YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yağ Tutucusu Olmayan Binalar Ruhsat Alamayacak

İzmit Belediyesi, bitkisel yağ atıklarının çevreyi kirletmesini önlemek amacıyla inşaat projelerinde yağ tutucu bulundurulması şartı arayacak.

İzmit Belediyesi, bitkisel yağ atıklarının çevreyi kirletmesini önlemek amacıyla inşaat projelerinde yağ tutucu bulundurulması şartı arayacak.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, belediyede düzenlediği basın toplantısında, 1 Ekim Pazartesi gününden itibaren belediye sınırlarındaki inşaatların ruhsat alabilmeleri için projelerinde yağ tutucu bulundurmak zorunda olacaklarını söyledi.

En az 3 hanesi bulunan binalar ile yemek yapımı veya dağıtımı ile hayvansal gıda satışı ve üretimi yapan iş yerlerinde yağ tutucu şartı aranacağına dikkati çekerek, "Projelerinde yağ tutucu olmayan iş yeri ve konut inşaatlarına ruhsat vermeyeceğiz. Projelerde bunun gösterilmesi, iskan aşamasında ise yağ tutucunun çalışır halde bağlanmış olması şartı aranacak. Bu şartlara uymayanlara inşaat ruhsatı ve iskan verilmeyecek" dedi.

Doğan, akıllı şehir uygulamaları ile geleceğe sağlıklı şehir bırakabileceklerini belirterek, yağ tutucuların mutfak hatlarının çıkışına bağlanacağını, arıtılan atık suyun kanalizasyona ulaşacağını anlattı.

-250 ile 500 lira arasında satılıyor-

Yağ tutucuların 250 ile 500 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını ifade eden Doğan, binalarda biriken yağların belediye görevlilerince toplanacağını bildirdi.

İnsanların sorumsuzluğu ve bilinçsizliği nedeniyle çevre kirliliğinde artış görüldüğüne işaret eden Doğan, şöyle devam etti:

"1 litre yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor. Bu nedenle atık su arıtma tesisleri, katı atık yönetimi, enerji geri kazanımı, yağ ve çöp tutucular günümüzde büyük önem kazanmıştır. Binalar, yemekhaneler, sanayi tesisleri, oto servisleri ve yıkama yerlerinden kaynaklanan yağlar, çevre için büyük risk oluşturmaktadır.

Kanalizasyon şebekeleri atık kanalı olarak kullanılmaktadır. Kanallar tıkanmakta, yollar kazılıp, trafik tıkanmakta ve boş yere masraf yapılmaktadır. Atık su içindeki hidrojenli ve kokulu bileşikler kimyasal reaksiyona girerek sıvı yağları katılaştırıp, tıkanmalara neden oluyor."

Doğan, göller, denizler ve akarsulara ulaşan yağ tabakasının yüzeydeki oksijen transferini engelleyerek canlı yaşamını tehdit ettiğini anlatarak, geri kazanılan atık yağların doğayı koruduğunu, ekonomik açıdan önemli faydalar sağladığını bildirdi.

Projenin konut ve iş yeri sahipleri için çok fazla maddi külfete neden olmayacağını kaydeden Doğan, "Bu projeyle eski köye yeni adet getiriyoruz. Vatandaşlarımızdan bu konuda anlayışlı ve duyarlı olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Muhabir: Metin Girgin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler