Haber 7'nin haberine göre; 'Evet'ler mi önde 'Hayır'lar mı, şeklinde onlarca haber yazıldı, yorumlar yapıldı. Son sürece kadar 'kıl payı' fark var dendi. Peki ya yarın sandıktan eşit oy çıkarsa? 'Evet' veya 'Hayır'a kaç milyon gerekli. İşte cevaplar:
[**
**](https://www.mynet.com/referandumda-neleri-oylayacagiz-110100526733)
[
****](https://www.mynet.com/nerede-oy-kullanacaksiniz-110100531554?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_image)
Yarın yapılacak referandumda 49 milyon 446 bin 267 seçmen oy kullanacak. 'Evet' ya da 'Hayır' oylarından hangisi yüzde 50'nin üstüne çıkarsa, Anayasa paketi halk tarafından kabul veya reddedilmiş olacak.
Toplam seçmen sayısı ve yüzde yüzünün sandığa gideceği varsayılarak şekilde hesaplanırsa, kullanılan oyların "24 milyon 723 bin 134"ünü veya daha üstünde yapılan 'Evet' yada 'Hayır' tercih Anayasa paketinin kaderini belirlemiş olacak.
Fakat bu rakamın çıkmayacağı da kesin. BDP'nin boykot kararı ve çeşitli sebeplerden dolayı sandığa gidilmemesi sebebiyle oy kullanan seçmen sayısı "49 milyon 446 bin 267" rakamının altında olacak. Buna bir de geçersiz edilen oylar eklenirse, 'Evet' ya da 'Hayır' oranları kullanılan ve geçerli sayılan oylar üzerinden hesaplanacak.
**OYLAR EŞİT ÇIKARSA?**
Akıllara gelen ama "olmaz denilen" bir sonucun ihtimali daha var; sandıktan eşit oranda oy çıkması... Merak noktası ise, yarın sandıklar açıldığında böyle bir sonuçla karşılaştığımızda ne yapılacağı olması? Bu soru bazı sözlük sitelerinde de tartışılır oldu.
Mevcut Anayasa'da böyle bir sonuç ihtimalini birebir ele alan madde yok ama, 175. Madde'de geçen, "Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir." şeklindeki ibare sorunun cevabını vermiş oluyor.
Anayasa paketinin yürürlüğe girmesi için geçerli oyların yarısından çoğunun alınması gerek. Yani oylar eşit çıkarsa paket halk tarafından reddedilmiş sayılacak.