HABER

Yabancıya mülk satışında 'ilçe sınırı'

Yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından hazırlanan yasa taslağında, satış sınırı için toplam il yüzölçümü yerine, ilçeler esas alınıyor.

Düzenlemeyle, ilçeler bazında uygulama imar planı ve mevzi imar planı sınırları içinde taşınmaz edinilebilecek "üst limit" belirlenecek. Bakanlar Kurulu daha sonra sınırı aşmamak kaydıyla, her ilçenin özel durumuna göre 'farklı oranlar' tespit edecek. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Anayasa Mahkemesinin, Bakanlar Kuruluna, bir yabancının, ülke genelinde edinebileceği toplam 2,5 hektar taşınmaz tutarını 30 hektara kadar çıkarma ve illerdeki satış sınırını il yüzölçümünün binde 5'ini aşmamak üzere belirleme yetkisi öngören yasa hükmünü iptalinin ardından, gerekçelere uygun yasa taslağı hazırlandı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Başbakanlığa sunduğu taslağa göre, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı şirketlerin "sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alanlar", ilgili kurumların teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından tespit edecek. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin, merkezi ilçe ve ilçeler bazında uygulama imar planı ve mevzi imar planı sınırları içinde kalan alanda toplam ne kadar taşınmaz elde edebileceği yasa ile belirlenecek. Ancak yasa taslağında, "üst sınıra" ilişkin orana yer verilmedi. Rakamın Bakanlar Kurulunca belirlenmesi için bu bölüm boş bırakıldı.

HER İLÇE İÇİN AYRI ORAN BELİRLENECEK

Taslağa göre, Bakanlar Kurulu merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, söz konusu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkili olacak. Bu çerçevede Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde ilgili idare temsilcilerinden oluşan komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarının tekliflerini değerlendirerek, Bakanlar Kuruluna sunacak. Valilikler de merkez ilçe ve ilçelerin uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içinde kalan toplam alanların yüzölçümünde meydana gelen değişiklikleri, takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar komisyona bildirecek.

Askeri yasak bölgeler, askeri ve özel güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ve değişiklik kararlarına aykırı harita ve koordinat değerleri, Milli Savunma Bakanlığınca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına aykırı harita ve koordinat değerleri de İçişleri Bakanlığınca, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına verilecek.

BİLGİLER, 3 AY İÇİNDE KOMİSYONA İLETİLECEK

Tapu Kanununa geçici madde eklenmesini de öngören taslağa göre, ilgili kurumlar "yabancıların taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alanların yüzölçümlerini", alilikler de "ilçelerin uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içinde kalan toplam alanların yüzölçümlerini", yasa yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde Komisyona
bildirecek. Bu süre içinde yabancılara gayrimenkul satışı, yasada belirtilen esaslara göre, "üst sınır" dikkate alınarak yürütülecek

En Çok Aranan Haberler