HABER

"Yalnızız" derken bir daha düşünün

Kepler teleskopunun iki yıllık incelemesinin ardından çıkan kozmik nüfus sayımı tahminleri şaşırttı.

Bilim insanları, Samanyolu galaksisindeki ilk kozmik gezegen sayımında astronomik bir tahminde bulundu. Uzmanlara göre, Samanyolu'nda en az 50 milyar gezegen var.

Bunlardan yaklaşık 500 milyonu iklimin çok soğuk ya da çok sıcak olmadığı ve yaşam ihtimali olabileceği düşünülen Goldilocks adı verilen bölgede bulunuyor.

Bu sayı, NASA'nın Kepler teleskopunun iki yıl süren uzay görevinden alınan ilk sonuçlardan yola çıkılarak tahmin edildi.

Kepler, gezegenleri Dünya ile yörüngesinde bulundukları yıldız arasından geçerken tespit etti. Şimdiye dek Kepler bin 235 aday gezegen buldu, bunlardan 54'ü yaşam ihtimalinin olduğu Goldilocks bölgesinde.

Kepler'in esas görevi, özel olarak yeni dünyalar keşfetmek değil, fakat astronomlara galaksimizde kaç gezegen olduğuna (bilhassa yaşam olasılığı bulunan) dair tahminde bulunma imkanı verdi.

Bilim insanları, Kepler'in gece gökyüzünün dört yüzde birinde yaptıkları keşiflerden yola çıkarak tahminlerini ortaya koydu.

Kepler bilim şefi William Borucki ve meslektaşları, iki yıldızdan birinin gezegenleri olduğunu ve 200 yıldızdan birinin yaşam ihtimali olan bölgede gezegenlerinin bulunduğunu keşfetti.

Uzmanlar bu oran ve bulguları cumartesi günü, Washington'daki bir toplantıda sundu. Uzmanlara göre bu sayılar minimumu temsil ediyor, çünkü yıldızlar birden fazla gezegene sahip olabilir.

Uzun yıllar boyunca bilim insanları Samanyolu'nda 100 milyar yıldız olduğunu düşünüyordu, ancak geçen yıl Yale'li bir uzman bu sayıyı 300 milyara yakın olarak vermişti.

Ayrıca Amerikalı gökbilimci Carl Sagan'ın milyarlarca dünyadan bahsederken haklı olduğu da belirtiliyor. Üstelik bu sayılar sadece bizim galaksimize ait. Bilim insanları 100 milyar galaksi olduğunu tahmin ediyor.

En Çok Aranan Haberler