HABER

Yalçınkaya'dan 'tüzük' açıklaması!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "CHP'de kurultaya gerek yok" dedi.

Yalçınkaya'dan 'tüzük' açıklaması!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "CHP'de kurultaya gerek yok. Kurultayda yeni tüzükle ilgili bir uygulama yapılmadı" dedi. Hakimlerin konuşmasının bir kereye mahsus olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, "Ondan sonra ağır eleştiriler de olsa cevap verme hakkımız yok. Çünkü biz siyasetçi değiliz" diye konuştu.

Çırağan Otel'de gerçekleştirilen "Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi"ne katılan Yalçınkaya, verilen ara sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Abdurrahman Yalçınkaya, CHP'de tüzük değişikliği tartışmalarının sorulması üzerine, "Biz, hakimler ve savcılar kararlarımızla konuşuruz. Önceden bir şey belirtmemde bir yarar görmüyorum. Yazının içeriğini okumuşsunuzdur. Parti tarafından neler yapacağı yazılmıştır. Kurultayda parti tüzüğünün değişikliğiyle ilgili bir uygulama yapılmadığı görüşündeyiz. Bu nedenle kurultay gerekmiyor. Bizim talep yazımızda kurultayın gerekmediği açıklanmıştır. Sadece kurultaydan sonraki tüm işlemlerde yeni tüzüğün uygulanması gerektiği yazılıyor" ifadelerini kullandı.

Yalçınkaya, 'Tüzük uygulanmazsa kurultay olması gerekir mi' sorusuna, "Bizim yazımızda öyle bir şey yok. 'Kurultay gerekmiyor' diye yazdık. Sadece kurultaydan sonraki MYK ve il ve ilçe yönetimlerindeki tüzük değişikliğiyle ilgili oluşumun yenilenmesi gerekiyor. Çünkü kurultay gerekmiyor. Kurultayda yeni tüzükle ilgili bir uygulama yapılmadı. Partideki bir görüş, 'kurultayda da tüzük değişikliği uygulandı' diye yorum yapılıyor. Bizim görüşümüze göre uygulama yapılmadı" yanıtını verdi.

Yalçınkaya, bir basın mensubunun 'genel sekreterin sıfatlarının güçlü genel başkan yardımcısı olarak devam ettirilmesiyle yazının gereği yapılmış olur mu' sorusu üzerine, "Bu bizimle ilgili bir konu değil. Parti içindeki demokratik yapılarla lgili" cevabını verdi.

"Biz kararlarımızla konuşuruz. Şimdiden kesin bir şey söyleyemiyorum" diyen Yalçınkaya, 'İstanbul'daki darbe günlükleriyle ilgili soruşturma Ankara'ya gönderildi. Bu süreç Ergenekon davasını etkiler mi' sorusu üzerine şunları söyledi:

"Gazetelerden okuduğum kadarıyla ancak görevi kötüye kullanma iddiası varsa, görevsizlikle Yüce Divan yargılanmasına gidebilir. Onun dışında benim bilgim de, söyleyeceğim de yok."

Yalçınkaya, 'İşçi Partisi'ne kapatma davası açılmamasına yönelik tartışmalar ve Yargıtay Genel Kurulu 'Abdurrahman Bey takdir hakkını kullanmıştır' diye açıklama yaptı. Gelen eleştirileri nasıl buluyorsunuz' sorusu üzerine, "Bir siyasi parti hakkında dava açmamız için sizlerin de bildiği gibi, odaklaşma kriteri yani bir süreklilik, bir devamlılık ve kesin deliller olması gerekiyor. Şu anda kesin bir delil görmüyoruz. Çünkü daha mahkeme sonuçlanmadı" şeklinde konuştu.

Başörtüsü tartışmaları ve kendilerine yönelik eleştirileri de kısaca yanıtlayan Abdurrahman Yalçınkaya, "Biz hakimlerin konuşması bir kereye mahsustur. Ondan sonra ağır eleştiriler de olsa cevap verme hakkımız yok. Çünkü biz siyasetçi değiliz" dedi.

Abdurrahman Yalçınkaya, başörtüsü açıklamasının, CHP ve AK Parti'nin görüşmesinden 15 dakika sonra yapılmasına ilişkin eleştirileri de yanıtlayarak, "Bizim açıklamamız hiçbir zaman parlamentoyla ilgili değildir. O sanıyorum yanlış anlaşıldı. O açıklamanın içeriği sadece siyasi partilerle ilgiliydi. Hiçbir organa baskı niteliğinde değildir. Sadece siyasi partilere biz Anayasal hükümleri hatırlatıyoruz. Anayasal kurum olarak görevlerimizden biri de Anayasa'nın korunması, yüksek mahkeme kararları ve genel mahkeme kararlarının korunmasını ve uygulanmasını sağlamak. O yüzden de açıklama yayınladık. Bunun dışında başka amacımız yok" diye konuştu.

Son olarak, '1997'den önce başörtüsü sorunu yoktu. Ne değişti' sorusu üzerine Yalçınkaya, "Bu konu Yüksek Mahkeme kararlarıyla sübut bulmuştur. Bizimle alakası yok. Biz sadece Yüksek Mahkeme kararlarının uygulanmasını takip ediyoruz" dedi.

PM YARIN TOPLANIYOR

Bu arada CHP Parti Meclisi (PM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın genel merkeze gönderdiği 2008 yılında hazırlanan tüzüğün uygulamaya konulması yönündeki yazısının ardından yarın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. PM toplantısında Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun tüzük uyarınca en az 13 Genel Başkan Yardımcısı ile bir genel sekreterden oluşan yeni MYK'yı görevlendirmesi bekleniyor.

Öte yandan aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da bulunduğu bazı partililerin, ''yeni tüzüğün kurultay yoluyla yürürlüğe girmesi talebi''nin de PM toplantısında gündeme gelebileceği belirtiliyor.

CHP'nin 14. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen tüzük, MYK yapısı ile Genel Sekreterin görev ve yetkilerini yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

Yeni tüzüğe göre, MYK'da Genel Başkan ve Genel Sekreterin yanı sıra görev alanları belirlenen 13 Genel Başkan Yardımcısı görev yapacak. Genel Başkan Yardımcılarının görev alanları, ''Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri'', ''Seçim ve hukuk işleri'', ''Partinin Tanıtımı, Basın ve Propagandası'', ''Yerel Yönetimler'', ''Meslek Kuruluşları, Sendikalar ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşları'', ''Dış İlişkiler ve Yurtdışı Örgütlenme'', ''Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları'', ''Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları'', ''Ekonomik ve Mali Politika'', ''Halkla İlişkiler, AR-GE'', ''Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'', ''Parti İçi Eğitim'', ''İdari ve Mali İşler'' şeklinde olacak.

Yeniden düzenlenecek Genel Sekreterin görevleri de bütün yargı mercilerinde özel ve resmi daire, kurum ve kuruluşlarda, gerçek kişiler, özel ve resmi tüzel kişilerle olan ilişkilerde Genel Başkan adına bizzat veya vekille partiyi temsil edecek. Resmi kurumlarda partinin temsil edilmesi, yazışmalar, hukuk işleri ve örgütten sorumlu olacak. Genel evrak kaydının tutulması, partinin yazışma ve haberleşme işlerinin yürütülmesi, partinin bütün resmi ve parti içi yazışmalarının gözetim ve denetimi de genel sekreterin görev alanı içine alınacak. Ayrıca Genel Sekreter, partinin üye genel kütüğünün tutulmasını ve parti arşivinin düzenlenmesini de sağlayacak.

SÜREÇ

Tüzük değişikliği olağanüstü kurultayda kabul edilirken, yürürlük tarihi Parti Meclisi kararına bırakılmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan seçildiği 22-23 Mayıs 2010 tarihindeki 33. Olağan Kurultay'da ise tüzük değişikliğinin yürürlüğü ertelenmişti.

Bu gelişmenin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı CHP'ye yazı göndererek, 33. Olağan Kurultay'ın gündeminde tüzük değişikliğinin yürürlük tarihinin ertelenmesine ilişkin madde olmadığından tüzüğün uygulanması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun 29 Eylülde yaptıkları görüşmenin ardından Baykal'ın tüzük değişikliğinin uygulanması ya da kurultaya gidilmesine dair basında yer alan görüşü bazı partililer tarafından da paylaşılmıştı. CHP milletvekillerinin katılımıyla Bolu Abant'ta yapılan toplantılarda da tüzük tartışması yaşanmıştı.

AA

En Çok Aranan Haberler