NEW YORK (ANKA) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “100 bin Ermeni’yi gönderebiliriz” yönündeki sözlerinin gerisinde ABD ve İsveç’de “soykırım” tasarılarının onaylanması bulunduğuna dikkat çekilirken, Erdoğan’ın bu sözlerinin büyük bir olasılıkla “blöf” olduğu öne sürüldü.
Wall Street Journal gazetesi, hem Erdoğan’ın sözlerini, hem de Kongre’yi eleştirdiği yorumunda ABD Temsilciler Meclisi’nin de, verilen kararla yetinmeyerek tasarıyı Genel Kurulu’nun gündemine almayı dışlamadığına dikkat çekerken benzer adımlar atmaya hevesli başka ülkelerin parlamenterlerine “boş jestler diplomasisinin riskleri üzerinde derinlemesine düşünme"yi tavsiye etti.
ABD’nin borsa ve finansal çevrelerine hitap eden ve 2 milyonu aşkın tirajı ile ülkenin en çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Böyle Dostlar ile… “başlıklı yorumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “100 bin Ermeni’yi gönderebiliriz” sözlerinden hareketle “soykırım” tasarılarını benimseyen ABD ve İsveç milletvekillerini sert dille eleştirdi.
Erdoğan'ın “tehdidi”nin gerisinde ABD ve İsveç’de “soykırım” tasarılarının onaylanmasının bulunduğunu kaydeden gazete, “Temsilciler Meclisi, Türk-Ermeni ilişkilerine, Ankara’nın son dönemde yaptığı herhangi bir şeyden daha çok zarar vermekle yetinmeyerek Dış İlişkiler Komitesi’nin beyanını gündeme almayı dışlamış değil” diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
“Sayın Erdoğan’ın çıkışı, büyük bir olasılıkla bir blöftü. Ankara’nın, ya Ermenistan’ın vatandaşlarına iyi niyetini sergilemek ya da onları tehdit etmek için Ermeni işçilerinin sayısını şişirme eğilimi var. O andaki duruma göre. Ancak bu demek değil ki giderek sertleşen Türk başbakanı, yasal ya da değil, ülkede yaşayıp çalışan Ermeniler için hayatı başka yollarla zorlaştıramayacağıdır.”
Gazete, “Tehdit, tehdit doğuruyor” dediği yorumunda “kendi kendini tatmin etme” girişimi olarak tanımladığı Washington ve Stockholm’daki tasarılarına Erdoğan’ın “çok abartılı bir tepki” verdiğini, bunun da Erivan’ın da aynı oranda ve hiç de yardımcı olmayan söylemlere neden olduğunu vurguladı.
-“TASARILAR NEDENİYLE YAKINDA NORMALLEŞME MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”-
Türkiye ile Ermenistan arasında geçen Ekim ayında imzalanan ilişkilerin normalleştirilmesine ve sınırların açılmasına ilişkin protokollerin, “tarihi” bir anlaşma olarak nitelendiği yorumda, “Amerikan ve İsveç milletvekillerinin sayesinde yaratılan kargaşa dikkate alınırsa yakında böyle bir şey gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor” diye yazdı.
Bu arada Moskova’nın da ABD-Türkiye, Türkiye-Ermeni atışmalarını yakından izleyerek bunlardan nasıl yararlanacağını düşündüğü belirtildiğini kaydeden gazete, “Kongre’nin devlet adamlığı idmanları çok yaşa” ifadesini de kullandı. Yorumda şu görüşler de dile getirildi:
“Şimdi Amerika’nın beyanı, Türkiye’nin şimdiye kadar Afganistan’a sağladığı sağlam desteği nasıl etkileyeceğini göreceğiz. İran’ın nükleer programına yönelik daha sert yaptırımları destekleme isteksizliği ise, bir kenara bırakalım. Ancak bu esnada diğer ülkelerde 100 yıla yakın bir süre önce meydana gelen olaylara ilişkin kayıtları doğrultamaya hevesli başka parlamenterler de, boş jestler diplomasisinin riskleri üzerinde derinlemesine düşünmesi iyi olur.”(ANKA)