Ege ve Marmara bölgelerinde son günlerde etkili olan sağanak yağış, hasat dönemine giren kirazı çatlattı. Üreticilerin büyük zarar gördüğü yağışların ardından bahçelerdeki kirazın yüzde 70’inin çatladığı belirtildi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, yağmurun devam etmesi halinde kiraz ihracatının büyük zarar göreceğini söyledi.
UYMSİB verilerine göre, Türkiye, 400 bin tonu aşan kiraz üretimi ile dünyada lider konumda yer alıyor. 1997 yılında 215 bin ton olan kiraz üretimi, 2010 yılında 417 bin tona yükseldi. Geçtiğimiz yıl ise 438 bin seviyesine çıktı. İhracat oranı da aynı seviyede artış gösteriyor. 2007 yılında 18 bin ton olan kiraz ihracatı, 2010 yılında 65 bin tona yükseldi. Geçen yıl yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle ihracat 40 bin ton seviyesinde kaldı. Geçtiğimiz yıl iklim koşullarından olumsuz etkilenen kiraz üretimi bu yıl da yağmura yakalandı. 10 gün önce hasat dönemine giren Marmara ve Ege bölgelerinde kirazlarda çatlaklar oluştu.
"ÇOK BÜYÜK KAYIPLAR OLACAKTIR"
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, hasat dönemlerinde yağan yağmurun her meyveyi olduğu gibi kirazı da olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Yağışların, kirazda kalite kaybına hastalıklara yol açtığını ifade eden Çalı, yağışların kirazda çatlamalara, yaralanmalara ve bazı hastalıkların gelişimine zemin oluşturduğunu kaydetti.
Bu nedenle üründe çok büyük oranlarda fire verildiğine dikkat çeken Çalı, şu bilgileri verdi: "Fire oranı yağışın şiddeti ve süresine göre değişiyor. Ancak her halükarda üreticiyi olumsuz etkiliyor. Kiraz hasadı birçok yörede başladı, temmuz sonuna, ağustos ayının birinci haftasına kadar devam edecek. Şuana kadar yağışlar hasadı olumsuz etkiledi. Rekolte kaybı yaşandı ancak şimdilik telaşa gerek yok. Eğer haziran ayında da yağışlar devam ederse çok büyük kayıplar olacaktır."
Bu yıl 45 – 50 bin ton ihracat hedeflendiğini belirten Çalı, yağmurların bu beklentiyi düşürebileceğini ifade etti.
TANER: YÜZDE 25 ÇATLAMA OLDU
Alara Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner ise yağışların kiraz bahçelerinde yüzde 25 oranında çatlamaya neden olduğunu belirterek, yağmurun etkilerini şöyle açıkladı: "Marmara ve Ege'de aşırı yağışlar, rekoltede çok büyük düşüşlere sebep olacak. Bizim bahçelerimizde yüzde 25 nispetinde çatlama yaşandı. Bundan sonra yağmur devam ederse hastalık boyutu da devreye gireceği için kayıplar çoğalacak, ihracat risk artacaktır."
Kiraz üreticisi Celal Fenerci de yağmurun aşırı yağması sonucu kirazların yüzde 70-80’nin çatladığını dile getirdi. Kirazı toplamadan ağacın üzerinde çürümeler olduğunu belirten Fenerci, zararlarının büyük olduğunu kaydetti. 4 yıldır ağaçlardan ürün aldıklarını ve ilk kez bu sene bu kadar zayiat verdiklerini vurgulayan Fenerci, ürünün ancak yüzde 20’sini alabileceklerini savundu.
Mehmet Kayalı ise bahçenin kendi malı olmadığını, satın aldığını ancak zarar ettiğini dile getirdi. Kayalı, şunları söyledi: “Topluyoruz ama bunu köylü de yok parasına satıyor. Bunu pazarda değerlendireceğiz artık. Yağmurun devamlı yağması ve havaların serin gitmesi bu hale soktu. Kirazdan bir şey alamadık. Olanı da hayır etmiyor. Bütün bahçede yüzde 20 sağlam ya çıkar ya çıkmaz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz