YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yabancı Bilim Adamlarını Kütahya'ya Getirecek Program

TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı” hakkında Ankara’da yapılan bilgilendirme toplantısına Dumlupınar...

Yabancı Bilim Adamlarını Kütahya'ya Getirecek Program

TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı” hakkında Ankara’da yapılan bilgilendirme toplantısına Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) adına Doç.Dr. Rahmi Ünal katıldı.

Katıldığı program konusunda bilgi veren Doç.Dr. Rahmi Ünal, Türkiye’nin araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla önemli destek programları başlatan TÜBİTAK’ın, Türkiye’ye beyin göçünün hızlandırılması ve yabancı bilim insanlarının da Türkiye’ye getirilmesi için TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) 2236 kodlu ’Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı’nı uygulamaya koyduğunu söyledi.

Programın Türkiye’yi araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilmesini sağlayacak nitelikte olduğunun altını çizen Doç.Dr. Rahmi Ünal, toplantının açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK BİDEB Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz’ün, program ile üniversiteler, kamu ve özel sektörde doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tıbbi bilimler, tarımsal bilimler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan bilim insanı açığının kapatılmasını ve bilim üretimine katkı sağlanması amaçladıklarını ifade ettiğini bildirdi.

İSTİHDAMA DESTEK SAĞLAYACAK

Doç.Dr. Rahmi Ünal ayrıca Türköz’ün, yurt dışında çalışan ve kendi uzmanlık alanlarında seçkin ve deneyimli bilim insanlarının araştırmalara katılmaları ve teknolojik yenilikler getirmeleri amacıyla yurt içinde istihdamına destek sağlayacaklarını söylediğini kaydetti.

2236 programının ayrıntıları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cahit Güran’ın bilgi verdiğini belirten Doç.Dr. Rahmi Ünal, Güran’ın, programla getirilecek bilim insanı sayısının az görülebileceğini, ancak bunun sadece başlangıç olduğunu kaydettiğini söyledi. Ünal Programın 5 yıl süreyle devam edeceğini söyleyen Güran’ın şu bilgileri verdiğini ifade etti: “Bu süre içinde 100 bilim insanı Türkiye’ye getirilecek. Programda TÜBİTAK fonlayan kurum, üniversite veya sanayi kuruluşları da ev sahibi olacak. Tüm ülke vatandaşları başvurabilecek. Evrensel araştırmacılara açık bir program. Araştırmacıların doktora derecesine sahip olması veya en az 4 yıllık araştırma deneyimi olması gerekiyor. Son 3 yılda 12 aydan fazla Türkiye’de bulunmaması ve BİDEB desteklerinden faydalanmamış olması gerekiyor. Türkiye’ye gelecek bilim insanlarına yaşam giderleri, ulaşım ve aile giderleri ile araştırma katkısı sağlanacak. Alanında 10 yıldan fazla çalışma yapan çok deneyimli araştırmacılar için aylık net 2 bin 650 Euro, deneyimli araştırmacılara ise 2 bin 300 Euro verilecek. Bu araştırmacılar 1001 programına da başvurabilecek.”

Doç.Dr. Rahmi Ünal son olarak, bu sene çağrıya çıkılacak olan 2236 programı sayesinde ülkemize gelmek için başvuru yapmış olan araştırmacıların seçiminin çok titiz bir çalışma ile belirleneceğini, başvuru yapılan alanda yurtiçinde yeterli panelist bulunmadığı durumlarda yurtdışından da panelistlerin görev alabileceğini ifade etti. Ayrıca, bu değerlendirmeler sonucunda Türkiye'ye gelebilecek olan araştırmacıların Ar-Ge potansiyelinin değerlendirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler