VAN (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hem Türkçe'nin daha iyi hem de yabancı dillerin çeşitlendirilerek öğretilmesi konusunda önümüzdeki yıldan itibaren ciddi bir adım atacaklarını belirterek, "Almanca veya Fransızca'yı, İngilizce hazırlık sınıfı olan orta öğretim kurumlarında 2004-2005 eğitim sezonundan itibaren mecburi ikinci yabancı dil yapıyoruz. Talim ve Terbiye Kurulu'na bu konuda talimat verdim" dedi.
Seçim çalışmalarında bulunmak amacıyla hafta sonu Van'a gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugün çarşı merkezini gezerek esnaf ziyaretinde bulundu. Çelik, daha sonra, AK Parti İl Başkanlığı binasında partililerle görüşerek AK Parti listesinden belediye meclis üyeliğine adayı olan Dilek Çetinkaya'ya parti rozetini taktı.
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin yabancı dil bilme ve yabancı dil öğretimi konusunda kalkınmış ülkelerle mukayese edildiği zaman bir hayli geri noktada olduğunu söyledi. Çelik, "İlk öğretim 4. sınıftan itibaren yabancı dil dersi verildiği halde gerekli sonuçlar alınamıyor. Biz bu konuda bir atak yapıyoruz. Birinci yabancı dil çoğu yerde İngilizce'dir. Ama biz AB'ye girmeye hazırlanan bir ülkeyiz. AB'ye aday olma gayreti içindeyiz. Sadece İngilizce ile yetinmek istemiyoruz. Almanca ve Fransızca'yı hazırlık sınıfı olan orta öğretim kurumlarında mecburi ikinci yabancı dil yapıyoruz. Talim ve Terbiye Kurulu'na bu konuda talimat verdim. 2004-2005 yılında itibaren Almanca veya Fransızca ikinci mecburi yabancı dil olacak" diye konuştu.
"RUSÇA VE ÇİNCE DE ÖĞRETİLECEK" Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre yabancı dili çeşitlendirmenin gereğine işaret ederek, "Mesela birkaç ay önce biz Çince ve Rusça'yı da öğretilen yabancı diller arasına aldık. Türkiye'ye gelen turiste bakıldığında birinci sırada Almanlar, ikinci sırada Ruslar var. Pilot bölge olarak güneydeki 10 ticaret ve turizm meslek lisesinde Rusça öğretimi başlamıştır" dedi.
Türkiye'de yabancı dilin öğretilememesinin temel sebeplerinden birisinin Türkçe'nin iyi öğretilememesi olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şunları söyledi:
"Biz ilk ve orta öğretimde 11 yıl boyunca çocuklarımıza ağırlıklı olarak Türkçe ders okutuyoruz, ama maalesef yeteri kadar öğrenilemiyor, üniversitelerde mecburi Türk Dili dersi yeniden başlıyor. Özellikle Türkçe öğretimi konusunda ve yabancı dil öğretimi konusunda bakanlığımız meseleyi masaya yatırmıştır. Gerekli tedbirler alınmaktadır. Hem Türkçe'nin daha iyi öğretilmesi konusunda hem de yabancı dillerin çeşitlendirilerek öğretilmesi konusunda önümüzdeki yıldan itibaren ciddi bir atağın başlayacağını duyurmak istiyorum. Batı ülkelerinde ilköğretimi bitiren çocuklar birden fazla yabancı dil biliyor. Biz bu konuda iyi durumda değiliz. Arkadaşlarımız bu konuda aylardan beri çalışıyorlar. Türkçe müfredatı değiştiriliyor. Türk dili ve edebiyatı müfredatı değiştiriliyor. Zaman zaman bizatihi ben de toplantılara katılarak nezaret ediyorum. Bu çok önemli bir meseledir. Türkçe'yi yi iyi öğreterek yabancı dilin de daha iyi öğretilmiş olacağını sağlamış olacağız."