Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı köylerde hasat sonrası yakılan anızlar doğal hayatı tehdit ediyor.
Ceylanpınar ilçe sınırlarındaki arazilerinde ikinci ürünü ekmek için çiftçilerin hasat sonrasında oluşan anızları yakmaya başlaması, birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Yasak olmasına rağmen yakılan anızların zararları saymakla bitmiyor. Yetkililer, "Anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürüp ve daha çok gübre kullanımına yol açıyor" diyerek, daha çok gübre kullanımının da su kaynaklarının kirlenmesine neden olduğunu, anız yakımı ile çıplak kalan toprağın su ve rüzgar erozyonuna uğradığını kaydettiler. Yetkililerin uyarıları şöyle devam ediyor:
"Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşüyor. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da olumsuz etkide bulunuyor. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri var. Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmekte. Ancak anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kişi daha zor geçinmeye mahkum edilmiş oluyor. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında telefon direklerinin yanması ve daha kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olması da vardır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz