HABER

Yangınların yüzde 16'sının nedeni elektrik

BURSA (İHA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, elektriğin faydalarının yanında, dikkatli kullanılmadığı takdirde tahmin edilemeyecek derecede zararlar verdiğini belirterek, Türkiye'de yangınların yüzde 16'sının, Amerika'da ise yüzde 32'sının elektrikten çıktığını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, elektriğin insanların hayatını kolaylaştırdığı kadar, dikkatli kullanılmadığı takdirde tahmin edilemeyecek boyutta zararlara sebebiyet verdiğini hatırlatarak, "Yangın istatistiklerimize baktığımızda, elektrikten kaynaklanan yangınların sebeplerini genel olarak 2 ana grupta toplayarak izah edebiliriz. Birinci etken, kullanıcıdan kaynaklanan elektrik yangınları, ikinci etken ise tesisattan kaynaklanan elektrik yangınlarıdır" dedi.

Dünya genelindeki yangınların Amerika'da yüzde 32'si, İngiltere'de yüzde 32'si, Türkiye'de ise yüzde 16'sının elektrikten kaynaklandığı belirten Doğan, "Binaların yangınlara karşı korunması için yangın öncesinde ve esnasında alınacak tedbirler, can ve mal kaybının en asgariye indirilmesi konusunda yapılacak iş ve işlemler ile görev ve sorumlulukları belirlemektedir. Yönetmelik, binalara ilişkin genel hükümleri, imar planlarını, kaçış yolu özelliklerini, kaçış yollarının aydınlatılmasını, çıkışların işaretlemesini, yangın merdivenlerinin özelliklerini, sulu yangın söndürme sistemlerini, yangın dolaplarını, minimum su kapasitesi ve basıncını, yangın söndürme cihazlarını, yangın ihbar ve alarm sistemlerini kapsamaktadır. Özellikle yüksek yapılar ile topluma açık yapılar için özel hususlar getirmektedir" diye konuştu.

Tedbir alınması halinde yangın sayısında, mal ve can zayiatında azalma olduğunu belirten Doğan, 2004 yılında toplam 2710 yangın çıktığını, bunların 949'unun yangın yönetmeliğine göre alınan tedbirler çerçevesinde algılama sistemi ile fark edilerek, seyyar ya da sabit yangın söndürücülerle vatandaşlar tarafından söndürüldüğünü anlattı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın bu bilinçle hiç taviz vermeden yangın yönetmeliklerini uyguladığını belirten Doğan, şunları söyledi:

"İşyeri sahiplerince Daire Başkanlığımıza yangın uygunluk belgesi için müracaat edildiğinde, bu işyerlerinde çalışan personele teorik, pratik ve ateşli yangın söndürme eğitimi Daire Başkanlığımızca verilmektedir. Bu noktada eğitim seferberliğini başlattık. Zira ne kadar yangına karşı tedbir aldırırsak aldıralım, eğer işyerinde görevli personel yangın eğitimi almamışsa, sabit veya seyyar yangın söndürme cihazlarını kullanmakta zorluk çeker. Şayet bu personele eğitim verilirse, bir yangın vuku bulduğunda korkmadan, ürkmeden, çekinmeden, cesaretle daha yangına başlangıçta müdahale eder. Personeli eğitim almayan işyerindeki yangın söndürme cihazları aksesuardan öteye gitmez."

En Çok Aranan Haberler