YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yalova Ormanları Para Basacak

Yalova'da model orman ağı toplantıları devam ediyor.Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan toplantının açılışında...

Yalova Ormanları Para Basacak

Yalova'da model orman ağı toplantıları devam ediyor.

Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan toplantının açılışında konuşan Orman Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, bu toplantılarda alınan kararların kağıt üzerinde kalmaması, mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Model orman ağı bünyesinde doğal ürünlerin geliştirilmesi, işletilmesi ve üretimi konularında fikir alışverişinin yapıldığı toplantıda arıcılıkla ilgili bilgiyi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan verdi.

Yalova'da ormanlarda arıcılık konaklama noktaları oluşturulduğunu dile getiren Karahan, "Orman Müdürlüğü tarafından bize bildirilen bölgelerde arıcıların konaklaması için 42 yeni nokta belirledik. Bu yeni belirlenen noktalarla birlikte tespit edilen konaklama noktalarının sayısı 114'e çıktı. Bundan sonraki aşamada bu alanlara ulaşımın planlanması ve bir sonraki aşamada da noktaların arıcılara ilanı gerekli" dedi.

Belirlenen bu noktalar arasından ilk etapta pilot olarak belirlenecek yere elektrik, su götürülmesini teklif eden Karahan, "Bu sayede arıcılık daha sürdürülebilir ve daha modern bir hal alır" diye konuştu.

İlde ciddi bir çam fıstığı potansiyelinin olduğunu anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, "Fıstık çamı açısından Yalova çok zengin bir il. Şu anda yıllık 1000-1500 ton arasında bir kozalak potansiyeli var. Bu kozalaklardan da ortalama yıllık 60 çam fıstığı elde ediliyor. Ancak 10 yıllık bir rehabilitasyonla kozalak potansiyeli 7 bin tona çıkartılabilir. Bu öngörüden yola çıkarak ilde çam fıstığı işleme tesisine ciddi şekilde ihtiyaç olduğunu söylemek mümkün. Biz çam fıstığı işleme tesisi kuracak olan yatırımcılara karşılıksız 300 bin TL hibede bulunuyoruz" dedi.

Bursa Orman Bursa Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise, ormanlarda arıcılar için belirlenen 114 noktaya ulaşımın sağlanması için yol yapımına hemen başlanacağını söyledi. 12 Mart 2013 tarihine kadar Yalova Arıcılar Birliği, Yalova Orman İşletme Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirilmesini isteyen Köksal, "12 Mart 2013 tarihine kadar konaklama alanlarının yol güzergahları mutlaka belirlenmeli. Ardından da yol yapımına başlayacağız. Belirlenen noktalara arıcıların ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla konteynırlar konulabilir. Birde arıcıların güvenlik sıkıntısı var. Yabani hayvanların saldırılarına karşı bu bölgelerin çevresine elektro şok alanları oluşturulacak. Yabani hayvanlar bu telleri geçmek isterse elektriğe çarpılacak ve bölgeden uzaklaşacak. Bu sistemi de kısa süre içerisinde kuracağız" diye konuştu.

Yalova Orman Bölge Müdürü Mustafa Güner ise Yalova'daki ormanlarda başlatılan kayın mantarı projesi ile ilgili bilgi verdi. Kayın mantarının 4 köydeki ormanlarda kütüklere aşılandığını vurgulayan Güner, "Bu proje 4 yıllık bir proje. Proje kapsamında Kurtköy, Sugören, Teşvikiye ve Kurtköy'de ormanlarda kayın mantarı aşılaması gerçekleştirdik. Şu anda en iyi verimi Sugören köyündeki aşı alanlarında aldık. Bu projenin içerisine köylülerimizi de çekmek istiyoruz. Kayın mantarı üretiminin onlar için gelir kapısına dönüşebileceğini anlatmamız lazım. Bunun için gereken çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler