Cildinizin her yıl biraz daha kuru, donuk, sıkılığını kaybetmiş, ince çizgi ve kırışıklarla dolmuş olduğunu fark ediyorsanız siz de ne yapacağınız konusunda telaşlanıyor olabilirsiniz.
Günümüzde pek çok ürün cilt yaşlanmasının önüne geçebilecek birer mucize gibi tanıtılıyor. Peki bu ürünlerin hangisi cildinize ne kadar fayda sağlıyor ve cildinize sadece dışardan bakmanız yetiyor mu?
Kozmetik ürünler faydalı mı?
Cilt yaşlanmasını yavaşlatacağını hatta durduracağını iddia eden pek çok kozmetik ürün var. Siz de bu ürünlerin süslü şişelerinden, parlak ambalajlarından, canlı reklamlarından etkileniyor olabilirsiniz. Ancak maalesef bu iddiaların pek azı doğrudur. Gerçekte bu ürünler cilt yaşlanmasını tedavi etmek yerine sınırlı, kısa vadeli yararlarla etki gösterirler. Bu kremleri kullandığınızda cildinizin pürüzsüzleştiğini ya da neminin arttığını hissetseniz de bu sonuçlar kalıcı değildir. Buna en iyi örneklerden bir tanesi C vitamini içeren kremlerdir. C vitamini cildin destek dokusu kollajenin üretimini arttırır, ciltteki yangısal süreçleri baskılar. Ancak C vitaminin doğal formu suda çözündüğünden hücrelerin yağlı çepher kısmında etki gösteremez ve hücreye yeteri kadar nüfus edemez. Bu nedenle kullandığınız kozmetik ürünün içinde C vitamini bulunsa da bu size fayda sağlayacağı anlamına gelmez. Oysa C vitaminin yağda eriyen formu olan Askorbil Palmitat hem yağda çözündüğü hem de cildi daha az tahriş ettiğinden cilde büyük yarar sağlar. Görülen o ki kozmetik ürünlerin içinde bulunan her madde istenilen ya da vaat edilen etkiyi sağlamıyor. Cilt yaşlanmasını yavaşlatmak için bu maddelerin doğru şekilde kullanılmaları şart.
Yeni trend: Kozmo-farmasötik ürünler
Kozmetik ürünlerin istediğiniz etkiyi göstermediğinden yakınıyorsanız, son dönemlerde çok adını duyurmaya başlayan “kozmo-farmasötik” ürünlerden yararlanabilirisiniz. Bu ürünler cilt yaşlanmasında büyük rol oynayan güneş, sigara, kimyasallar gibi çevresel zararlıların yarattığı serbest radikallerle savaşmakta bir “ilaç” gibi etki gösteriyor. Bu ürünlerin içerdiği Alfa-Lipoik-Asit, Koenzim Q10, Likopen, Gamma Linoleik Asit, L-karnitin, Askorbil Palmitat, Üzüm çekirdeği Özütleri, Nar Ekstresi, Yeşil Çay özütleri, DMAE, Hyalüronik Asit ve peptid gibi maddeler cilt yaşlanmasını yavaşlatmakta oldukça etkili. Bu maddeleri içeren ürünlerin kozmetiklerden daha kalıcı çözümler üretmesi cildinin genç kalmasını isteyenler için oldukça önemli.
İçten destek olmadan olmuyor
Peki cildiniz için sadece bu ürünleri kullanmanız yeterli mi? Cildinizi içten beslemediğiniz sürece bu yöntemler asla yeterli olmayacaktır. Protein, kompleks karbonhidratlar ve önemli yağ asitlerinden zengin bir beslenme planı cildinizin içten beslenmesi için son derece önemlidir. Bunun için beslenmenize siyah ekmek, kepekli makarna, kepekli pirinç gibi tam tahılları, mercimek, kuru fasülye, bezelye gibi bakliyat grubu besinleri, yoğurt gibi süt ürünlerini eklemelisiniz. Bol su içmeniz ve antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmanız da şart. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık, ketentohumu, Alfa Lipoik Asit içeren ıspanak, pazı, karnabahar, Likopen içeren domates, Koenzim Q10 içeren baklagiller ve balıklar ile yeşil çay cilde özellikle yararlıdır. Ayrıca C, E ve B grubu vitaminlerini, çinko, magnezyum ve selenyum gibi mineralleri ve Alfa-Lipoik-Asit, Koenzim Q10, L-karnitin, Likopen gibi antioksidanları içeren besin desteklerinden de faydalanabilirsiniz.
Ne yapacaksınız?
Bence cilt yaşlanmasıyla savaşırken işe öncelikle hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyan yüksek güneş koruma faktörlü bir krem kullanarak başlayın. Kozmetik yada kozmo-farmasötik ürünleri seçerken, cildinize uygun besin desteklerini araştırırken de mutlaka bir dermatolog veya deneyimli bir medikal estetik uzmanından yardım alın. Botoks, dolgu enjeksiyonları ve lazer uygulamalarını sadece ve sadece gerektiği zaman, uygun şekilde ve uzman bir hekime uygulatın. Lekelenme, damar genişlemeleri, akne gibi cilt problemleriniz için vakit geçirmeden tedaviye başlayın. Unutmayın cilt yaşlanmasını durdurmak mümkün olmasa da yavaşlatmak mümkündür.
Dr. Ece Hattat
ece.hattat@mynet.com