Wall Street Journal gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nin Pazartesi günü AKP davasını görüşmeye başlayacağını, kararın Ağustos başında beklendiğine dikkat çekerken parti kapatılması halinde de "Geçici bir hükümet, ilk baharda seçimler yapılıncaya kadar ülkeyi yönetir" diye yazdı. Gazeteye konuşan AKP'li Kiniklioğlu, "Büyük bir dayanışma var. Hemen yeni bir parti kuracağız ve hepimiz katılacağız" dedi. Ancak WSJ, analistlere dayanarak "Mahkemeden bir tokadın dini etkiye karşı güçlü bir mesaj göndereceğini ve yeni partiye dini faaliyetlerinin tonunu düşürmesi yönündeki baskı oluşturacağı"nı öne sürdü.
NEW YORK (ANKA) - ABD'deki iş çevreleri ve piyasalarında büyük bir etkinliğe sahip Wall Street Journal gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nin AKP davasını görüşmeye başlayacağını belirtirken, "Karar, Ağustos başında bekleniyor" dedi. Gazete, AKP'nin kapatılması halinde "Geçici bir hükümet, ilk baharda seçimler yapılıncaya kadar ülkeyi yönetir" ifadesini kullandı.
AKP'nin feshedilme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan gazeteye konuşan AKP'li Suat Kiniklioğlu da, "Büyük bir dayanışma var. Hemen yeni bir parti kuracağız ve hepimiz katılacağız" dedi. Ancak WSJ, analistlere dayanarak, "Mahkemeden bir tokadın, dini etkiye karşı güçlü bir mesaj göndereceğini ve yeni partiye, dini faaliyetlerinin tonunu düşürmesi yönündeki baskı oluşturacağı"nı öne sürdü.
WSJ, İstanbul kaynaklı Farnaz Fassihi imzalı haber analizinde Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki davayı Pazartesi günü görüşmeye başlayacağını belirtirken, "Türkiye'de iktidardaki parti, feshedilme riskiyle karşı karşıda" ifadesini kullandı. "Kararın Ağustos başında bekleniyor" diyen gazete, "Mevcut ekonomik krizin kökleri, siyasi İslam'a eğilimleri ve muhafazakar görüşleri olan popülist, seçilmiş hükümet ile yargı ve askerleri içeren ateşli laik bir muhalefet arasındaki güç mücadelesindedir" yorumunu yaptı.
"Türkiye bölgedeki islamcı aşırılığa karşı siper"
STJ, kaderinin ötesinde Türkiye'nin siyasi istikrarının ABD için önemli olduğunu vurgularken, "NATO üyesi ve demokrasi ile yönetilen Müslüman bir ülke olarak Turkiye, bölgedeki İslamcı aşırılığa karşın bir siper oluşturuyor" dedi.
Türkiye'nin son dönemde İsrail ile Suriye ve İran ile ABD arasında "arabulucu" olarak "önemli bir rol" oynadığını belirtilen haber analizinde Türkiye'nin "Canlı ekonomisinin de yılda milyarlarca dolar tutarında yabancı sermaye çektiği"ne de dikkat çekildi.
Gazete, Türkiye'deki gerilimlerin türban yasağının kaldırılması kararının verilmesiyle en üst düzeye çıktığını belirterek AKP'nın "kaderi"ni belirleyecek mahkemenin, türban yasağı lehinde karar veren mahkeme olduğuna da dikkat çekti.
Türkiye'de daha önce 20'den fazla partinin kapatıldığını ancak AKP'den önce hiçbir iktidar partisinin "hedef" alınmadığını ifade eden gazete, "En olası kapatma senaryosu" halinde "Geçici bir hükümet, ilk baharda seçimler yapılıncaya kadar ülkeyi yönetir" diye yazdı.
Partinin kapatılması halinde AKP'li milletvekillerinin otomatik olarak bağımsız hale geleceğini ve yeni bir partinin altında faaliyet gösterebileceğini kaydeden gazete, AKP'li millevtekili Suat Kiniklioğlu ile telefonla yapılan bir röpörtaja de yer verdi.
Kiniklioğlu da "Partide büyük bir dayanışma var. Hemen yeni bir parti kuracağız ve hepimiz katılacağız ve Parlamento'daki en büyük bloku oluşturmayı sürdüreceğiz. Bu nedenle bu, büyük bir zaman kaybı dışında neyi sağlayacak?" şeklinde konuştu.
Ancak WSJ, "Birçok analist, AKP yeniden toparlanarak seçilebilse de, mahkemeden bir tokadın dini etkiye karşı güçlü bir mesaj göndereceğini ve yeni partiye, dini faaliyetlerinin tonunu düşürmesi yönünde baskı oluşturacağını söylüyorlar" diye yazdı.