklilikleri üzerine kuruludur. Bu sebeple öğrenci profilimizin bir kısmını kolluk kuvvetleri ve özel birimler oluşturmaktadır. Diğer açıdan hayatın her kesiminden öğrencimiz mevcuttur (doktor, mühendis, öğretmen, işçi, öğrenci, profesyonel sporcular vs.). Tıpkı anlamı Wing Tsun'un anlamı gibi baharın tüm renkleri mevcut. Eğitmenler arasında ise doktor, polis ve öğretmenlik yapan değerli hocalarımız vardır.

Whing Tsun'un faydası, felsefesi ve diğer dövüş sporlarından farkı ne peki?

Günümüz insanları hızlı ve aceleci bir yaşam sürmeye mecbur kılınıyor. Her gün iş ve günlük yaşamın stresi, üzüntüsü bize yük oluyor. Şimdi bana bir sanat söyleyin, hem bedeni hem de ruhu telkin etsin. Savunma sanatlarının tümünde bu çalışmalar vardır. Wing Tsun sanatı 21. Asrın Savunma Sanatıdır. Nedenini sorarsanız; basit, pratik ve uygulanabilirliği açısından asrımızın insanına uygun bir savunma sanatıdır. Kişiye stresi yönetme becerisi ve özgüven sağlar. Aynı zamanlarda çocuklarda psikomotor gelişim için çok önemli faydaları vardır. Algılama becerilerini artırır. Anlatılacak çok şey var ama burada zamanımızın yeteceğini sanmıyorum. Derslere bekliyorum.

Diğer savunma sanatlarından farkı ise; Wing Tsun savunma sanatı gereklilik üzerine kurulmuştur. Bazı sanatlar yüksek tekmeleri hedef tutmuştur. Ama biliriz ki günlük hayatta yüksek tekme atmak için hem elbiselerimizin hem de bedenimizin o an hazır olması gerekir. Sonuçta herkes futbol sporunu bilmektedir. Dışarıda size gelecek saldırı tekmesi daha alt bölgeye ve apış arasını hedef alan tekmelerdir. Wing Tsun'da yüksek tekmeler yerine durdurucu, yani dizler ve apışa arası, döş ve mesane bölgelerine tekmeler daha çok uygulanır. Görsellik kısmı yerine işe yarayan kısmı bizim için önemlidir. Özellikle Avcı Wing Tsun uygulayıcıları beş mesafede kendilerini geliştirmede uzmandırlar. Bu beş mesafe; tekme atma mesafesi, ellerle saldırı; burkma-kırma ve yer dövüşü şeklinde sıralanabilir. Wing Tsun becerileri bu yönde çalışılmaktadır. Bazen eğitim verdiğim insanlardan teşekkür duyuyorum ve bu beni çok sevindiriyor. İnfaz koruma memuru bir öğrencimiz hapishanede mahkumlar ile çıkan bir olayda kendisini koruduğunu ve içlerinden en iri olanını yumuşak kontrol teknikleri kullanarak alt ettiği için bana teşekkür etmesi çok manidar bir olaydır. Bunun gibi pek çok öğrencimiz teşekkürlerini sunuyorlar. Hepsine buradan bende teşekkür ediyorum ve sevgilerimi sunuyorum. Bunun gibi hayatın her kesiminden arkadaşlarımızın olması çok güzel bir birliktelik doğurmaktadır.

Türkiye'de Wing Tsun çalışmaları son dönemde çok hızlandı. Organizasyonumuzun çalışma ve gayretleri ile İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Adana, Tekirdağ, Terme, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Denizli, İzmit, Kütahya ve Konya illerinde eğitimlerimiz uzman antrenörlerimiz tarafından yürütülmektedir. Bunun dışında Wushu Federasyonu ile sürdürülen çalışmalar neticesinde Wing Tsun Federasyonu kurulmuştur. Sakarya'da düzenlenen 1.Kademe Wing Tsun Antrenörlük Kursu, pek çok organizasyondan katılan Wing Tsun eğitmenine antrenörlük belgesi kazandırmıştır. Genel yapı itibariyle ülkemizde savunma sanatlarına ilgi belirli düzeydedir. Wing Tsun ise bu sanatlar içinde en çok merak edilen ve takip edilenler arasındadır.

Bu yazımda farklı bir dalı irdelemek ve beğeninize sunmak istedim. Wing Tsun Türkiye'deki oluşumunu sürdürmekle beraber ciddi bir gelişim kaydediyor. Umarım ilginizi çeker.

Saygılarımla.

Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler