ANKARA (İHA) - Bakanlar Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarında artış eğilimi gösteren plaket sunma uygulamasının kaldırılmasına ilişkin bir Başbakanlık Genelgesi yayınlanmasına karar verdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından bir açıklama yaptı. Toplantının birinci gündem maddesinin TBMM gündeminde bulunan kanun tasarıları ve kanun teklifleri olduğunu belirten Şener, bu hafta bazı kanun tasarılarının TBMM'de görüşüleceğini ifade etti. Şener, bu tasarılar arasında Organik Tarım Kanun Tasarısı, Tohumculuk Kanun Tasarısı, Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na Devri İle İlgili Kanun Tasarısı, Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanun Tasarısı'nın (CMUK) da bulunduğunu bildirdi.
Şener, toplantıda TMSF Başkanı Ahmet Ertürk tarafından Kurul'a TMSF çalışmalarıyla ilgili bilgi sunulduğunu ifade etti. Özellikle 2000 ve 2001 krizlerinin sonrasında çok sayıda bankanın Fon'a devredildiğini belirten Şener, bu bankaların alacaklarının tahsil edilmesinin önemli bir konu olduğuna dikkat çekti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun bir taraftan kendi işlevini yerine getirirken bir taraftan da Fon'a devredilen bankaların idaresi ile ilgili ağır bir yük altında kaldığını hatırlatan Şener, BDDK'nın yükünü hafifletmek için TMSF'nin ayrı bir kuruluş olarak çalışmasına ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. TMSF'nin bu düzenlemeyle çalışmalarını eskisine göre çok daha aktif ve etkili bir şekilde yürüttüğünü bildiren Şener, Ertürk'ün Kurul'a bu dönemde yapılan faaliyetler ve alınan sonuçlarla ilgili ayrıntılı bilgi sunduğunu söyledi. Şener, Temmuz 2001-Ocak 2004 arasında Fon'a devredilen bankalardan 1 milyar 212 milyon dolar tahsil eden TMSF'nin, Ocak 2004-Ekim 2004 döneminde ise 524 milyon dolar tahsilat gerçekleştirdiğini ifade etti. Şener, Ahmet Ertürk'ün bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulabileceğini söylediğini anlatarak, bu talebi değişik açılardan incelemeye aldıklarını, değerlendirmelerden sonra bir karar vereceklerini açıkladı.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hiyerarşik düzen içinde plaket sunma eğilimlerinin çok fazla arttığına dikkat çeken Şener, Bakanlar Kurulu'nun, bu uygulamanın kaldırılmasına ilişkin bir Başbakanlık Genelgesi yayınlanmasına karar verdiğini bildirdi.
Basın organlarında son dönemde vergi miktarlarının arttığı yönünde haberlerin yayınlandığına işaret eden Şener, Vergi Usul Kanunu'nun 298. maddesinde, yeniden değerleme oranlarıyla ilgili bir düzenlemenin bulunduğunu hatırlattı. Bu maddeye göre, her yılın başında değişik vergi kanunlarında yer alan maktu vergilerin otomatik olarak yeniden değerleme oranında arttığını kaydeden Şener, bu maktu vergiler arasında motorlu taşıtlar vergisi, harçlar, damga vergisi, vergi usul kanunundaki değişik usulsüzlük cezaları ve diğer bazı vergilerin bulunduğunu ifade etti. Şener, emlak vergisinin ise her yıl yeniden değerleme oranının yüzde 50'si oranında otomatik olarak arttığını söyledi. Şener, "Dolayısıyla bugünlerde gazetelerde, televizyonlarda yer alan vergi artışlarıyla ilgili konu hükümetin aldığı bir karara, bir idari düzenlemeye veya bir yasa çalışmasına dayanılarak yapılan haberleri ifade etmemektedir" diye konuştu.
Yeniden değerleme oranının 2002 yılında yüzde 52, 2003 yılında ise yüzde 28.5 olduğunu hatırlatan Şener, bu oranın 2004 yılında ise yüzde 11.2 olarak belirlendiğini söyledi. Şener, bu değerleme oranının emlak vergilerinde yüzde 50 olarak uygulandığını tekrarladı.
Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Şener, AB'nin 17 Aralık'ta alacağı kararın taslak metninin basına yansıdığının ve bu taslakta Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması gerektiğine ilişkin bir maddenin de yer aldığının hatırlatılması üzerine, taslak metinden hareketle bir hüküm vermelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Hükümetin ve Dışişleri Bakanlığı'nın 17 Aralık'la ilgili süreci dikkatle izlediğini vurgulayan Şener, 17 Aralık sürecinin Türkiye'nin beklentilerine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ne yapılması gerekiyorsa onların yapıldığını dile getirdi.
Toplantıda Finansal Hizmetler Yasa Taslağı'nın görüşülüp görüşülmediği sorusu üzerine Şener, bu taslağın web sitesine konulduğunu ifade ederek, BDDK'nın taslağı kendisine gönderdiğini, ilgili bakanların görüşünü aldıktan sonra taslağı Bakanlar Kurulu'na sunacağını söyledi.