HABER

Yağ bezesi: Neden olur, nasıl geçer?

Yağ bezeleri, derinin altında birikmiş yağ hücrelerinden dolayı oluşur. İyi huylu, yumuşak kistlerdir ve derinin altında yumuşak bir yumru şeklinde göze çarpar. Yumuşak yapıları sebebiyle üzerine bastırılan yağ bezelerin derinin altında hafifçe hareket eder. Tıptaki karşılığı lipom olan yağ bezesi, bezelye tanesi kadar olabileceği gibi birkaç santimetre civarında da olabilir.

Yağ bezesi: Neden olur, nasıl geçer?

Yağ bezeleri vücutta herhangi bir soruna yol açmaz, genelde kas ve deri arasına yerleşir. Çoğu küçük boydadır ve bunlara müdahale edilmesine gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda küçük bir cerrahi operasyonla alınmaları gerekebilir. Bu durumlar yağ bezelerinin büyüyerek sinirlere baskı yapması ve ağrılara yol açmasıdır. Operasyon lokal anestezi altında gerçekleşir. İsteğe göre yağ bezesinin görüntüsünden rahatsız olan kişiler de cerrahi operasyona başvurabilirler.

Vücutta yağ bezelerine daha çok göğüs bölgesi, sırt ve omuzlarda rastlanır. Fakat yağ dokusunun bulunduğu diğer yerlerde de ortaya çıkmaları muhtemeldir. Vücudun iç kesimlerinde, dışarıdan görülemeyen bezeler oluşabilir fakat normal şartlarda bunların farkına varılamaz. İç kısımlarda oluşan bu bezeler ancak organların işleyişini etkileyebilecek bir tıkanıklığa yol açtığında ya da sinirlere baskı uyguladığında ortaya çıkan şikayet ve belirtiler incelenirken tespit edilebilir.

Genelde orta yaşlı kişilerde ve yetişkinlerde görülür ama herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Erkeklerde ve kadınlarda ortaya çıkma oranı da eşittir. Ancak kadınlarda bu durum, genelde tek beze şeklinde kendini gösterirken erkeklerde ise daha çok çoklu kist olarak meydana çıkar. Yağ bezeleri, her 100 kişiden birinde görülen çok yaygın bir şikayettir. Yağ bezesi şikayetiniz varsa, hastanelernin cildiye ya da genel cerrahi bölümünden randevu alıp doktorunuza danışabilirsiniz.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Cilde yağ (sebum) sağlayan yağ bezlerinin yolunun tıkanması, aşırı yağ üretimi, aşırı testosteron üretimi, şişen saç kökleri, güneş ışığı ve akneye yatkın olan cilt yağ bezelerinin oluşumuna yol açabilir.

1. Kalıtsal etkenler

Yağ bezelerinin oluşumundaki en büyük faktör kişinin kendi genetik yapısıdır. Doğum öncesinde oluşan genetik yapıya bağlı olarak bazı insanlar yağ bezeleri üretmeye yatkın olarak doğarlar.

2. Kıl kökü iltihabı

Yağ bezlerinin tıkanması sonucu kıl köklerinde iltihap meydana gelebilir. Acil müdahale gerektiren bu durum yağ bezelerinin ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasında en sık karşılaşılanıdır.

3. Cilt yaraları

Cilde alınan darbeler ve çeşitli sebeplerle ciltte oluşan yaralar, cilt yüzeyine yakın bazı hücrelerin alt tabakalara inmesine yol açar. Alt tabakalara inen bu hücreler bölünmeye devam edip kist oluşumuna sebep olur. Üretmiş oldukları keratin ile kistin içi sıvı ile dolar ve böylece yağ bezeleri oluşur.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Yağ bezelerinin diğer adı epidermal kist olarak geçer. Genelde sırt, kulak arkası ya da yüzde oluşur. Bu kistlerin içi sebumla dolu olup genelde zararsızdır. Herhangi bir tedaviye gerek duymadan kendiliğinden geçmeleri beklenir. Fakat bu yağ bezeleri vücutta ağrıya neden oluyorsa, enfeksiyon kaptıysa ya da çok büyükse bu durumda profesyonel bir tedavinin uygulanması gerekebilir. Vücuttaki yağ bezeleri nasıl geçer sorusuna bunlara bakıldığında bitkisel çözümlerle evde tedavi edilebildiği görülür.

1. Hint yağı

Yağ bezesinin üzerine düzenli olarak Hint yağı sürmek bezenin boyut olarak kısa zamanda küçülmesini sağlar. Bir parça pamuğa ya da pamuklu kumaşa 4-5 damla Hint yağı damlatın ve bezenin üzerine yerleştirin. Yağın etkisini daha çabuk göstermesi için üzerine sıcak bir havlu koyup 30 dakika bekleyin. Bu uygulamayı günde 2-3 kez gerçekleştirebilirsiniz.

2. Buhar

Nem, ısı ve buhar yağ bezelerinin yumuşamasını sağlar. Yumuşayan yağ bezelerinin kendiliğinden boşalma olasılığı artar. Bezeleri yeterli derecede buhara ver ısıya maruz bırakabilmek için sık sık sıcak suyla duş alabilirsiniz. Başka bir yöntem ise; sıcak suyla iyice ıslatılan havlunun sıkıldıktan sonra ya da buharda ısıtarak bezenin üzerine kompres yapmaktır. Bu sıcak kompres, günde 3-4 kez 20-30 dakikalık sürelerle yapılabilir.

3. Sirke

Enfeksiyon riski taşıyan yağ bezelerinin küçültülüp temizlenmesinde sirke, etkili bir çözüm sağlar. Pamuk yardımıyla sirkeyi yağ bezesinin üzerine sürün. Daha sonra gazlı bezle ya da bezer eğer çok küçükse yara bandıyla bezenin üzerini kapatın. Bu şekilde 3-4 gün bekledikten sonra ılık suyla ıslattığınız bir parça pamuk yardımıyla ilgili bölgeyi temizleyin. Bu uygulamayı beze iyice dağılana kadar tekrarlayın.

Screenshot_27

4. Çay ağacı yağı

Doğal bir yağ olan çay ağacı yağının bakterileri temizleyici ve iltihap önleyici özelliği vardır. Bu sebeple tıpkı sivilce tedavisinde olduğu gibi yağ bezelerinin tedavisinde de önerilir. Bu yağı pamuk yardımıyla günde 2-3 defa yağ bezelerinin üzerine ve çevresine sürün. Böylece bezenin yok olma süresi kısalır. Bölge temizlenerek enfeksiyon riski önemli ölçüde azaltılmış olur.

5. Bal

Yaraların iyileşme süresini hızlandıran bal, yağ bezelerinin tedavisinde de kullanılır. Balı buğday unuyla karıştırarak merhem kıvamına getirin. 1 çay kaşığı una 1 çay kaşığı bal yeterli olur. Bu karışımı bezenin üzerine sürün ve üzerini kapatarak 1 gece bekleyin.

Yüzdeki Yağ Bezeleri Nasıl Yok Edilir?

Yüz çevresinde çıkan yağ bezeleri estetik kaygılara neden olur. Genel olarak yağ bezlerindeki tıkanma sonucu ortaya çıkan bu bezelere ağda, tıraş ve akne oluşumuna yatkınlık gibi sebepler de yol açabilir. Boyutları genelde küçük olan yap bezelerinin giderilmesi için evde uygulanan doğal yöntemler yeterli ve etkili olur.

Yağ bezesi sıkmak ve patlatmak tehlikelidir. Bezelere herhangi bir kesici ya da delici aletle müdahalede bulunup sıkmak, bezenin iltihaplanmasına yol açar. Bu da bölgenin mikrop kapmasına neden olur. Bunun için izlenebilecek en doğru yol doğal yöntemlerle bezeleri yok etmeye çalışmak, başarılı olunamazsa bir doktor yardımına başvurmaktır.

Yüzdeki yağ bezelerinizi düzenli olarak antibakteriyel sabunlarla yıkayın. Bu sayede bezelerin büyümesini ve yayılmasını engellemiş olursunuz. Eğer yüzünüzdeki yağ bezeleri kızarır, ağrı yapar, iltihaplanır ya da boyutu büyürse mutlaka profesyonel bir yardım alın. Yüzdeki yağ bezeleri için de yukarıda anlattığımız yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri Nasıl Yok Edilir?

Genelde kirpik diplerinde, göz kapaklarında, kaş ve göz altında bulunup küçük boyutta olurlar. Estetik açıdan kötü görünürler. Bu bezlerin aslında neden olduğu en büyük sorun; göze baskı yapmaları sonucu görme problemlerini ortaya çıkarmalarıdır. Bu bezeler cerrahi operasyonla alınabilir fakat hassas bir bölgede olmalarından dolayı bu alınmaları az da olsa risk teşkil eder. Bu gibi durumlarda öncelikle çeşitli bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmak en doğrusudur. Kirpik diplerinde veya göz altında oluşan yağ bezelerinin tedavisinde kozmetik yöntemlere başvurulacak ise, kullanılacak ürünlerin su bazlı ve yağsız olmasına dikkat edilir.

Yağ bezelerinin ortaya çıkmasına engel olmak için mutlaka her gece yatmadan önce makyajınızı temizleyin. Papatya çayıyla düzenli olarak göz çevresine pansuman yapılması da göz çevresinde oluşan yağ bezelerine engel olur. Bitkisel tedavi yöntemleri ise vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen bezelerin tedavileri ile aynıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler