40 yaşından sonra hemen herkeste görülen yakını görememe sorunu, artık bir buçuk dakikalık basit bir operasyonla çözülüyor. Bu operasyonun ilk hastaları da iş dünyasının tepe noktasındaki isimler oldu.
"Göz cerrahisinde bir devrim" olarak adlandırılan bu yöntem, ilk kez Amerika'da uygulandı. FDA onayı almasının ardından 6 ayda tüm dünyada yayılan yöntem Türkiye'de de Etiler Acıbadem Göz Hastanesi'nde Doç. Dr. Bozkurt Şener tarafından uygulanıyor. Ameliyathane ortamında gerçekleşen operasyon için öncelikle hastanın gözü damla ile uyuşturuluyor. Ardından gözün kornea tabakasına radyo dalgaları ile sekiz-onaltı küçük dokunuş uygulanıyor. Bu küçük dokunuşlar, göze zarar vermeden yaşa bağlı oluşan yakını görememe sorununu anında çözüyor.
Yakın görme sorununu ve tedavisiyle ilgili merak ettiklerini Etiler AcıbademGöz Merkezi Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener yanıtladı.
Presbiyopi neden oluşuyor?
Yaş ilerledikçe gözün içindeki doğal merceğin uyum yeteneği azalıyor ve yakını görme sorunu baş gösteriyor.
Göze hafif dokunuş ile yakını göreme sorunu nasıl tedavi ediliyor?
40 yaşından sonra ortaya çıkan ve herkeste görülen yaşa bağlı yakını görememe sorunu; radyo dalgalarıyla yapılan basit bir operasyonla çözülüyor. 'Hafif dokunuş' adlı teknik, öncelikle iş dünyasının ilgisini çekti. 'Göz cerrahisinde bir devrim' olarak adlandırılan bu yöntem, ilk kez Amerika'da uygulandı. FDA onayı almasının ardından 6 ayda tüm dünyada yayılan yöntemi Türkiye'de uygulamaya başladık. 40 yaşından sonra saçların beyazlaması ve yüzün kırışması gibi hemen hemen herkesin sorunu haline gelen yakını görememe problemi, gözlük numaralarını birkaç yıl içinde 3 dereceye kadar çıkarabiliyor. Çalışmak, gazete okumak hatta cep telefonu kullanmak için bile mutlaka yakın gözlüğüne ihtiyaç duyanlara özel olarak geliştirilen yeni yöntem 'anti-aging ameliyatlarından' biri olarak da kabul ediliyor.
Göze Hafif Dokunuş operasyonu nasıl yapılıyor?
Ameliyathane ortamında gerçekleşen operasyon için öncelikle hastanın gözü damla ile uyuşturuluyor. Ardından gözün kornea tabakasına radyo dalgaları ile sekiz-onaltı küçük dokunuş yapılıyor. Bu küçük dokunuşlar, göze zarar vermeden yaşa bağlı oluşan yakını görememe sorununu anında çözüyor.
Bu operasyon ne kadar sürüyor?
Bir- iki dakika sürüyor. Operasyonun ardından masadan kalkan hastaların ilaç kutularının içinde bulunan prospektüsleri bile rahatlıkla okuyabiliyorlar. Hatta ameliyatın ardından hastalar günlük işlerine devam edebiliyorlar.
Bu operasyonu her doktor yapabilir mi?
Lazer ameliyatlarının aksine bu yöntem, biraz daha doktora dayalı bir uygulama. Yani bu iş tamamen doktorun cerrahi yetenek ve deneyimine bağlı. Gözün korneasına yapılan nokta atışlarının doksan derece açıyla gerçekleştirilmesi lazım. Küçük bir sapma 3 derece astigmat yaratabiliyor ancak doğru ameliyat tekniği sonunda sonuç inanılmaz oluyor.
Göze yakın dokunuşu riskleri neler?
Operasyon göze kalıcı zarar vermiyor ve hemen hemen hiçbir risk taşımıyor. Operasyonun ardından en fazla 3 ay çok küçük oranda miyop olunabiliyor. Ama bu durum kısa sürede geçiyor. Bazen bir ay kadar astigmat meydana gelebiliyor. Ancak bu durum da geçicidir. Eğer geçmezse bir tek dokunuş bu hatayı düzeltmek için yeterli oluyor.
Yazı: bsener@asg.com.tr
Doç. Dr. Bozkurt Şener'in diğer yazılarını okumak için tıklayın