YURTHABER

Erzurum
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yalıtımsızlığın Bedeli Bakanlıkların Bütçelerini Solladı

Ülke ekonomisinin 2013 yılı bütçe planı, ısı yalıtımı olmayan binalar yüzünden boşa harcadığımız 13,5 milyar...

Yalıtımsızlığın Bedeli Bakanlıkların Bütçelerini Solladı

Ülke ekonomisinin 2013 yılı bütçe planı, ısı yalıtımı olmayan binalar yüzünden boşa harcadığımız 13,5 milyar TL’yi havaya savuracak kadar zengin bir ülke olmadığımızı gösteriyor.

Bütçeden en yüksek payı alan 6 bakanlığın toplam bütçesi bile ısı yalıtımsızlığı nedeniyle oluşan yıllık enerji israfımızın bedelinin altında kalıyor. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, binalara ısı yalıtımı yaptırarak elde edilecek tasarrufla ülkemizin öncelikli ihtiyaçları için kaynak ayrılabileceğine dikkat çekiyor.

Isı yalıtımı, binalarda ömür boyu enerji tasarrufu sağlarken bir yandan ülke ekonomisine diğer taraftan da çevreye katkıda bulunuyor. Buna karşılık Türkiye’deki konutların yüzde 85’inde ısı yalıtımı yok. Isı yalıtımsız binalar yüzünden her yıl 13,5 milyar TL’yi boşa harcıyoruz. Oysa bu rakamla ülke ekonomisine katkı sağlayacak pek çok şey yapmak mümkün. 2013 yılı bakanlık bütçelerine bakıldığında bu durum çok daha iyi görülüyor. Bakanlıkların bütçesi ısı yalıtımsızlığın bedeline yaklaşamıyor. 2013 yılında bütçeden en fazla pay alan 6 bakanlığın bütçelerini topladığınızda bile ısı yalıtımı olmayan binaların havaya savurduğu enerji bedelinin altında kalıyor. İsraf edilen enerjinin faturası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir yıllık bütçesinin ise tam 22,5 katı.

Bakanlıkların 2013 yılı bütçeleriyle ısı yalıtımsız binalar nedeniyle boşa harcanan paraların kıyaslaması yapıldığında; İçişleri Bakanlığı’nın 2 milyar 888 milyon TL’lik bütçesinin yaklaşık 5 katı, Sağlık Bakanlığı’nın 2 milyar 490 milyon TL’lik bütçesinin yaklaşık 5,5 katı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın1 milyar 880 milyon TL’lik bütçesinin yaklaşık 7 katı, Ekonomi Bakanlığı’nın 1 milyar 388 milyon TL’lik bütçesinin yaklaşık 10 katı ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın 213 milyon TL’lik bütçesinin yaklaşık 63 katı olduğu görülüyor. Listeyi artırmak mümkün çünkü enerji israfının bedeli tüm bakanlıkların bütçesinden çok daha fazla.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, ısı yalıtımsız binalar nedeniyle boşa tüketilen enerjinin ülke ekonomisini uğrattığı zararı göstermek için bakanlık bütçeleriyle böyle bir kıyaslama yaptıklarını söyledi. Ertuğrul Yörük: “Isı yalıtımı enerji tasarrufunda son derece önemli bir konu. Ülkemizde bu alandaki bilinç henüz yavaş yavaş gelişmeye başladığı için eskiden yapılmış, mevcut konutların birçoğunda ısı yalıtımı yok. Bu nedenle her yıl 13,5 milyar TL’yi boşa harcıyoruz. Bu bedel hepimizin cebinden çıkıyor. Isı yalıtımsız binalarda oturanlar elektrik ve doğalgaz faturalarına tam 2 katı para öderken, günün sonunda tüketilen fazla enerji çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğinden çaldığımız enerji. Yani bizim, ülkemizin ve dünyanın enerji kaynaklarını gereksiz yere tüketiyoruz. Isı yalıtımı yaptırarak binalarımızdan yani kendi cebimizden başlayarak ülke ekonomisi ve çevreye katkı sağlayabiliriz. Tasarruf edilen bu paralar da ülke ekonomisinin öncelikli konularında farklı bir alan için kaynak olabilir” diye konuştu.

Ertuğrul Yörük, ısı yalıtımının sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Isı yalıtımının bir binanın toplam maliyeti içindeki payı yüzde 3-5 arasında değişiyor. Yalıtım sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Dünya standartlarında, CE belgeli ürünlerle yapılan ısı yalıtımı, binaların ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek kışın ısınmasını yazın ise soğumasını sağlıyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler