HABER

WSJ: “Büyüme parlak ama büyütmeyelim”

Türkiye’de 2009 yılının son çeyreğinde sağlanan yüksek büyüme değerlendirilirken ekonomik ve siyasi olumsuzlukların göz ardı edilmesi uyarısı yapıldı.

NEW YORK (ANKA) – Wall Street Journal gazetesi, büyümeyi “parlak bir performans” olarak nitelemekle birlikte genişleyen ticaret açığı, yüksek işsizlik, kamu harcamaları ve artan siyasi gerilimler nedeniyle analistlerin yüzde 6’lık rakamın fazla büyütülmesi yönünde uyardıklarını kaydetti.

ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye’de yayımlanan son büyüme verilerini, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasını taşıyan, “Türk ekonomisi, toparlandı” başlıklı bir haber analizinde değerlendirirken şunları yazdı:

“Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılası, dördüncü çeyrekte beklenenden yüksek yüzde 6 bir toparlama gösterdi. Bu oran, Yunanistan gibi bölgedeki diğer ekonomilerin yaşadığı sıkıntılar düşünülürse parlak bir performanstır.”

-TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİK VE SİYASİ OLUMSUZLUKLAR-

Buna karşın TÜİK tarafından yayımlanan rakamlara göre dış ticaret açığının beklenenden çok artarak Şubat’ta 3.3 milyar doları bulduğuna işaret eden WSJ, “Genişleyen ticaret açığı, yüksek işsizlik, kamu harcamaları ve artan siyasi gerilimler nedeniyle analistler, Çarşamba günü yayımlanan büyüme rakamların abartılmaması yönünde uyardı” dedi.

-“BÜYÜMENİN ANA UNSURU İÇ TALEP”-

ABD’li gazete, son verilere göre, Türk ekonomisinin geçen yılın tümünde yüzde 4.7 küçüldüğünü, bunun da, daha önce yapılan yüzde 6’lık tahmine göre bir iyileşme oluşturduğunu belirterek son çeyrekteki performans için şu yorumu yaptı:

“Bu, Türkiye’nin geçen yılın ilk çeyreğinde kaydettiği yüzde 14.5 oranındaki daralmaya göre kayda değer bir toparlama. Son çeyrekteki iyileşmenin ana unsuru, yüzde 4.7 artan iç talep oldu.”

WSJ’nin uzmanların görüşlerini de yansıttığı haber analizine göre, Citigroup’un İstanbul’daki bölgesel ekonomik araştırmalar başkanı İlker Domaç, daha önce 2010 büyümesini yüzde 5.4 olarak tahmin ettiklerini, zaten üzerinde konsensus bulunan rakamdan yüksek bu tahmini artırmaları gerekebileceğini belirtti.

Küresel finansal krizin Türkiye’de 2001 krizin arkasında başlayan “etkileyici” bir büyüme sürecini durdurduğunu belirten gazete, analizlerin, krizden sonra gerçekleştirilen bankacılık reformu ile hükümetçe uygulanan “sağlam” mali politikaların sayesinde Türkiye’nin krizin karşısında iyi bir duruş gösterdiği görüşlerine de yer verdi.

-CAPİTAL ECONOMİCS’TEN YÜZDE 4’LÜK 2010 BÜYÜME TAHMİNİ-

Buna karşın, merkezi Londra’da olan Capital Economics tarafından yayımlanan bir değerlendirmede Türkiye’de açıklanan son büyüme oranının ekonominin sağlığını abartmış olabileceği belirtilirken Türk ekonomisinin bu yıl ve 2011’de yüzde 4 büyüyeceğinin tahmin edildiğine dikkat çekildi. Gazete şunları da yazdı:

“Ekonomistler, ticaret açığının, petrol ve doğalgazın tümüne yakın bir bölümünü ile ürettiği ve ihraç ettiği ürünler için gerekli ham maddeyi ithal eden Türkiye için tekrarlanan bir kaygıdır. Enerji ithalatı bir kenara bırakılırsa da geçen yılın eş dönemine göre ithalat Şubat’ta 1.3 milyar dolarlık bir artış gösterirken ihracat 1.3 milyar dolar düştü.”

-“IMF’SİZLİKLE BİRLİKTE TİCARET AÇIĞI YATIRIMCILARI KAYGILANDIRABİLİR”-

İlker Domaç da, Türkiye’nin IMF’den bir stand-by kredisini almama kararı ile birlikte değerlendirildiğinde “ticaret açığının yatırımcıları kaygılandırabileceği” uyarısını da yaptı.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler