Birden çok kelimenin birleşmesiyle yeni bir anlam oluşturan kelime gruplarına birleşik kelimeler adı verilir. Dilimizde yüzlerce birleşik kelime bulunur ve günlük yaşamın pek çok alanında kullanılır. Türkçede en çok imla hatası yapılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Zira bu kelimelerin bazıları birleşik, bazıları ayrı yazılmalıdır. Yanardağ gibi birleşik kelimelerin doğru yazım şekilleri için yararlanılabilecek birden fazla kaynak mevcuttur. Bütün yazım kılavuzları Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen kurallar esas alınarak yayımlanır.
Yanardağ TDK anlamı; ‘magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağ; volkan’ olarak açıklanmıştır. Türkçede bulunan diğer birleşik kelimelerde olduğu gibi yanardağ yazımı da merak edilen kelimeler arasında yer alır. Birleşik yapıdaki kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oluşturduğu anlama göre değişebilir.
Türkçenin bozulmasını önlemek ve gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla sözcüklerin TDK tarafından belirlenen doğru yazım biçimlerine uymak oldukça önemlidir. Sözcüklerin yanlış yazılması anlam bozulmalarına neden olabilir ve yazı kalitesini olumsuz etkileyebilir. TDK sözlüklerine göre söz konusu kelimenin doğru yazılışı ‘yanardağ’ şeklinde olması gerekir.
Yanardağ gibi iki farklı kelimeden oluşan birleşik kelimelerin doğru yazım biçimleri sorgulanmaktadır. Bu tür kelimelerin sözlük anlamına ve doğru yazılış biçimine cep sözlükler ve internet aracılığıyla kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Türkçe sözlüklere bakıldığında kelimenin ‘yanardağ’ biçiminde yazılması gerektiği görülür.
TDK sözlüklerinde sıklıkla sorgulanan konu yanardağ ayrı mı yazılır sorusudur. Türk Dil Kurumu yazım kılavuzlarına göre sözcüğün doğru yazılışı ‘yanardağ’ biçiminde bitişik olmalıdır. Sözcüğün ‘yanar dağ’ biçimindeki ayrı yazımı imla hatası olarak değerlendirilir. Doğru ve hatalı kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir: