İSTANBUL (İHA) - Türkiye, 2002 Dünya Yatırım Raporu'nda 3. 2 milyar dolarlık yabancı yatırımı çekerek 32'nci sırada yer aldı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, Türkiye 3.2 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı ile 32. sıraya yükseldi. Türkiye bu performansıyla Rusya, Kore, Arjantin ve İsrail gibi ülkeleri geride bıraktı. 2001'de 0.9 milyar dolar yabancı yatırım çeken Türkiye'nin sıralamadaki yükselişinde; GSM operatörü Aria yatırımının etkisi belirleyici oldu. Toplam 13 milyar dolarlık yabancı yatırım stoku bulunan Türkiye, Kazakistan ve Rusya'nın altında kaldı. Türkiye, yabancı sermaye açısından düşük potansiyel ve performans gösteren ülkeler arasında yer aldı.
Dünyada en fazla yabancı yatırımını 124 milyar dolarla ABD çekerken, toplam yabancı doğrudan yatırımlar 2001 yılında yüzde 50.7 düşerek 735 milyar dolar oldu. Gelişmiş ülkelere giden doğrudan yatırımlar, 2001 yılına göre yüzde 59 azalırken, toplam yatırımlar içindeki payı da yüzde 68'e geriledi.
"YATIRIMLAR BÖLGELERE VE ÜLKELERE EŞİTSİZ BİR BİÇİMDE DAĞILIYOR" Dünyayla eş zamanlı açıklanan raporun tanıtımında konuşan Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Faruk Yöneyman, yatırımların bölgelere ve ülkelere eşitsiz bir biçimde dağıldığına, en az gelişmiş 41 ülkenin toplam yatırımlardan sadece binde 5 dolayında pay aldığına dikkat çekti.
Yöneyman, Çin'in İngiltere'nin yerini alarak 70 milyar dolarla (Hong Kong dahil) 2. sıraya yükseldiğini, Meksika'nın büyük bir hamleyle (25 milyar dolar) Brezilya'nın üstüne çıkarak 9. sıraya yerleştiğini anlattı. İspanya, İrlanda ve Polonya'nın yine önemli miktarda yatırım çeken pozisyonlarını muhafaza ettiğini anlatan Yöneyman, Güney Afrika'nın ise 6.6 milyar dolar doğrudan yatırımla 20. sırada yer aldığını kaydetti.
"IRAK OLAYININ YATIRIMLARLA ETKİSİ YOK" Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yöneyman, geçen yıldan beri Irak operasyonunun gündemde olduğunu belirterek, "Irak olayının Türkiye'deki yatırımlarla bir ilgisi yok. 2001 yılı sonunda başlayan dünya ekonomisindeki gerileme, bu yılın yatırımlarında Türkiye'nin payının az olmasının sebebi" diye konuştu.
Yöneyman, Türkiye'nin potansiyelinin ne olduğu konusunda, kötümser, realist ve iyimser olmak üzere 3 tahmin bulunduğunu bildirdi. Yöneyman, devamla şöyle dedi: "En iyimser tahmin, Türkiye'nin yıllık yatırım potansiyelinin 25 - 30 milyar dolar olduğudur. Bizim de katıldığımız realist tahmine göre, Türkiye'nin yıllık 5 - 10 milyar dolarlık bir yatırım rakamını yakalaması. Kötümser tahmine göre de, Türkiye'nin 1 - 2 milyar dolarlık çizgisini devam ettirmesi."
Yabancı sermaye akışını etkileyecek faktörün Kopenhag Zirvesi'nde ortaya çıkacak Türkiye ile ilgili takvim ve İlerleme Raporu olduğunu ifade eden Yöneyman, "Şu anda hükümetimizin elinde her türlü şey var. Bir duraklama dönemi olmaması gerekir. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekir" şeklinde konuştu.