Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili 36 kişi hakkında açılan davanın klasörlerindeki fotoğraflarda, DEAŞ'ın "hücre evi" olduğu belirtilen daireye, sanıkların yanı sıra Emniyet fezlekesinde "X17" olarak tanımlanan bir kişinin daha girip çıktığı görülüyor.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın klasörlerinde, Gaziantep'teki hücre evi olduğu belirtilen binanın güvenlik kamerasından elde edilen fotoğrafların yanı sıra patlayıcıların konulduğu deponun önünde bazı sanıkların kaydedilen görüntüleri de yer alıyor.
Fotoğrafların altında, saldırıyı planladığı kaydedilen ve Gaziantep'te polis baskını esnasında üzerindeki bombaları patlatan Yunus Durmaz, saldırıda canlı bombaları Ankara'ya taşıdığı belirtilen ve yine polis operasyonunda üzerindeki bombaları patlatan Halil İbrahim Durgun'un yanı sıra davanın tutuklu sanıklarından Hacı Ali Durmaz, Talha Güneş, Abdülmuttalip Demir, Metin Akaltın, firari sanıklardan Deniz Büyükçelebi ile bazı kimliği belirlenemeyen şahıslar gösterilerek, sanıkların bazılarının buralara gelip gittiği belirtiliyor.
-"X17"
Görüntülerde, terör örgütü DEAŞ'ın hücre evi olarak kullandığı kaydedilen eve giren bir kişi "X17" olarak tanımlanıyor. Eve birçok kez gelip gittiği belirlenen kişinin, bomba yapımında kullanıldığı sanılan malzemeler taşıdığı da fotoğrafların açıklamasında ifade ediliyor.
Davanın müşteki avukatlarından Özcan Karakoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "X17" olarak tanımlanan kişinin kimliğinin bilinmediğini belirterek, "X17 şaibeli birisi. Hücre evleri ve depolar dahil olmak üzere her yere girip çıkma yetkisi olan birisi ama teşhise elverişli fotoğrafı yok. Oysa çok sayıda kamera görüntüsü var." dedi.
- Saldırı
Sivil toplum kuruluşlarınca 10 Ekim 2015 Cumartesi 12.00-16.00 saatleri arasında Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek miting için çok sayıda kişi Ankara Garıönünde toplanmış, grup kortej hazırlığına devam ederken saat 10.04'te, 3 saniye arayla iki patlama meydana gelmiş, 2'si çocuk 100 kişi ölmüş ve 20'si çocuk 391 kişi yaralanmıştı.
İddianamede, canlı bomba saldırganlarının 1990 doğumlu Yunus Emre Alagöz ile açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu kişi olduğu belirtilmişti.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gaziantep'te 16 Ekim 2016'da düzenlediği operasyonda, sanıklardan Mehmet Kadir Cebael üzerindeki bombayı patlatarak ölmüş, olayda 3 özel harekat polisi şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi ve 4 Suriye uyruklu sivil yaralanmıştı.
Davanın bazı sanıkları henüz yakalanamadı.
AA