HABER

Yabancı sermaye girişleri azaldı

Yabancı sermaye girişleri azaldı

ANKARA(ANKA)- Türkiye'ye Ocak-Nisan döneminde gayrimenkul alımları da dahil olmak üzere toplam 5 milyar 336 milyon dolar düzeyinde yabancı sermaye fiili girişi yaşandı.

Ocak ayında 1 milyar 238 milyon dolar olan toplam fiili giriş, Şubat'ta 709 milyon, Mart'ta 2 milyar 590 milyon ve Nisan'da 799 dolar düzeyinde gerçekleşti. Dört aylık tutar, geçen yılın aynı dönemindeki fiili girişin yüzde 47.5 altında kaldı. Geçen yıl anılan dönemde 10 milyar 158 milyon dolarlık fiili giriş kaydedilmişti.
Hazine Müsteşarlığı, doğrudan yabancı sermaye girişlerine ilişkin Nisan ayı verilerini açıkladı. Buna göre, Ocak-Nisan döneminde ülkeye uluslar arası doğrudan sermaye girişi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47.5'lik azalışla 5 milyar 336 milyon dolar oldu. Anılan dönemde 8 milyon dolarlık çıkış dolayısıyla net sermaye girişi ise yüzde 50.7'lik düşüşle 4 milyar 369 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 8 milyar 855 milyon dolarlık net sermaye girişi elde edilmişti.

Aynı dönemde gayrimenkul alımları dolayısıyla da yabancılar 916 milyon dolar sermaye getirdi. Söz konusu tutar geçen yıla göre yüzde 16.3 azaldı. Geçen yılın ilk dört ayında yabancılar taşınmaz alımları dolayısıyla Türkiye'ye 1 milyar 95 milyon dolar getirmişti. Uluslar arası sermayeli firmaların yabancı ortaklarından kullandıkları krediler ise anılan dönemde yüzde 75.5'lik düşüşle 208 milyon dolardan 51 milyon dolara indi.

Ocak-Nisan döneminde 4 milyar 377 milyon dolar olan uluslar arası doğrudan yatırım girişinin 2 milyar 585 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri sektöründen kaynaklandı. Bunu 789 milyon dolarla imalat sanayii izledi. Anılan dönemde nakit sermaye girişinin yüzde 53.7'si AB ülkeleri kaynaklı olarak gerçekleşti.
Yılın ilk dört ayında, bin 239 adet uluslar arası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları belirlendi. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslar arası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu B.Y.S. makine ve teçhizat imalatı ile gıda ürünleri ve içecek imalatı izledi.

Ocak-Nisan döneminde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 120 adet uluslar arası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 24 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 22 adedi imalat sanayiinde, 15 adedi ise gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe faaliyette bulunuyor.

Ocak-Nisan döneminde kurulan bin 239 adet uluslar arası sermayeli şirketin, 657 adedi AB ülkeleri, 198 adedi diğer Avrupa ülkeleri, 176 adedi ise Yakın ve Ortadoğu ülkeleri ortaklı şirketlere ait olduğu görüldü.

En Çok Aranan Haberler