CENEVRE (İHA) - Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Dünya Ticaret Örgütü (WTO), nisan ayında yayımladığı, 2002 yılında dünya ticaret hacmine ilişkin beklentilerini teyit etti.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO), 1982 yılından bu yana dünya ticaret hacminde ilk kez gerileme yaşanan 2001 yılının ardından, 2002 yılında dünya ticaret hacminin yüzde 1 oranında artmasını öngörüyor.
WTO, nisan ayında yayımladıkları beklentileri revize etmediklerini, ancak raporun nihai şeklinin sanayileşmiş ülkelerde ve Asya'da yaşanacak son ekonomik gelişmelere bağlı olacağına dikkat çekti.
WTO'nun hazırladığı "2001 Yılında Dünya Ticareti'ndeki Gelişmeler ve 2002 Mali Yılına İlişkin Beklentiler" raporunda, bu yılın ikinci yarısında Kuzey Amerika'da talep artışının beklenenden daha güçlü olacağı kaydedildi.
Raporda, Batı Avrupa ve Japonya'da ise talepte durgunluk sürecinin devam edeceği uyarısına yer verildi.
Petrol fiyatlarının yılın başındaki beklentilerinden yüksek olduğu kaydedilen raporda, petrol fiyatlarındaki artışın halihazırda kırılgan bir yapıya sahip dünya ekonomisine olumsuz yansıyacağı belirtildi.
Söz konusu Raporda, dolar fiyatlarının 2002 yılının ikinci yarısında, 2001 yılının aynı dönemine göre önemli derecede artmasının beklediği kaydedildi.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) raporunda ayrıca, 2002 yılının ilk çeyreğine göre, dünya ticaretinin toparlanmaya başladığına da dikkat çekiliyor.
Batı Avrupa ve Japonya'da zayıf bir toparlanmanın öngörüldüğü raporda, bunun yanında Latin Amerika ekonomisinin Arjantin ekonomisinde yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkisinde kalacağı vurgulandı.
Asya'da ticaretin güçlü bir şekilde toparlandığı kaydedildiği Raporda, özellikle, aralık ayında WTO'ya resmen üye olan, Çin'in 2002 yılının ilk yarısında ihracat ve ithalatı yüzde 10 oranında artış gösterdi.
PANITCHPAKDI: "2001 YILI TİCARET VERİLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI" Eylül ayında WTO Genel Direktörlük görevini Mike Moore'dan devralan WTO'nun Başkanı Supachai Panitchpakdi yaptığı yazılı açıklamasında, 2001 yılındaki ticaret verilerinde hayal kırıklığına uğradıklarını ve 2002 yılının ilk yarısında ihtalat ve ihracattaki durgunluğun makroekonomik faktörleri etkilediğini belirtirken, ancak politik önlemlerin güveni desteklemesi gerektiğini ifade etti.
Supachi açıklamasında, politik liderlerin 2001 yılının kasım ayında Doha'da başlayan ticarette liberalleşme görüşmelerini ileriye taşıyacak hamleler yapacaklarına dair tüketicilere, piyasalara ve üreticilere güçlü sinyal vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.