Konya ve Beyoğlu'nda yıkılan konutlar, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketlerinin ardından bir kez daha yapı projelendirme, uygulama ve denetleme hizmetlerinde yaşanan problemleri kamuoyuna gösterdi. Yapılarda ortaya çıkan yangınlar ise, ihmalin farklı boyutlarına işaret ediyor.
Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yangın istatistiklerine göre Türkiye'de 1998-2002 yılları arasında çıkan 225.131 yangından 47.483 'ü elektrik tesisat hatalarından kaynaklanıyor. Elektrik arızaları kaynaklı yangınlarda can kaybı ve maddi kayıplar giderek büyüyor.
Elektrik tesisatının bir mühendislik hizmeti olduğunun altını çizen Erde Mühendislik Genel Müdürü Elektrik Yüksek Mühendisi Ahmet Parlakbilek, teknik olarak doğru tasarım ve uygulamayla birlikte, uzman kadro ile denetim gerekliliğinin yangınları önlemede en önemli önkoşullar olduğunu belirtti. Ancak, doğru projelendirilmiş ve doğru uygulanmış bir elektrik tesisatı bile kesin bir çözüm olamıyor. Sonuç olarak karşımıza Türkiye'de henüz önemi vurgulanmamış bir hizmet öne çıkıyor: Yapıların işletmesi sırasında periyodik bakım ve denetimler. Aslında bakım hizmetleri 19.yy.'da sanayi devrimiyle arıza bakım olarak ortaya çıkmış, 1. ve 2. dünya savaşları sırasında savaş teçhizatlarında koruyucu bakım olarak uygulanmaya başlanmış, 1960'larda elektronik sanayisinin gelişimiyle arızaları önleyici duruma gelmiş. Bakım - Onarım Servisleri, günümüzde, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokabilecek potansiyel arıza noktalarının belirlenmesi, gerekli ölçümlerin yapılması ve işletme için en az maliyetle en uygun bakım düzeyinin tespit edilmesinin yanında endüstriyel tesislerde enerji maliyetlerinin en aza indirilmesi gibi çalışmalarla şirket ve devlet ekonomisine önemli katkılar da sağlıyor.
Erde Mühendislik Genel Müdürü Ahmet Parlakbilek Bakım Onarım Hizmetlerini şöyle değerlendirdi:"Buradaki temel sorun yatırımcı ve kullanıcılarda elektrik tesisatında düzenli bakım bilincinin henüz yeterince oluşmamasıdır. Mesleki örgütler, özel sektör, sigorta şirketleri, belediyeler ve medya bu konuda yatırımcı ve kullanıcıları bilinçlendirme ve bilgilendirmede daha aktif ve işbirliği içinde hareket etmelidirler. Biz kurduğumuz Teknoservis departmanı aracılığıyla sunduğumuz periyodik bakım ve acil durum hizmetleriyle ihtiyaçlara cevap veriyoruz. Artık riskleri azaltmak, olanı korumak ve olana değer katmak çok daha kolay."