NEW YORK(ANKA) - Uludere baskında istihbaratın ABD'li Predator insansız hava aracından sağlandığı yönündeki haberi ile Türkiye'de ortaklığı karıştıran Wall Street Journal, Genelkurmay Başkanlığı'nın, ilk görüntülerin TSK'ya ait insansız bir araçtan geldiği yönündeki açıklamasına dikkat çekerek, Türkiye'nin, patlak veren büyük tepkileri söndürmeyi amaçladığı yorumunu yaptı.
Wall Street Journal, Genelkurmay açıklamasının tam metnini yansıttığı haberinde TSK'nın, Uludere operasyonunun yapılmasına yol açan ilk istihbarat görüntülerinin, Türk insansız hava araçlarınca sağlandığını söyleyerek "ABD'li insansız bir aracın oynadığı rolünü anlatan bir Wall Street Journal haberinin tetiklediği büyük tepkileri durdurmak istedi" diye yazdı.
-"PENTAGON RAPORU PREDATOR'UN RÖLÜNE ODAKLANIYOR"-
ABD'li gazete, ilk haberini dayandırdığı Pentagon raporu için "Pentagon'un değerlendirmesi, sadece Predator'un oynadığı rolünü tarif ediyor, Türkiye'nin konvoyu izlemiş olup olamayacağı konusunu ise ele almıyor" diye yazdı.
Genelkurmay açıklamasında ABD'nin rolünden hiç söz edilmediğine dikkat çeken WSJ, Türkiye'nin askeri ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin daha önce istihbaratın sadece iç kaynaklardan geldiğini söylediklerini belirtti.
Perşembe günü Washington'da ABD askeri yetkililerinin, baskın sonrası Pentagon raporunun içeriğini bir kez daha tekrarlarken, raporun Predator'un rolüne odaklandığına işaret ettiklerini kaydetti. WSJ, ilk haberinde operasyon öncesi Türkiye'ye ait Heron araçlarını duyduklarını söyleyen tanıklara da gönderme yapıldığını anımsattıktan sonra şöyle devam etti:
-"TÜRKİYE, ABD'YE DAYANDIĞI GİBİ GÖRÜNMEK İSTEMİYOR"-
"Mesele, Washington ve Ankara için hassas bir konudur. Türkiye, ABD'ye dayandığı gibi görünmek istemiyor. Türkiye'ye insansız araçlar satışı da, teknolojinin yayılması ve Türkiye'nin bir operasyonun ne zaman yapılacağı kararına ilişkin standartları ile ilgili kaygı duyan kilit Kongre üyelerinin muhalefetiyle karşı karşıya."
WSJ, 34 sivilin ölümüne neden olan 28 Aralık'taki baskın için de "Türkiye'nin, 30 yıl devam eden Kürt ayrılıkçılarla ihtilafta en ağır sivil kaybı anlamına geliyor. Ölümler, ülke çapında protestoları tetikledi ve hala sonuçlanmayan soruşturmaların açılmasına neden oldu. Journal'ın haberi, bombalı baskına ilişkin ulusal çaptaki tartışmayı yeniden alevlendirirken muhalefet politikacıları da, hükümeti, ne olduğunu açıklığa kavuşturmaya çağırdı" diye yazdı.
Pentagon sözcüsü George Little'nin de Uludere olayını ele almak istemediği, Türkiye'yi önemli bir müttefik olarak nitelediği ve Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söylediği kaydedilen haberde ABD'li askeri yetkililere dayanarak, Uludere olayına ilişkin iki rapor hazırlandığını, ikinci raporun daha ayrıntılı olduğunu belirtilerek şöyle denildi:
"(İkinci rapor) Predator'un, kontrolündeki Amerikalılar konvoyun Türk sınırına doğru yürüdüğünü testip ettiklerinde, Iraklı-Türk sınını boyunca sekiz saatlık bir keşif yaptığını söylüyordu. Rapor, tespitin hangi saatte yapıldığını yada Predator'un ne kadar uzun bir süre keşif yaptığını söylemiyor."
WSJ, Ankara'daki ortak istihbarat birimindeki Amerikan subayların, tespit edilen aktiviteyi Türk muhataplarına bildirdiklerine dikkat çekerek "O zaman Türk subayları, Amerikalıları, insansız aracı, başka bir "alan'a uçurmaya yönelterek konvoy üzerindeki hava sahası boşalttılar. ABD yetkilileri, Türkler operasyonu başlattıkları zaman ABD'li aracın bölgede olmadığını ifade ettiler" sözlerini ekledi.