YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaban Hayatı Uzmanından "doğaya Bırakılan Yavru Ayı Üzerinden Reklam Yapıyorlar" Tepkisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sağdan Başkaya , Ağrı'nın...

Yaban Hayatı Uzmanından "doğaya Bırakılan Yavru Ayı Üzerinden Reklam Yapıyorlar" Tepkisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sağdan Başkaya , Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Ağrı Dağı eteklerindeki Uzunyazı köyünde bulunan yavru ayının tekrar doğaya bırakılmasına tepki gösterdi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden 2 gün önce vatandaşlar tarafından bulunan yavru ayının tekrar serbest bırakılmasına tepki gösteren KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sağdan Başkaya, “Yavru ayıyı köylüler bulmuşlar ve yetkililere teslim etmişler. Peki, yetkililer ne yapmışlar. Durumdan istifade edip televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde boy göstermişler. Gel de üzülme” dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sağdan Başkaya, ayıları yetkililerden korumak gerektiğini belirterek, “Ayıların kış uykusundan uyanması ile ülkemizde ayı ile ilgili haberler kaldığı yerden tekrar basında yer almaya başladı. Bu konudaki son haber Ağrı, Doğubeyazıt’tan geldi. Habere göre Uzunyazı Köyü'nde bulunan yavru bir ayı, bir gün köylüler tarafından beslendikten sonra jandarmaya teslim edilmiş. Ardından, Gürbulak Jandarma Karakol Komutanlığı'nın Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne bildirmesi üzerine gelen ekipler aldıkları yavru ayıyı sağlık kontrolünden geçirmişler” dedi.

“YAVRU AYI ÖLÜME TERKEDİLDİ”

Yavru ayının doğaya bırakıldığını kaydeden Başkaya, “Buraya kadar iyi ama, bundan sonrası Yaban hayatı konusunda ülkemizin ne durumda olduğunun tam bir göstergesi. Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri sağlık durumunun iyi olduğunu belirledikleri yavru ayıyı, bulunduğu Ağrı Dağı eteklerinde tekrar doğaya atıverdiler. Haberlerde Müdür Bey, yavru ayının herhangi bir sıkıntısının olmadığı için doğaya bırakılmasının daha faydalı olacağını söylüyor. Gel de üzülme” ifadelerini kullandı.

Yetkililerin yavru bir ayı üzerinden reklam yapmaya çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Başkaya, “Yavru ayıyı köylüler bulmuşlar ve yetkililere teslim etmişler. Peki, yetkililer ne yapmışlar. Durumdan istifade edip televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde boy göstermişler. Arazili araçlar ile bir sürü insan, devletin imkanlarını kullanarak Ağrı Dağına gitmiş, fotoğraflar çekilmiş, televizyonlar görüntü almış, röportajlar verilmiş ve hayvancağız oraya atılıp geriye dönülmüş. Yaban hayatıyla ilgili doğru bir iş yapınca bunun basınla paylaşılması kamuoyunun bilgilendirilmesi bakımından çok faydalı olurken, böyle, yavru bir ayının ölüsü üzerinden reklam yapmaya çalışmak ise çok yanlış olmuştur” şeklinde konuştu.

“AYININ ANNESİNE NE OLDUĞU ARAŞTIRILDI MI”

Türkiye’nin yaban hayvanlarının doğada korunduğunu zanneden bir ülke olduğunu savunan Başkaya, “Öncelikle Doğubayazıt’taki yavru ayının annesi nerede? Canını hiçe sayarak koruduğu yavrusunu nasıl terk etti? Canını kaybederek mi? Hala yasaklar koyarak, ayıları yaban hayvanlarını doğada koruduğunu zanneden bir ülkeyiz. Ayının annesine ne olduğu araştırıldı mı? Anne ayıdan hiçbir iz bulunamadı ise, bu kış doğmuş, ancak süt içebilen bu bebek ayıyı bu şekilde doğaya salıvermek mi gerekirdi. Çözüm eğer onu dağa atmak ise, bunca gösterişe ne gerek vardı. Sanki yavru ayıya kalabalık ve güzel bir cenaze merasimi düzenlemek istemişler. Ne gerek vardı yavru ayıyı dağın insandan uzak bir yerlerine götürmeye. Yakıt sarf etmeden, daha yakın bir yere, mesela şehrin çöplüğünün oraya bırakılabilirdi. Zira, o kadar zaman ve para harcamadan da yavru ayı kurda kuşa yem edilebilirdi. Allah yaban hayvanlarını kaçak avcılardan olduğu kadar iş bilmez yetkililerden de korusun” diye konuştu.

“YABAN HAYATI İLE İLGİLİ UYGUN BİRİMLER KURULMALI”

KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü, Trabzon Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şağdan Başkaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Elbette, Bursa, Karacabey’deki, Ovakorusu Ayı Barınağı'na ayıyı göndermek çözüm değil ancak bu şekilde yapmak da hiç doğru değil. Yakın bölgede uygun bir yerde, doğal koşullarda biraz büyütülüp doğaya kazandırmak için girişimde bulunulabilirdi. Bunun için de, ayı sorununun en çok yaşandığı Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz’de buna uygun birimler oluşturulmalı, Yaban Hayatı ile ilgili elemanlar istihdam edilmeli, uzmanlardan destek alınmalıdır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler