Türkiye'de bu hafta art arda gerçekleştirilen üç terörist saldırıya dikkat çeken ABD basınında, "Saldırılar Türkiye'nin derin siyasi faylarını gözlerin önüne seriyor" yorumları yapılıyor. Wall Street Journal, üç silahlı saldırının Haziran seçimi öncesi "şiddet korkusunu" yarattığını da yazıyor.
Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'de son günlerde meydana gelen terör olaylarını irdelediği geniş haberinde "İki gün meydana gelen üç silahlı saldırı İstanbul'u sarsarken Haziran seçimi öncesi şiddet korkusunu yarattı ve Türk toplumundaki derin siyasi faylarını gözlerin önüne serdi" ifadelerini kullanıyor.
Söz konusu saldırılara ilişkin bilgi aktarıldıktan sonra "Türkiye'nin hükümeti, bu haftaki saldırılarının katı güvenlik önlemleri ve eleştirenlerin özgürlükleri kısıtlayacağını belirttikleri tartışmalı bir güvenlik yasasının uygulamasını gerektirdiğini söylüyor" deniliyor.
SOĞUK SAVAŞ YILLARI GİBİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümetinin sokaklarda izinsiz hiçbir gösteriye hoşgörü göstermeyeceğini bildirdiğine de işaret edildiği haberde "Sokaklarda solcu silahlı kişilerin varlığına ilişkin haberler, on yıllar önceki şiddetli günleri ve daha kısa bir süre önce meydana gelen bazı gerginlikleri anımsattı. Soğuk savaş sırasında ileri hat ülkesi olan Türkiye, 1960 ve 1970 yıllarında sol ve sağ siyasi gruplar arasındaki silahlı çatışmalarla sarsılmıştı" sözlerine de yer veriliyor. Haberde şöyle devam ediliyor:
"DHKP-C'nin Soğuk Savaş tarzına rağmen, son saldırılara çok modern lenslerle de bakıldı ve Türkiye'nin muhalefet partileri, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi veya AKP'yi seçim öncesi özgürlükleri bastırmak için sorundan yararlanmakla suçladılar."
TÜRKİYE'Yİ BEKLEYEN TEHLİKE
WSJ, bazı analistlerin şiddetin Türkiye'de mezhebi gerginlikleri körükleyebileceğini söylediklerini anlatırken Alevilerin ülkenin nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturduklarını belirtiyor ve Alevilerle hükümet arasındaki "gerilimlerin arttığını" savunuyor.
Alevilerin hükümetten "memnuniyetsizliğini, Alevilerin statüsünü iyileştirmeye yönelik reform sürecinin yavaşlığı ve hükümetin Sünni yanlısı Suriye politikası" gibi faktörlere bağlanıyor.
Bu çerçevede DHKP-C'nin Çağlayan Adliyesindeki eylemi sırasında Alevi olan Berkin Elvan'nin öldürülmesi olayına karışan polislere yönelik taleplerine dikkat çekildiği haberde Gazi mahallesinde Çarşamba gecesi yaşanan şiddete de vurgu yapılıyor. (ANKA)