YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'yaban Hayatı'nın İmara Açılması

Adana Ticaret Odası (ATO) eski Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, 'Yaban Hayatı Geliştirme Bölgesi'ndeki yapılaşma...

'yaban Hayatı'nın İmara Açılması

Adana Ticaret Odası (ATO) eski Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, 'Yaban Hayatı Geliştirme Bölgesi'ndeki yapılaşma yasağının kaldırıldığını, ancak bölgenin gelişi güzel imara açılmayacağı gibi orman vasfındaki sahaların da korunacağını söyledi. Baş, bu konuda katkı ve destekleri nedeniyle de Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 'Seyhan Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Bölgesi'nin yeniden düzenlendiğine dikkat çeken Baş, bu konuda ortaya konulan çalışmalar nedeniyle de başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile birlikte emeği geçenlere teşekkür etti. AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğu dönemde de konuyu gündeme getirip, 'Seyhan Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Bölgesi'nin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Baş, Başbakan Erdoğan'ın, 4 Haziran 2011 tarihinde Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuyla ilgili olarak yapmış olduğu sözlerini hatırlattı.

"YAPILAN DÜZENLEMELERLE SIKINTILAR DA AŞILDI"

Erdoğan'ın; "Biliyorum sizlerin bir yaban hayatıyla ilgili sorununuz var. Yaban hayatıyla ilgili problemi biliyorum. 3 bin 500 resmi ya da özel yapıyı ilgilendiren bu durumla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığımıza gerekli talimatı verdim, çalışmalar yapılıyor. Seçim sonrası inşallah bunu da aynen bilimsel, arzu edildiği gibi bir sonuca kavuşturacağız" sözünü verdiğini dile getiren Baş, "Bunun üzerine Adana Valiliğimiz ve ilgili kurumların çalışmaları sonucunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni yönetim planı onaylanarak, yürürlüğe girdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile söz konusu sıkıntılar ortadan kalktı" dedi.

"BÖLGE GELİŞİ GÜZEL BİR ŞEKİLDE İMARA AÇILMAYACAK"

Yönetim planına uymak kaydıyla bölgede inşaat yapılabileceğinin altını çizen Şaban Baş, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Yapılaşma yasağı artık kaldırıldı. 11 bin 436 hektar alana sahip Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yürütülecek her türlü yatırım faaliyeti için Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü'nün uygunluk görüşü alınacak. Burada gelişi güzel imara açılmayacak. Orman vasfında olan sahalar korunacak. Arsa konumunda olan; 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' nedeniyle üzerinde bina yapılamayan yerlere bir hak veridi." Baş, Adana'nın kuzey kesiminde 'Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları Yönetmeliği' kapsamında koruma altına alınan ve bu gerekçe ile uygulanan inşaat yasağı nedeniyle 80 bin insanın yanı sıra çok sayıda işyeri ve inşaatın zor durumda kaldığını ifade etti.

"BÖLGEDEKİ YAPILAR 'KAÇAK' DURUMUNA DÜŞTÜ"

Bölgedeki gerek kamu ve gerekse özel şahıslara ait binlerce yapı kaçak durumuna düşürüldüğüne işaret eden Baş, "Burada çok sayıda işyeri ve kamu binası yıllardır kullanılıyor. Bu bölgeye çok sayıda yatırım yapanlar zor durumda. Bu bölge 1990 yılında imara açıldı. 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası', 1990 yılı öncesi belirlenseydi, hiç kimse itiraz ve sorun olmazdı. Ama fiziki olarak yapılaşmaya gidilen bir yeri 16 yıl sonra koruma sahası altına almak doğru bir mantık değil" görüşünü dile getirdi. Şaban Baş, ATO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendiği dönemde; konuyu Başbakanlık, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Adana milletvekillerine gerekçelerini de içeren bir yazı gönderdiğini hatırlattı.

"ORTADA BİR 'TEZATLIK' SÖZ KONUSU"

Baş, "ATO olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin konuyla ilgili bölümlerinden öğretim üyelerine hazırlattığımız ve kamuoyuna açıkladığımız rapor, bu konudaki haklılığımızı her yönden gözler önüne sermiştir. İTÜ Çevre Mühendisliği'nden Prof. Dr. Seval Sözen, Prof. Dr. Orhan İnce, Doç. Dr. Süleyman Övez, Orman Mühendisliği'nden Prof. Dr. Ahmet Yeşil ile Şehir Bölge ve Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Ferihan Gezici'den oluşan ekibin hazırladığı kapsamlı rapora göre; söz konusu yönetmelik hükümlerinin belirlenen alanda uygulanması, aynı yönetmeliğin kendi maddeleriyle tezatlık oluşturuyor" diye konuştu.

"RAPORDA KORUMANIN ÖNEMİ VURGULANIYOR"

Baş, söz konusu raporda; 'Yapılaşmanın fazla olduğu söz konusu bölgede Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları Yönetmeliği'nde bahsedilen konu ve başlıkların hiçbirisinin yerine getirilmediği ve dolayısıyla (koruma ve geliştirmeye) yönelik hiçbir faaliyetin sürdürülmediği anlaşılmaktadır. Koruma bandı sınırlarının bu yönüyle tekrar uzman ekiplerce gözden geçirilerek yeni bir koruma bandına karar verilmesi ve bu yeni çizilecek bandın sorumluluk sahalarının -gerçekten korunmasının sağlanması- Seyhan Baraj Gölü ve civarında kalan doğal hayatı koruma ve geliştirme adına büyük önem taşımaktadır' denildiğini dile getirdi.

"BÖLGE İNSANLARI DA MAĞDUR EDİLMEMELİ"

Bölge insanlarını da mağdur edilemeden yeni bir alan tespiti için, konunun ele alındığını kaydeden Baş, açıklamasını da şöyle tamamladı; "Bu konuda Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un başkanlığındaki bir heyet, Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerde bulunmuş ve gerekli kararlar alınmıştır. Adana Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ve Başbakanımızın Adana'da geçen yıl verdiği sözlerin de bir bir yerine gelmesinden dolayı da Başbakanımızı kutluyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler