BURSA (İHA) - Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gürcan Karakaş, Türkiye'nin 2006 yılında çektiği 62 milyar dolarlık yabancı sermaye ile Avrupa'da üretim merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, "Türkiye'nin hızla büyüyen dinamik ekonomisi, ülkemizi Avrupa'nın gözde ülkesi haline getirdi" dedi.
Bursa'da basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Bosch Genel Müdürü Gürcan Karakaş, Bosch Grubu'nun 2006 yılında tüm dünyada yüzde 5.3 büyürken, Türkiye'de yüzde 300 büyüdüğüne dikkat çekerek, Türkiye'de otomotiv teknolojilerinden beyaz eşyaya, sanayi teknolojilerinden ısıtma ürünlerine kadar faaliyet gösteren 6 şirketin çok başarılı yıllar geçirdiğini söyledi. 2014 yılına kadar yol haritasını belirlediklerini, bu vadedeki planlarını Türkiye'de son yıllarda sürekli aştıklarını anlatan Karakaş, "2006 yılında 1.4 milyar euroluk ciroyu gerçekleştirdik. Bunun 800 milyon eurosu ihracat. Toplam istihdam açısından, geçen seneyi biz 7 bin 400 çalışanımızla kapattık. Bu çalışanlarımızdan 5 bine yakını Bursa'da" dedi.
Türkiye'nin çektiği yabancı sermaye ile Avrupa'da üretim merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Karakaş, "Avrupa'daki bankalar, yeni mortgage kanunu ve otomobil kredilerindeki pastanın büyüklüğü sebebiyle ülkemize geliyor. Avrupa ülkelerinin KOBİ'leri Türkiye'de ortak arıyorlar, üretim lisansı vermek için arayış içindeler. Türkiye'nin hızla büyüyen dinamik ekonomisi, ülkemizi Avrupa'nın gözde ülkesi haline getirdi. 62 milyar doların 20 milyar doları direkt yatırım, 35 milyar doların borsada sıcak para olması da risk değildir. Otomobil firmaları Fiat ve Renault yeni modellerini Türkiye'de üretmeyi kararlaştırdılar. Bu hem ülkemiz adına hem de Bosch adına çok sevindirici bir tablodur" diye konuştu.
"YATIRIMLARIN ASLAN PAYI BURSA'YA"
Son dönemlerde yaptıkları yatırımların aslan payının da Bursa'da olduğunu ifade eden Karakaş, son 10 yıldaki 900 milyon euroluk yatırımlarının 775 milyon euroluk bölümünün ağırlıklı olarak otomotiv teknolojilerinde gerçekleştirildiğini vurguladı.
Karakaş, geçen yıl Bosch Rexroth'un üretime başlamasının da yatırımları açısından kendileri için stratejik olarak büyük önem taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Neden stratejik anlamda önemliydi? Otomotiv teknolojileri haricinde farklı bir alana yatırım yapmıştık. Şöyle bakacak olursak faaliyet alanlarına, beyaz eşya, otomotiv teknolojileri ve Rexroth. Rexroth da makine sanayinin en önemli girdilerini oluşturuyor. Yani Türkiye'nin büyüyen, Türkiye'nin dinamiklerinin temsil edildiği alanlara yatırım yapıyoruz. Geçen sene ben, 'Biz 1971-72 yılında Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak işe başladığımızda 150 kişiydik. Ama o çekirdek kadro çok hızlı gelişerek, çok hızlı büyüyerek, bu noktalara geldi. İnşallah Bosch Rexroth da bu başarılara imza atacak' demiştim. Dönüp baktığımızda planlarımızın üzerinde gidiyor Bosch Rexroth'un faaliyetleri. Bu anlamda bizim için önemliydi."
Geçen yıl Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin dizel fabrikasının açılışını gerçekleştirdiklerini, en yeni teknolojiyi Bursa'ya getirdiklerini belirten Karakaş, 3. jenerasyon common rail enjektörlerini de Bursa'da üretmeye başladıklarını söyledi. Karakaş, her sene 3 bin yeni patent aldıklarını hatırlatarak, araştırma ve geliştirme çalışmaları için 2 milyar euro harcadıklarını, en güçlü varlıkları olan entelektüel sermayenin bu buluşlarla oluştuğunu bildirdi.
Gürcan Karakaş, Türkiye'ye ve Bursa'ya getirdikleri her üründe aradıkları en önemli koşullardan birisinin yeni olması olduğunu dile getirerek, "Çünkü her zaman için yeni ürünün orta uzun vadeli gelişme potansiyeli yüksek ve o ürünlerden daha fazla verimlilik alma şansınız var. Biz bunu Bursa'da yakalayabildik. Zaten o nedenle son dönemlerde Bursa'ya yoğun bir şekilde yatırım yapabildik" şeklinde konuştu.
"5 BİN ÇALIŞAN FİKİR ÜRETİYOR"
Buna örnek olarak Bursa'daki çalışanların geçen yıl içinde kişi başına 3.1 iyileştirme önerisi verdiklerini anlatan Karakaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çalışanlarımızın yarısından fazlasının verdiği 13 bin 300 iyileştirme önerisinin yüzde 97'si uygulandı. Dolayısıyla 5 bin kişinin birden fikir ürettiğini ve verimliliği artırdığını düşünün. Sadece üretimde değil, ürün geliştirmeden tutun imalat hatlarının tasarımına kadar. Aslında vurgulamak istediğim nokta şu; biz Bursa'daki faaliyetlerimizde, Türkiye'deki faaliyetlerimizde değer zincirinin tamamında rekabetçi olmayı başarıyoruz. O nedenle yatırımlar Türkiye'ye geliyor. Artık sadece imalat hattında bir şeyin montajını yapmak küresel rekabet için kesinlikle yeterli değil. Hele otomotiv sektörü için hiç değil. Dolayısıyla, daha ürün geliştirme, tasarım aşamasında üreteceğiniz makineleri düşünürken, üretimini yaparken, üretim yaptıktan sonra, sevkıyat aşamasında bunların hepsini topyekün ele almanız gerekiyor. Bunu da en iyi o işi yapan insanlarla yaptığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla bizi Bursa'da başarılı kılan unsurların temelinde Bursa'daki yüksek nitelikli özveriyle çalışanlarımız geliyor."
"1 MİLYAR EUROLUK İHRACAT HEDEFİ"
Karakaş, otomotiv sektöründe en fazla ihracat yapan tedarikçi konumunda olduklarını, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) bu sebeple kendilerini ödüllendirdiğini belirtti. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ihracatının geçen yıl 526 milyon euro olduğunu ifade eden Karakaş, 2007 yılı hedeflerini şöyle anlattı:
"2007 yılında biz Bosch Grubu olarak hedeflerimize, planlarımıza ulaşırsak 1 milyar euroluk ihracat yapacağız. Bu önemli bir rakam. Büyük bir kısmı otomotivden gelecek. 1 milyar euronun aslan payı Bursa'dan olacak. Yapacağımız, bu yıl planladığımız 125 milyon euroluk yatırımın 80 milyonu yine Bursa'da gerçekleşecek. Yine otomotiv teknolojileri ağırlıklı olacak ve mevcut ürün hatlarımızı, kapasitemizi geliştirmeye devam edeceğiz. Bir üretim bandında nasıl daha fazla mal çıkartırız diye sürekli iyileştirme yatırımları gerçekleştiriyoruz."
Karakaş, tüm bunları yaparken kurumsal sorumluluklarını da yerine getirdiklerini kaydetti. Bir vakıf şirketi olduklarını, hisselerinin yüzde 92'sinin Robert Bosch Vakfı'na, kalanının Bosch ailesinin varislerine ait olduğunu anlatan Karakaş, bu bağlamda hiçbir zaman almış oldukları önlemlerde, yapmış oldukları yatırımlarda, kısa vadeli çıkarların ön planda tutulmadığını vurguladı. Karakaş, son 3 senede 15 milyon euroluk çevre odaklı yatırım yaptıklarını ifade ederek, "Bosch'un kendisi sosyal sorumluluk projesidir" dedi.