Yalova Valiliği, Kent Konseyi, Yalova Üniversitesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Yalova Su Çalıştayı, başladı.
Vali Esengül Civelek, Termal ilçesindeki Termal Otel'in konferans salonunda düzenlenen Yalova Su Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, çalıştayda, yaşam döngüsü içerisinde çok büyük önemi bulunan suyun, kullanımı, ildeki mevcut durumu, su kullanımdaki sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılacağını söyledi.
Civelek, geçtiğimiz yaz aylarında kentte su sıkıntısı yaşandığını, bunun içme suyunun tarımsal sulamada kullanılmasından kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Oysa bizler biliyorduk ki köylerimizdeki yatırımlarımız ileriye dönük ve doğru planlanmıştı. Suyun doğru kullanılması halinde bu sorunla karşılaşmamamız gerekiyordu. İlgilendik, araştırdık, gördük ki; içme ve kullanım amaçlı temin edilen suyumuz tarımsal sulamada kullanılıyor. Tesislerimiz, suyumuz yeterliydi. Yanlış olan suyun kullanımıydı. Bunun üzerine ilimizde adi su kullanımı bilincini oluşturmak su varlığını korumak, geliştirmek, sürdürebilirliğini sağlamak ve her düzeyde etkin kararlar alabilmek için bir araya gelindi. Ülkemizde artan nüfus, tarım ve sanayideki teknolojik gelişmelerle birlikte suya ihtiyacımız her geçen gün artmakta. Kaynaklarımızın korunmaması, verimli kullanılmaması ve son yıllardaki yağış rejiminden oluşan kuraklık riski nedeniyle biz su kullanımını planlamak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Çalıştay sonunda hazırlanacak eylem planını önemsiyorum. Susuz bir hayat düşünemiyorum."
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da çalıştayın doğru bir zamanda yapıldığını belirtti. Koçal, "En geç 8-10 yıl içinde ne Yalova'nın köyleri ne de Yalova merkezin doğusu Gökçe Barajı'ndan istifade edemeyecektir. O noktaya doğru gidiyoruz. Bu bir mecburiyet olacaktır. Bu çalıştaydan çıkacak yol çalışması önemli" dedi.
AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise suyu kullanırken hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Coşkun, şöyle konuştu:
"2023'te tahmini nüfusumuz 375 binlere, 400 binlere doğru tırmanacak. Bunun tedbirini şimdiden almazsak büyük sıkıntılar yaşarız. Yazın yaşadığımız olaylardan sonra bir adım atmak istedik. Tek bir barajımız var. 1988 yılında yapılmış. Artık Gökçe Barajı bu ihtiyaçlara cevap verecek durumda değil. Çalışmamız var; Kınalı Barajı. Altınova doğu yakasına mutlaka bir baraj yapmamız lazım. 6 göletten 4'ünün 2012 yılında proje çalışmasını yaptık. 2 tane de proje çalışması devam eden gölet projemiz var. Bunlar tamamlandığında tarımda, sulamada sıkıntı yaşamayacağız. Buradan çıkan sonuçtan sonra kendimize yol haritası çizeceğiz. Var olanı iyi programlayamazsanız yok olandan farkı kalmaz."
Daha sonra, çalıştayın ilk oturumunda "Suya Global" bakış konusu ele alındı. Çalıştay, yarın düzenlenecek oturumların ardından sona erecek.
Muhabir: Erhan Erdoğan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz